Unii îl consideră rece, neînsufleţit, deprimant şi plictisitor, alţii îl numesc “acasă”. Aproape toate articolele despre stilul minimalist încep cu celebra vorbă englezească “Less is more” (“Mai puţin înseamnă mai mult”), şi, într-adevăr, este un motto definitoriu pentru a-l carateriza în puţine cuvinte. Rezultatul minimalismului nu depinde neapărat de folosirea unor metode elaborate, tehnologie avansată sau materiale specifice, ci doar de un proces raţional şi simplu, rezultatul putând fi remarcat cu uşurinţă.
Ramificație a designului contemporan sau modern, stilul minimalist se defineşte printr-un decor aerisit şi luminos, realizat din forme simple, geometrice, curate şi linii drepte, care nu tolerează mobilierul masiv şi excesul de culori. Minimalismul s-a impus în designul interior la începutul secolului al XX-lea şi reprezintă curentul care a reuşit să elibereze interioarele caselor de obiectele inutile şi de excesul de ornamente sau zorzoane, care dau senzaţia de aglomerare. Puţinele piese de mobilier trebuie să fie multifuncţionale şi practice, poate tocmai de aceea minimalismul este preferat de persoanele moderne, tinere, dinamice care aleg să se înconjoare doar de obiecte de primă necesitate şi nimic în plus. În schimb, nu este recomandat colecţionarilor de obiecte mărunte şi iubitorilor de mici detalii sau numeroase obiecte decorative. Designerii susţin, însă, că acest stil reprezintă mult mai mult: este o stare de spirit, o viziune asupra vieţii şi a spaţiului în care locuim.
Chiar dacă de cele mai multe ori poate părea simplu la exterior, este nevoie de multă pricepere şi ingeniozitate pentru a crea un spaţiu minimalist care să debordeze de rafinament şi eleganţă. Pentru unii dintre noi poate fi destul de dificil să realizăm singuri un design minimalist, însă există o mulțime de inspirații superbe și captivante care combină forma cu funcția și clasa cu confortul, pentru un rezultat unic.
Culorile neutre în tonuri de gri, bej, verde, alb şi negru, combinaţii monocrome, nuanţele reci şi contrastul închis-deschis, toate urmăresc crearea unei senzaţii de intimitate, relaxare, de amplificare şi aerisire a spaţiului.
Pereţii, de regulă zugrăviţi în alb, trebuie să aibă personalitatea lor, motiv pentru care se foloseşte tapetul (pe unul sau mai mulţi pereţi), sau zugrăvirea unui perete în altă culoare, fiind preferate nuanţele deschise ale spectrului cromatic. Designerii recomandă îmbinarea nuanţelor pale cu culori intense. Spre exemplu, negrul sau griul în asociere cu tonurile deschise este cea mai întâlnită combinaţie în decorarea casei în stil minimalist. Dacă doriţi să ieşiţi din tipare puteţi sparge monotonia cu ajutorul unei pete de culoare. Imaginaţi-vă doar efectul unui pătrat de un roşu intens sau un cerc indigo pe un perete de un alb imaculat. Formele geometrice sunt caracteristice stilului minimalist.
Lumina este una dintre principalele aspecte ale minimalismului. Directă, indirectă, difuză, sub formă de puncte care pot mări spaţiul, acoperind un zid, reflectând culorile, răsfrântă asupra anumitor obiecte de mobilier, tablouri şi elemente decorative sau accentuând un anumit traseu, lumina conferă o impresie de destindere şi profunzime. Prin utilizarea filtrelor de lumină, a panourilor din lemn laminat, a materialelor foarte deschise, a sticlei translucide, a corpurilor de iluminat ascunse în tavanul fals, obiectele par să sfideze legile gravitaţiei.
Locul lustrelor tradiţionale este luat de lămpile înalte metalice, realizate artistic, sau de unele foarte fine, cu abajururi din hârtie. Neoanele ascunse în scafele de rigips montate pe tavan, spoturile încastrate, aplicele din sticlă în forme geometrice, corpurile de iluminat tip pendul sunt doar câteva exemple de iluminare în stil minimalist. Atunci când vă încumetaţi să decoraţi o casă în stil minimalist este bine să aveţi în vedere că nimic nu trebuie să încarce atmosfera, să plictisească sau să obosească privirea.
