Stilul rustic, provincial (rustic franţuzesc) sau country (rustic englezesc), cum doriţi să-i spuneţi, este preferat, de cele mai multe ori, pentru şarmul său deosebit şi pentru prezenţa unor elemente ca piatra, lemnul şi plantele, motivele folclorice şi decoraţiunile tradiţionale, care ne aduc constant aminte de legătura cu natura, cu nostalgia copilăriei petrecute la bunici, elemente care îl ajută să câştige constant în popularitate.
Puţini sunt cei care pot rezista în faţa unui interior cald şi primitor, decorat în stil rustic, care te face să te gândeşti imediat la căminul ideal, într-o atmosferă ruptă dintr-un basm, stând pe un covor moale şi miţos, în faţa şemineului dogoritor. Un cămin decorat în stil rustic nu înseamnă neapărat păstrarea sau conservarea tradiţionalului, bătrânescului sau folclorului, putând fi în egală măsură şi sofisticat, modern şi actual. De altfel, tema aceasta rustic-modernă este din ce în ce mai prezentă în amenajările interioare, întrucât farmecul, căldura şi confortul rusticului fac “casă” foarte bună cu îndrăzneala, creativitatea şi originalitatea elementelor moderne de design interior. De exemplu, o podea de culoare deschisă, mobilierul modern, ferestrele generoase, schema generală de culori neutre, calde, de pământ şi expunerea pieselor arhitecturale naturale, conservate reprezintă cheia amenajării unui spaţiu rustic-modern.
Dacă acest stil vă inspiră şi pe voi, puteţi miza pe câteva sfaturi şi sugestii de la profesionişti care, cu siguranţă, vă vor ajuta să atingeţi un rezultat foarte apropiat de cel real şi să evitaţi o locuinţă aglomerată şi obositoare, având în vedere că stilul rustic este caracterizat mai ales prin piese de mobilier şi obiecte decorative cu aspect greoi. Aşadar, luaţi aminte!
Mobilierul
Dacă doriţi să adoptaţi stilul rustic în amenajarea interioară, ar fi mai indicat să alegeţi mobilă în culori deschise, chiar albă. Pontul designerilor: pe lângă faptul că luminează şi măreşte vizual spaţiul, mobila albă are avantajul că este foarte uşor de asortat cu celelalte obiecte şi decoraţiuni. Rafturile sau mobilierul din lemn pot căpăta accente rustice dacă sunt vopsite cu un baiţ special, astfel încât să pară naturale. Bucătăria poate fi drastic transformată dacă adăugaţi câteva rafturi decorative din lemn, pe care să aşezaţi unelte vechi, ţărăneşti.
De asemenea, puteţi înlocui faţa de masă din bucătărie cu un ştergar tradiţional, iar scaunele pot fi înlocuite cu băncuţe din lemn. Pentru un plus de farmec rustic, puteţi pune pe masă un vas sau o tavă de lemn, pe care să o umpleţi cu frunze uscate, conuri de brad şi seminţe. Într-o bucătărie rustică trebuie să fie prezente dulapuri din lemn, suspendate (aşa-numitele “blidare”), în care se ţin, la vedere, borcanele cu condimente, farfuriile şi tacâmurile, şi numeroase elemente din lumea vegetală (fructe, legume, spice de grâu, ierburi etc.), care sunt puse în evidenţă în vase din sticlă transparentă ori sunt ţinute la vedere în coşuri din răchită sau alte fibre naturale.
Mobila este una dintre alegerile cele mai importante atunci când vreţi un decor rustic. Căutaţi la târgurile de vechituri ori în magazinele de artizanat obiecte care se pot potrivi cu aspectul dorit. Acestea contribuie decisiv la integrarea mobilierului nou şi reuşesc să creeze acea atmosferă intimă. De asemenea, dacă este posibil, montaţi grinzi de lemn, de care să agăţaţi diferite obiecte de mobilier decorativ. Nu uitaţi de rafturile prinse în perete, şifoniere şi comode din lemn masiv, vopsite cu lac special, astfel încât să creaţi impresia generală de “vechi” sau, mai degrabă, de “tradiţional”. Mobilierul nepotrivit, imperfect face parte din look-ul casual al rusticului, ceea ce îl face mult mai ușor de decorat, fără cheltuieli imense.
