Dacă faceți parte din categoria oamenilor care, atunci când aud cuvântul „mediteranean”, încep imediat să saliveze după preparatele culinare delicioase și vinurile roșii ”corpolente” sau tresar în mod automat la auzul unor povestiri cu clădirile albe din vârful stâncilor abrupte și la susurul valurilor albastre din insula Santorini, la domeniile mozaic pline de vinării toscane, la arhitectura Valenciei sau la scânteierile luminilor din Monaco, la imaginile pitorești ale plajelor cu nisip alb și la apele de un albastru ireal de pe coasta turcă sau la tapiseriile îndrăzneț spânzurate într-o piață marocană, nu mai încape niciun dubiu că vi se va potrivi ca o mănușă acest stil de amenajare interioară.
Orice ar spune oricine, cultura mediteraneană a avut un impact decisiv asupra lumii, sub toate formele ei, aici incluzând desigur, și designul interior. De la gardurile din fier forjat complicat țesute ale grădinilor și mobilierul de exterior și până la arta decorării pereților și podelele de teracotă – influența mediteraneană este pretutindeni. Prin adăugarea unei note din acest stil în decorul locuinței voastre, vă puteți teleporta mintal într-unul dintre cele mai frumoase locuri de vacanță din lume. Acest aspect este prezent în toate, de la simplele detalii ale caselor – țiglă, grinzi de lemn și podele de marmură – și până la paleta de culori, fiind un stil de decorare incredibil de versatil, care completează aproape orice schemă de nuanțe.
Un lucru pe care trebuie să-l aveți permanent în vedere este că oamenii din zona mediterană sunt deosebit de atenți la spațiile exterioare. Întrucât o mare parte a regiunii dispune de o vreme caldă și însorită în cea mai mare parte a anului, oamenii petrec o mare parte din timp în exterior. Puteți simula acest lucru printr-un interes special acordat propriei zone (atât cât vă permite) de petrecere a timpului în aer liber. Ceramică nativă, perne de pluș confortabile, perdele lucioase și o mulțime de scaune în aer liber sunt elementele cele mai importante atunci când doriți să adăugați o părticică din Mediterana propriei curți.
Când mizați pe inspirația mediteraneană, în orice scop, e greu să o luați pe căi greșite, întrucât acest stil este mai degrabă casual și familiar. Acest stil își are originea în țările din nordul Mării Mediterane, inclusiv Spania, Grecia și Italia, și este adesea menționat astăzi ca „stilul spaniol modern”. Mobilierul în stil mediteranean variază de la pur și simplu funcțional la extrem de formal. Piesele sunt joase, cu picioare bogate și întoarse, adesea lustruite, iar pereții sunt predominat texturați. Culorile ecou sunt cele ale mării și cerului și, în funcție de regiune, pot include de asemenea teracota caldă, lavanda și galbenul.
Contribuţia grecilor este legată, evident, de folosirea coloanelor şi a stâlpilor de susţinere a logiei (galerie exterioară încorporată unei clădiri, acoperită şi deschisă către exterior printr-un șir de arcade sprijinite pe coloane sau pe stâlpi) care înconjoară perimetral o casă definită de stilul mediteranean. Un alt element îl constituie zidurile exterioare adeseori tencuite şi văruite neuniform în nuanţe de alb.
Amprenta spaniolă este şi ea de neconfundat, cu aburul ei de nopţi maure şi influenţe marocane: mobilier greoi, încărcat cu motive sculptate, paravane din lemn cu inserţii de fier forjat, dale mozaicate viu colorate şi elemente de fier forjat integrate în structura şemineelor, a balustradelor şi a corpurilor de iluminat.
Italia nu se lasă nici ea mai prejos şi aşază pe masă cartea ei favorită – elementele definitorii ale Toscanei: bârne rustice din lemn încadrând fermecător tavanul, dale din teracotă ca pardoseli de interior şi de exterior, oale simple din argilă, de dimensiuni mari, în care lenevesc plante uriaşe și pereţi tencuiţi în densitate inegală şi vopsiţi manual cu aspect antichizat, care dau adâncime vizuală.
Citeşte mai multe despre Stilul Toscan sau Italian
Specificul interioarelor mediteraneene este utilizarea materialelor naturale în forma lor brută. În mai toate încăperile vom vedea tavanul cu bârnele de lemn la vedere. Elementul natural aproape de brut este dușumeaua. Linia curată a mobilei și culoarea acesteia realizează un contrast armonios cu pardoseala și accentele de azuriu. Zona de servit masa este nelipsită din casele mediterane. Aici pardoseala este din plăci de piatră dar poate fi, în lipsa unui buget generos, și din plăci ceramice bine alese, adică nu trebuie să fie glazurate, ci cât mai puțin finisate. Puteți accesoriza scaunele și masa din zona de dining cu sfeșnice deosebite, iar spațiul din jur trebuie neapărat decorat cu oglinzi cu rame în arabescuri.