Ferestrele, prin care ar trebui să pătrundă cât mai multă lumină naturală, foarte importantă în amenajarea minimalistă, capătă o notă personală printr-o decorare adecvată. Se folosesc, în general, materiale cât mai transparente şi deschise la culoare. În funcţie de spaţiu se folosesc panelurile textile sau roletele tip zebra. Pentru un plus de eleganţă puteţi utiliza jaluzelele franjuri atât pentru ferestre cât şi pentru delimitarea spaţiilor. În locul draperiilor şi al perdelelor folosiţi jaluzele sau storuri romane. Sunt de efect. Încăperile înalte, cu ferestre generoase, ce se „întind” pe toată înălțimea pereților, completează aerul „aristocratic” al încăperii. Dacă nu aveţi geamuri mari şi luminoase va fi necesar să supliniţi lipsa luminii naturale cu ajutorul altor surse de iluminat montate ingenios pentru a acoperi întreaga suprafaţă a încăperii.
Mobilierul minimalist, practic, simplu, multifuncţional şi răsfirat, nu ar trebui să ocupe prea mult loc. Scaunele cu rotile, taburetele, mesele şi paturile mobile cu forme neobişnuite, dulapurile care pot îngloba sau chiar ascunde aparatura tv şi audio, spaţiile zidite în pereţi în loc de dulapuri, canapele şi fotoliile în linii drepte şi culori neutre fără imprimeuri, rafturile în loc de biblioteci vor da spaţiului un aspect curat şi aerisit, de open-space. Singura cerinţă este „respectul” acordat calităţii materialelor şi simţul delimitării spaţiului.
Totul trebuie să fie la vedere şi la îndemână. Optaţi pentru mobilier în culori naturale de lemn: salcâm, fag, mesteacăn, nuc, stejar. Pentru un efect deosebit designul mobilierului ales poate folosi aceleaşi culori naturale în combinaţie cu unele electrice şi stridente. Mesele caracteristice stilului minimalist sunt fabricate din sticlă şi metal cromat, iar corpurile de mobilier au finisaje mate şi rafturi din sticlă. Mobila, realizată din pal melaminat, lemn, inox, sticlă mată sau semitransparentă, are o textură uşor lucioasă, dând impresia de finisaj atent realizat.
Pardoseala – În stilul minimalist se practică renunţarea la covoare şi mochete, în favoarea parchetului lăcuit sau vopsit în nuanţe neutre. Chiar şi în băi şi bucătării, acest stil propune folosirea gresiei care imită parchetul. Sunt folosite materiale ca betonul, sticla şi inoxul în combinaţie cu materiale naturale ca lemnul, piatra şi pielea. Se fac alăturări inedite între un finisaj foarte fin, al unui material, asociat cu altul într-o stare brută, nefinisată. Parchetul laminat, indiferent de nuanţă, este cea mai bună alegere pentru placarea pardoselii.
Elementele decorative, aproape absente, sunt de factură modernă, cu unele cu tendințe „avangardiste”. Doar o pânză abstractă, o vază mare, de colecţie, doar o fructieră pe o poliţă sau pe masa din living. Uitaţi de perne şi pernuţe, reviste aruncate oricum, poze, statuete sau obiecte ornamentale. Rezumaţi-vă la a crea un centru de interes sau la a da mici accente de culoare pereţilor, fără a-i supraîncărca. De exemplu, o măsuţă cu trei glastre, fiecare cu câte o floare simplă, albă, cu o fotografie lângă, pot fi suficiente pentru a crea un centru de interes. Un simplu tablou în culori puternice va arăta excelent pe un perete în culori neutre.