Începeți prin a vă uita la ceea ce aveţi deja. Un mic secret care vă poate ajuta la amenajarea rustică este reutilizarea obiectelor. Obiecte vechi sunt de fapt cheia: găleți vechi, transformate în chiuvete, coșuri de sârmă transformate în corpuri de iluminat, cutii de lemn transformate în tabureți. Puteți da mobilierului din lemn, fără sculpturi sau ornamentări excesive, o nouă faţă prin acoperirea cu vopsea sau puteţi şmirghelui finisajul peste marginile piesei de mobilier, creând un aspect rustic. Cutiile din lemn, mesele şi scaunele, buturugile, fotoliile și canapelele în stil colonial sunt piesele de mobilier tipice pentru tema rustică. Lemnul și piatra în stare brută sunt, probabil, cele mai importante caracteristici ale unei amenajări rustice moderne, spre bucuria iubitorilor acestui stil, care adoră să aducă natura în interiorul casei. Expuneți grinzile, folosiți lemn de stejar vechi sau includeți un șemineu din piatră.
Citeşte şi Idei de amenajare a băii în stil rustic (GALERIE FOTO)
Piesele de mobilier de la mijlocul secolului XX sunt perfecte pentru acest stil, iar pielea, blana și lemnul se vor potrivi perfect. În ceea ce privește bucătăria, o puteți amenaja ca pentru o locuință modernă. Aceasta este de altfel şi ideea acestui stil: de a obține tot farmecul și căldura unei locuințe rustice, cu toate facilitățile unei locuințe moderne. Puteți utiliza chiar linii moderne curate, important este să accesorizați camerele cu detalii de tip rustic, cum ar fi draperii, naproane (acele şervete lungi şi mai înguste), fețe de masă și ustensile de bucătărie.
Lemnul este pus în valoare cu ajutorul elementelor metalice, un exemplu fiind mobilierul de exterior, care este realizat din fier forjat. În completarea setului de mobilier, alegeţi o canapea cu aspect simplu, cu aspect pufos şi margini mai rotunjite, îmbrăcată într-o husă din bumbac sau din in, în nuanţe deschise sau cu motive florale romantice. În magazinele de profil veţi găsi, cu siguranţă, o bibliotecă sau o măsuţă de cafea cu aspect rustic, chiar dacă nu este confecţionată din lemn masiv. Dacă aveţi rude la ţară, faceţi-le o vizită şi poate-i convingeţi să vă ofere bufetul vechi, un cufăr sau o băncuţă din lemn.
Decoraţiunile
Coroniţe uscate, ghirlande de crengi şi fructe uscate, conuri de brad, rame foto realizate din bucăţi de lemn nefinisate – toate pot reprezenta accente care să aducă un aer rustic în casa voastră. Un candelabru realizat din paie, aşezat deasupra mesei din bucătărie, poate deveni punctul focal al camerei. Coşurile cu plante şi fructe uscate, plasate oriunde în casă, vă vor aduce aminte constant că natura este o sursă inepuizabilă de elemente decorative. Optaţi, în special, pentru decoraţiunile tradiţionale.
Pe lângă obiectele artizanale din lemn, fier sau din piatră naturală cu care vă puteţi decora casa, specialiştii v-ar recomanda să nu uitaţi de importanţa textilelor. Pe podeaua din lemn puteţi pune un covor ţărănesc, unul ţesut la război, o blană de urs sau o blană de oaie. Vaze mai vechi, câteva lămpi achiziţionate de la un târg de profil, sau un ceas de perete vechi de câteva sute de ani pot insufla casei acea atmosferă după care tânjiţi.
Pernele decorative, cuverturile, draperiile, covoraşele, seturile de lenjerie de pat, perdelele şi feţele de masă sunt doar câteva din ţesăturile care pot căpăta accente rustice şi care trebuie musai să fie din lână, bumbac (organic) sau in, iută, sisal şi pânză groasă de sac. (Atenţie: mătasea şi dantela nu au ce căuta în acest decor!). Perdeaua din bucătărie, de exemplu, poate fi înlocuită cu o bucată de in sau cânepă, cu motive folclorice. Pernele decorative pot fi îmbrăcate şi ele în feţe cu motive etnice. Chiar şi un perete poate “beneficia” de frumuseţea şi unicitatea unui covor ţărănesc.
Pilotele și păturile sunt nelipsite din decorul stilului rustic; încercați actualizarea acestora cu un imprimeu cu diferite dungi sau cu cecuri. Un detaliu important al stilului rustic este patina. Elementele decorative nu ar trebui să transmită un sentiment de nou, lucios, ci dimpotrivă. Accesoriile rustice sunt relativ ușor de găsit la magazinele de discount, pe internet sau chiar prin propria curte: coșuri primitive, ulcioare de lut sau găleţi metalice umplute cu crengi și ramuri din grădină interesant îmbinate, opere de artă agăţate pe pereţi cu scene tipice de la ţară, din viața agricolă, peisaje sau animale, lumânări colorate, ustensile de gătit antice sau table de joc, figurine de animale sau ceramică, ghivece cu plante, piese de ceramică, reprezentând vaci, cai, păsări de curte.