Pentru o redecorare a camerei puteți vopsi tavanul într-o culoare de pământ, dacă există parchet folosiți un covor din fibre naturale, iar canapelei faceți-i o husă dintr-un material natural într-o nuanță de alb-ivoire. Completați cu niște pernuțe cu ciucurași, cu niscaiva plante de yuca, furați-i bunicii lada de zestre (pentru elementul tradițional), aduceți albastrul cerului în interior (prin vopsirea pereților), decorați cu tablouri ce înfățișează marea, cu vase de diferite dimensiuni în culoarea teracotei și obțineți cât ați bate din palme un decor specific mediteranean.
Citește și Stil și stiluri în design interior
Cromatica
Alegeți culoarea albă, indiferent de textura pereților și de gradul de finisare a acestora. Relaxați cum sunt, grecii nu se ostenesc din răsputeri să finiseze impecabil pereții din interiorul caselor lor. Suprafețele denivelate, unghiurile rotunjite și chiar strâmbe fac parte din farmecul stilului rustic mediteranean și culmea, dar aceste imperfecțiuni nu diminuează cu nimic valoarea comercială a imobilelor, ci dimpotrivă, le confirmă autenticitatea. Dacă, totuși, simțiți că v-ar prinde bine o pată de culoare în imensitatea de alb, zugrăviți un perete într-o nuanță pastelată de bleu, galben sau verde ”ou de rață” (vernil), deși grecii mizează de cele mai multe ori pe nuanțe de albastru, care completează culorile naturale ale peisajelor.
Straturile de vopsea sunt glazurate și/sau texturate cu mici particule ca de nisip, pentru a adăuga profunzime vizuală. Simulați aspectul unui perete tencuit, cu un finisaj texturat utilizând un compus din gips-carton colorat. Cromatica stilului mediteranean este dulce şi blândă, dar vibrantă. Se folosesc culori calde, naturale, inspirând marea, cerul, răsăritul de soare şi plajele cu nisip. În amenajarea interioarelor în acest stil este recomandată evitarea culorilor stridente, întinse pe suprafeţe mari, precum roşul sau rozul. Contrastul este indicat să fie creat prin folosirea nuanţelor de verde, galben şi cărămiziu. Movul, purpuriul și albastrul sunt culori preluate de la florile specifice zonei – lavanda și albăstrelele, iar verdele (de la nuanțe închise la mentol deschis), este inspirat de pădurile luxuriante.
Materialele folosite în stilul mediteranean sunt, asemenea culorilor preluate direct din mediul natural. Astfel, vor putea fi folosite fără nicio problemă ipsosul alb sau tencuiala de gips pentru pereți, plăci de lemn de pin pentru podea, precum și lemn de culoare închisă pentru grinzi, folosit, bineînțeles, în contrast cu albul pereților. O altă componentă de bază a zonei mediteraneene este apa, așa că mulți adepți ai acestui stil de amenajare includ în grădinile interioare sau exterioare câte o mică (dar foarte de efect) fântână arteziană.
Pardoseli specifice
În majoritatea caselor din Grecia pardoselile sunt placate cu gresie, travertin sau piatră naturală, ușor de întreținut, care se pretează sistemelor de încălzire din podea. Și totuși nu veți greși cu nimic dacă veți alege parchetul sau dușumeaua din lemn. În schimb, orice ați alege, veți fi nevoiți să renunțați la covoare și mai ales la cele mari și grele. Cele mai potrivite sunt carpetele împletite din bumbac, iută sau sisal (plantă textilă tropicală cu fibre foarte rezistente, din care se confecționează sfori, frânghii, saci) așternute în fața canapelei din living și/sau sub masa din bucătărie sau zona de dining.
Modelele mozaic întruchipează frumusețea unui interior mediteranean. Aduceți desenele în casa voastră pe podea, pe backsplash-ul din bucătărie sau chiar pe o ramă de oglindă sau o masă. Puteți, de asemenea, simula aspectul de țiglă cu o margine mozaicată pe pardoseli sau pereți. Plăcile de teracotă, piatra aspru tăiată și lemnul de pin, după cum spuneam, sunt folosite ca materiale de bază pentru acest tip de amenajare.
Mobilier și decorațiuni
Și la acest capitol stilul impune minimalismul, casele fiind mai degrabă dotate cu mobilier în design simplu și în nuanțe neutre, pentru a nu încărca sau aglomera decorul. Astfel, locuințele vor avea puține piese de mobilier, dar de calitate.
Pentru living, pe lângă o canapea confortabilă, alegeți o măsuță de cafea și o bibliotecă sau o comodă din lemn masiv în nuanțe deschise, cu aspect ușor învechit, iar pentru amenajarea unui dormitor în stil mediteranean, un pat din fier forjat cu baldachin dintr-o pânză vaporoasă de culoare albă, ar trebui să facă toți banii.
Mobila în stil mediteranean reflectă un mod de viață relaxat, casual. De aceea, piesele de mobilier au dimensiuni mari, purtând culori deschise, care conferă o atmosferă plăcută și prietenoasă.