Dacă vreţi să păstraţi aspectul minimalist şi în dormitor, este indicat să folosiţi elemente textile, ca aşternuturi şi perne, în nuanţe simple, dar şi materiale mai rigide, care să ducă mai mult cu gândul la inerţie decât la o moliciune îmbietoare. Adepţii stilului minimalist nu vor avea niciodată biroul de lucru plin cu hârtii şi acte. Toate vor fi aşezate la locul lor, în ordine. Rolul acestui stil este de evadare din lumea haotică şi de apropiere de simplitate şi ordine. Încercaţi să creaţi o armonie între elementele de factură retro cum ar fi fotografii alb-negru sau pereți „îmbrăcați” în cărămidă aparentă.
Şi nu ne oprim aici. Iată în continuare câteva modalităţi de a obţine un stil minimalist cu impact maxim.
1. Fiţi consecvenţi – Alegeţi o marcă a unui brand cunoscut, suficient de flexibilă pentru a fi păstrată pe întregul parcurs al amenajării. Astfel veţi crea un spaţiu coerent și memorabil.
2. Exploraţi legăturile ascunse – Îmbrățișând minimalismul ca stil de decorare nu înseamnă nicidecum că designul trebuie să fie mai puțin creativ. De fapt, atunci când nu vă împotmoliţi în efecte vizuale complexe, aveţi şanse sporite de a explora și de a va juca cu interacţiunea obiectelor ascunsă chiar în design.
3. Jonglaţi cu spațiul – Minimalismul vă poate permite să luaţi în considerare relația spațială a designului într-un mod pe care nici nu-l bănuiaţi. Gândiți-vă cum elementele se condiţionează unele pe altele, pentru a crea un design aerisit şi dilatat.
4. Fiţi isteţi – Minimalismul nu este despre lipsa totală a elementelor ilustrative, ci mai degrabă de alegerea atentă a locului şi momentului de utilizare a acestora. Profitând de un element ilustrativ care să fie în legătură directă cu brandul folosit, puteți crea un cadru foarte vizual, cu un efort minim.
5. Optaţi pentru eficiență – Renunţaţi la toate lucrurile inutile și concentraţi-vă pe transmiterea mesajului, pe comunicare. Rezumaţi-vă la informaţiile de bază, printr-o afișare îngrijită și eficientă, şi evitaţi amalgamul vizual.
6. Mizaţi pe metal – După cum probabil știți deja, cadrele metalice sunt foarte la îndemână (unii ar spune chiar cruciale) într-o mulțime de planuri de proiectare, acest lucru fiind valabil mai ales pentru minimalism. Cum nu veţi avea parte de prea multe elemente în proiectarea minimalistă, acesta este probabil un moment bun pentru a miza pe utilizarea unui sistem de bare metalice. Concepeţi o tendinţă puternic aliniată la conceptul general, la elementele de bază şi la cele grafice, generând un spaţiu curat, simplu și eficient.
7. Fiţi practici – Minimalismul poate fi genial pentru funcționalitate. Un design curat, clar și neaglomerat poate face traiul de zi cu zi într-o astfel de încăpere ca o plimbare prin parc.
8. Găsiţi-vă un echilibru – Relația dintre elementele vizuale, cum ar fi fotografii sau alte categorii de obiecte, este foarte importantă pentru a obține un stil minimalist numai bun. O amenajare subtilă evită ca un element să îl copleşească pe celălalt, creând o armonie echilibrată între toate părţile componente.
9. Încălcaţi unele reguli – Minimalismul oferă o experienţă specifică de care poate nu vă consideraţi în stare, și, uneori, acest lucru înseamnă o nesiguranţă care vă permite să încălcaţi un pic normele. Dar, datorită simplității extreme și a naturii minimale, acest stil de decorare funcţionează foarte bine ca un simplu ansamblu vizual.
10. Contaţi pe acest caracter vizual – Forma este o armă importantă despre care nu ar trebui să uităm, mai ales atunci când vine vorba de minimalism. Aceasta în sine poate acționa ca un element vizual, mai ales atunci când a fost îmbunătăţită pentru a se potrivi ansamblului. Ajustarea formei sau a modelului creează un efect vizual puternic, fără a folosi prea multe obiecte, lăsând în urmă un design simplu și clar.