Nu uitaţi de vase şi oale din lut, o lustră dintr-o roată de căruţă sau de un şemineu mare. Sună bine, nu? În ceea ce priveşte ferestrele, alegeţi perdele simple, cu cerculeţe, dungi, modele cu fructe sau motive, cum ar fi stele sau animale. Din fier forjat sau lemn, corniza poate avea elemente decorative care adaugă un accent rustic suplimentar camerei şi nici nu sunt foarte scumpe.
Culorile
Paleta de culori aferentă stilului rustic evită tonurile strălucitoare și pasteluri provocatoare în favoarea culorilor subtile, nuanțele calde naturale. Aici ne referim la culorile provenite din scoarță de copac, piatră și pământ. Magenta și verde lime pot face parte din paleta de culori a naturii, dar asta nu înseamnă că sunt cea mai bună alegere pentru o amenajare rustică. Nu trebuie să combinați maron cu orange, bej și apoi încă puţin maron. E loc și pentru câteva doze de lumină și culoare. Gândiți-vă la o combinație de albastru denim, roșu, galben auriu și turcoaz decolorat. Paleta cromatică pe care stilul rustic o abordează se inspiră în special din natură şi este bazată pe culori de pământ: maron, auriu, cărămiziu, bej, crem. Acestea sunt evidenţiate prin tonuri de bleu, verde crud, culoarea oului de raţă sau chiar galben.
Pereţii, podeaua şi tavanul
Chiar dacă adesea sunt uitate atunci când vine vorba de amenajare casei, plafoanele oferă un farmec aparte şi dau tonul unei atmosfere speciale, devenind, cu un pic de imaginaţie şi stil, punctul de atracţie şi în cea mai banală şi plictisitoare locuinţă. Şi pentru persoanele care adoptă stilul rustic, tavanul trebuie să fie un punct de maxim interes, bârnele din lemn, în special, oferind atât aspectul dorit cât şi o atmosferă intimă. Reprezentante pentru stilul rustic sunt grinzile de lemn, vopsite în culori naturale, contrastante cu pereţii. De cele mai multe ori, acestea sunt pur decorative, deci se pot aplica pe tavan chiar şi în apartamente.
Cheresteaua folosită pentru bârnele de tavan poate fi din brad, cireş, arţar, alun, pin sau stejar. Dacă alegeţi bârne din lemn mai închis la culoare aveţi grijă ca încăperea să nu pară mai mică decât este. Totuşi, vopsirea pereţilor în culori deschise oferă un contrast plăcut cu acest tip de tavan şi măreşte vizibil spaţiul. Lemnul reciclat este o soluţie potrivită pentru tavanele rustice, iar în timp va avea un aspect foarte plăcut, care conferă casei confort şi căldură. O altă alegere potrivită este lemnul antichizat, care este diferit de cel reciclat. Procesul de „îmbătrânire” a lemnului ajută la oxidarea acestuia şi la crearea aspectului vintage. Acest tip de lemn, în ciuda aspectului, este rezistent şi durabil.
O altă modalitate de a obţine efectul de tavan rustic este folosirea materialelor sintetice care imită lemnul, nimic altceva decât bucăţi de lemn realizate din poliuretan. Structurile din lemn fals pot fi instalate pe lemn, fier sau suprafeţe laminate. În locuinţele moderne, pe bârnele de lemn pot fi instalate diverse led-uri sau candelabre care vor da o notă specială locuinţei, plină de dinamism şi vitalitate. Şi în privinţa pardoselii lemnul dă tonul. Şi nu oricum, ci printr-un aspect uşor nefinisat, de culoare natur sau albă. În stilul rustic, uitaţi de gresie şi faianţă! Dar întotdeauna aduceţi-vă aminte că podeaua poate fi pusă în valoare de o rogojină, un covor ţărănesc lucrat manual sau unul de lână împletit, în culori calde care să completeze culoarea pereţilor.
Şi că tot veni vorba de culoarea pereţilor trebuie să le amintim pe cele predominante: unt, salvie, albastru prăfuit, nisipiu sau alb-crem. O idee interesantă este placarea pereţilor cu lambriuri de lemn sau chiar cu parchet laminat cu aspect rustic. Ca sursă de inspiraţie, vă vindem un pont: urmăriţi un film vechi românesc şi va fi imposibil să nu vedeţi măcar o secvenţă cu o casă amenajată în stil rustic autohton.
1 comentariu
[…] camere confortabile si o ambianta relaxanta. Pensiunea are o tematica western si este decorata in stil rustic, cu elemente autentice. Oaspetii se pot relaxa in curtea interioara sau in sala de jocuri, unde pot […]