Bucătăriile, de obicei posesoare ale unor mese lungi de 8 – 12 persoane, sunt mereu deschise vecinilor și prietenilor. Dulapurile sunt de mari dimensiuni, spațioase, realizate din lemn de pin. Decorațiunile trebuie să păstreze aceeași paletă cromatică și aceleași materiale, adică cele naturale: piatră, lemn, sfoară, scoici. Dacă se impune influenţa spaniolă, interioarele vor fi bogate, atmosfera densă fiind dată de drapaje grele şi înflorate, mult mobilier masiv sculptat şi nelipsitul loc de dining, dotat cu masă și scaune ample. Covoarele groase cu arabescuri complicate vor înveli ici-colo pardoseala din scânduri de lemn masiv sau din dale de piatră sau ceramică.
Corpurile de iluminat vor prezenta elemente filigranate, iar obiectele decorative de genul urnelor de diferite dimensiuni, din bronz lustruit, vor decora poliţa superioară a şemineelor. Multe dintre terasele tavernelor din Grecia sunt decorate cu tot felul de corpuri de iluminat confecționate din borcane, vaze sau diverse alte recipiente din sticlă, pe jumătate umplute cu pietricele albe de forma rotunjită, deasupra cărora sunt montate lumânărele. Deci, iată o idee extrem de simplă cu efect garantat!
Accesoriile sunt rustice și foarte colorate. Pot fi întâlnite mozaicuri pe porțiuni de perete sau pe tăblia mesei. Alte accesorii pot fi reprezentate de obiecte din aramă, precum și elemente preluate direct din natură, cum ar fi legume, fructe și flori, fie proaspete, uscate sau artificiale. Toate aceste elemente aduc porțiuni de culoare încăperii. Cât despre forma și culoarea ușilor și ferestrelor acestea au și aici o alcătuire dreptunghiulară, însă cele mai potrivite stilului mediteranean grecesc de amenajare sunt ușile și ferestrele arcuite în partea de sus. Un alt detaliu decorativ important sunt obloanele din lemn ce îmbracă ferestrele și ușile caselor. Deși există și obloane în nuanțe de vernil sau de maron, perfect integrate în decor sunt cele de culoare albastră.
Dacă, în ciuda celor deja spuse, încă aveți dubii în ceea ce privește realizarea corectă și adecvată a amenajării în stil mediteranean, vă mai punem la dispoziție o serie de sfaturi în acest sens:
-
În cazul pereților, colorați-i în alb, acoperiți-i cu ipsos și evitați finisajele perfecte, ba chiar faceți mici greșeli intenționate! Dacă doriți un perete accent, specialiștii recomandă placarea acestuia cu piatră naturală, în nuanțe de crem.
-
Mobilierul specific este de dimensiuni considerabile, viu colorat sau din lemn natural în ”tovărășie” cu fierul forjat. Puteți folosi un cufăr mai vechi vopsit în albastru marin pentru a înlocui măsuța de cafea din fața canapelei, sau un balansoar recondiționat, de culoare albă, care poate da livingului un aer relaxant, odihnitor și reconfortant.
-
Acoperiți podeaua cu teracotă, marmură sau mozaic. Este aproape obligatoriu ca aceasta să se apropie de nuanțele de pământ sau nisip. Înlocuiți tablourile clasice (cu rame voluminoase), cu tablouri realizate din semințe sau flori uscate sau chiar cu vederi și fotografii reprezentând peisaje marine. Pe unele dintre ele, le puteți realiza chiar voi, personalizându-vă astfel spațiul cu lucrări hand-made.
-
Materialele textile pe care le utilizați trebuie să fie cât mai simple, dar nu modeste, întocmai ca și decorul. Asigurați-vă că totul este aerisit, proaspăt, spațiat, și decorați cu obiecte din ceramică, alamă, bronz sau scoici. Folosiți draperii subțiri, în culori deschise și calde, care să permită luminii să răzbată.
-
Plantele ideale pentru un astfel de design interior sunt măslinii, lămâii sau portocalii pitici. Folosiți plante exotice și ghivece de teracotă cu flori uscate pe care le puteți etala într-un colț al camerei.
-
Formele preferate în designul interior mediteranean sunt curbe, iar suprafețele perfect netede se combină cu cele nefinisate pentru a sugera naturalețea. Pe scurt, stilul acceptă combinații dintre cele mai diverse, fiind foarte tolerant când vine vorba de improvizații. Puteți amesteca, fără nicio reținere, influențele mediteraneene cu minimalismul și notele de design ultramodern.
-
Dacă am reușit să vă convingem să adoptați acest stil, dar economia spațiului nu vă permite să-l îmbrățișați în totalitate, puteți recurge la folosirea doar a câtorva accente mediteraneene, în elementele de decor. Principalul avantaj al stilului mediteranean este faptul că se poate realiza foarte ușor, costurile implicate fiind minime.
2 comentarii
This site definitely has all of the info I wanted concerning this subject and didn’t know who to ask.
Visit my website; Lampadare
[…] de bine arata aceste case la soare sau in fata plajei si vom termina cu cateva interioare de case mediteraneene moderne, care sunt mult mai usor de incorporat in decorul propriei case. Speram sa va […]