11. Spaţiu alb, spațiu rafinat – Spațiul alb, cunoscut şi sub numele de „spațiu negativ”, poate fi, uneori, privit ca un spațiu vid, fără fond şi lipsit de expresie, dar acest lucru nu este chiar în întregime corect. Atunci când este optimizat, spațiul alb poate ajuta la echilibrarea aspectului, prin faptul că impune curăţenie, eliberare, relaxare.
12. Analizaţi opțiunile – Ce poate fi mai minimal, dacă ne permiteţi exprimarea, decât o paletă de culori alb-alb? Designul nu trebuie să aibă un început şi-un sfârşit. Chiar dacă unele efecte pot părea seci, pot completa şi adăuga adâncime unui design minimalist.
13. Adăugaţi texturi – Când aveţi de-a face cu minimalismul, este ușor să presupuneţi că, în scopul de a fi minim trebuie să utilizați exclusiv culori plate, monotone, dar acest lucru nu este în totalitate necesar. Introducerea unor texturi în designul minimalist poate da profunzime și eficacitate fără renunțarea la aspirațiile minimaliste. Texturile funcționează foarte bine atunci când sunt echilibrate prin culori curate, pure, limpezi.
14. Gândiţi dincolo de esenţă – Pare destul de literar, dar nu este. Un design minimalist vă poate permite să fiţi un pic mai jucăuşi, cu poziționarea și compoziția elementelor folosite. Poziționarea pe margini creează un efect unic atrăgând privirile, fără a deteriora însă omogenitatea aspectului.
15. Acţionaţi în mod direct – Atunci când există mai puține elemente care se luptă să iasă în evidenţă, acest lucru vă dă posibilitatea de a fi mult mai direcţi cu mesajul pe care doriţi să-l transmiteţi, cu comunicarea acestuia.
16. Atrageţi atenţia – În amenajarea minimalistă, trebuie să puneţi accent pe un obiect puternic care să atragă imediat atenţia privitorului, iar acest lucru se poate realiza cu ajutorul gradaţiei. Ochiul se va îndrepta direct spre cel mai mare element. Un design simplu, atunci când gradaţi piesele intenționat, vă ajută să dictaţi direcţia “spionărilor audienței”.
17. Nu totul este alb şi negru – Mulți oameni cred că o gamă de culori monocromatice este cea mai potrivită pentru un design minimalist, dar acest lucru nu este chiar adevărat. Culoarea poate fi folosită pentru a crea un design atrăgător, fără a renunța la minimalism, atâta timp cât se păstrează o paletă relativ mică, de 1-3 culori. Veţi da viaţă unui design de succes și frapant, care sigur va ieşi în evidență. În ceea ce privește culoarea, îmbrățișaţi scheme monocromatice prin toate mijloacele, dar nu vă limitaţi la ele. Un plus de culoare ocazional ici și colo poate ajuta cu adevărat la evidențierea anumitor puncte din design şi la concentrarea asupra anumitor elemente.
18. Folosiţi embleme – Minimalismul reprezintă o mare șansă de a explora reprezentarea prin simboluri. Încercați să vă gândiţi la lucrurile asociate cu un anumit obiect sau la ceea ce reprezintă obiectul respectiv. Obiectele, imaginile care poartă în mod convențional un anumit înțeles, care simbolizează o anumită idee pot face din amenajarea minimalistă una inteligentă și memorabilă.
19. Înfăţişaţi, redaţi, reproduceţi – Simbolurile sunt elemente utile pe care majoritatea dintre noi folosim în fiecare zi, de la iconiţele aplicaţiilor de pe telefon şi până la pictogramele barei de instrumente de pe computer. Desenele stilizate, simbolurile sau „miniaturile grafice” pot fi folosite foarte eficient în lumea minimalismului. Ele pot îmbunătăți accesibilitatea, reduce cantitatea pieselor de mobilier și pot ghida privitorii.
20. Gândiți minimalist – Mai puțin este cu siguranţă mai bine, mai ales atunci când vine vorba de minimalism. Când experţii în design interior ne îndeamnă să păstrăm numai strictul necesar într-o cameră minimalistă, nu se referă sub nicio formă la economie de mobilier. Încercați să lăsați mult spaţiu deschis în jurul fiecărui element de decor pentru a aduce o ambianță ordonată și aerisită. Acest lucru, evident trebuie să fie făcut păstrând în același timp proporționalitatea și farmecul vizual al camerei. Mesele din sticlă, accesoriile suspendate și rafturile plutitoare ajută enorm în acest sens. Trebuie să găsiţi un echilibru corect între minimalism și funcționalitate. Și cheia se află, evident, în a rămâne cumpătat şi rezervaţi cu ambele opțiuni – şi de achiziţionare și de decorare.
21. Faceţi mici ajustări – Frumusețea minimalismului stă în faptul că prin mici schimbări puteţi obţine rezultate uimitoare. Cu ceva mic, nesemnificativ la prima vedere, puteţi crea un design inteligent din punct de vedere vizual.
22. Focalizaţi – Nu uitaţi de ce v-aţi apucat să amenajaţi minimalist: pentru conținut. Minimalismul funcționează extrem de bine când vine vorba de prezentarea conţinutului, simplitatea proiectării permiţând îndreptarea atenției direct către fond. Unul dintre marile avantaje este acela de a putea opta pentru simplitatea cu care puteți îmbunătăţi punctul de concentrare maximă al camerei. Cu lumina adecvată sau cu un strop de culoare de accent, zona sau piesa de decor este instantaneu transformată. Puteți chiar schimba aceste piese din timp în timp pentru a ține pasul cu tendinţele. Şemineele şi măsuţele de cafea reprezintă puncte de interes care pot face minuni într-o cameră minimalistă. Iubitorii de natură se pot folosi de plante de interior, în timp ce iubitorii de artă, evident, vor găsi obiecte irezistibile de la care să pornească.
23. Folosiţi contraste puternice – Contrastul accentuat vă ajută să puneţi conținutul și elementele vizuale în prim-plan și contribuie la un design ușor de digerat. Un fundal negru poate contrasta puternic cu culoarea vibrantă a imaginilor de conținut pentru a crea un design simplu, dar captivant.
24. Proiectaţi pentru viitor – Minimalismul poate fi o componentă vitală pentru designul interior, deoarece are potențialul de a fi atemporal. Cu cât există mai puţine elemente pe care le include acest tip de amenajare, cu atât vor fi mai puține șanse să ieşiţi din sfera minimalismului sau din tendinţe. Un exemplu perfect în acest sens este pagina de pornire a motorului de căutare “Google”. Aruncaţi o privire la pagina de acum 10 ani şi la cea de astăzi. Cu toate că logo-ul a fost modificat, spațiul alb, accentul pus pe conținut și minimalismul final al paginii de start au păstrat designul relativ atemporal.
Mergeţi pe un look minim, dar nu steril. De fapt, există o linie foarte fină între interioarele minimaliste răpitoare și monotonia plictisitoare, iar cea mai mare provocare a acestui tip de design este arta de a rămâne pe partea cea bună a acestei linii. Tocmai de aceea vă sugerăm să includeţi bunul gust în această ambianță contemporană minimă. Trucul este de a vă asigura că păstrați doar ceea ce îşi face cu adevărat simțită prezența. Liniile trebuie să fie curate și bine definite, iar modelele complicate trebuie evitate pe cât posibil. Minimalismul, în forma sa cea mai adevărată, urăște “nimicul”, dar iubeşte “necesarul”! Trăiţi cu această regulă în minte de fiecare dată când sunteţi tentați să adăugați o nouă piesă de decor în camera voastră cu teme minimaliste.
5 comentarii
[…] nu face ca bucătăria să pară mai aerisită decât lumina naturală, în cazul stilului minimalist. De aceea, dacă ai posibilitatea, optează pentru ferestre mari, care permit luminii să intre în […]
[…] de decor nefolositoare sau cu foarte multe ghivece cu flori de diferite dimensiuni. Citește aici mai multe detalii despre stilul minimalist și modul în care îți poți decora […]
[…] edifica.ro […]
[…] edifica.ro […]
[…] Minimalism elegant […]