Grătarul infraroşu este o aplicaţie a tehnologiei cu raze infraroşii, destinată bucătăriei moderne. Cum funcţionează aceste grătare? Care sunt caracteristicile, avantajele şi dezavantajele şi ce este important să ştiţi când doriţi să achiziţionaţi acest tip de grătar ce poate fi folosit atât pentru bucătăria exterioară, cât şi pentru cea interioară? În acest articol veţi găsi răspunsuri la aceste întrebări, ca şi informaţii practice despre aceste grătare infraroşii.
Grătarul infraroşu este un dispozitiv care vă permite să preparaţi fripturi şi legume delicioase, carne de peşte sau de pasăre, fără a utiliza alte grăsimi sau ulei. Temperaturile foarte ridicate topesc grăsimea din carne şi evaporă umiditatea din legume, ceea ce le face mai crocante la exterior şi mai fragede în interior. Un grătar infraroşu este format dintr-un corp principal, în care este montată o placă ceramică (sau alte forme, cilindri, spirale, etc.) ce este încălzită cu raze infraroşii şi o unitate de comandă.
Grătarul infraroşu este foarte uşor de utilizat, fiind şi foarte durabil deoarece materialul din care este construit garantează o rezistenţă superioară la zgârieturi, temperaturi înalte şi presiuni. Aceste grătare pot funcţiona de obicei alimentate cu energie electrică şi uneori cu gaz, aceste două metode fiind folosite pentru a încălzi suprafaţa formelor ceramice care, ulterior, radiază razele infraroşii către alimente.
Arzătorul unui grătar cu raze infraroşii poate fi fabricat din ceramică sau din oţel inoxidabil şi este amplasat sub grătar. Prepararea alimentelor pe grătar este una dintre cele mai sănătoase modalităţi de a pregăti cele mai multe tipuri de alimente. Carnea şi legumele vor fi gătite mult mai rapid cu ajutorul acestui grătar infraroşu şi rezultatul va fi o mâncare mult mai suculentă şi mai sănătoasă.
Să ne uităm principalele avantaje ale grătarelor infraroşii şi beneficiile pe care acestea le oferă!
Eficienţa ridicată şi economia sunt printre principalele caracteristici ale grătarelor infraroşii. Eficienţa energiei se datorează faptului că aceste grătare ard mai puţin gaz (sau utilizează mai puţină energie electrică) pentru a atinge aceeaşi temperatură în comparaţie cu grătarele tradiţionale.
Consumul redus de putere în cazul grătarelor acţionate electric înseamnă facturi de electricitate mai reduse. Grătarele infraroşii necesită 3-5 minute de pre-încălzire, ceea ce înseamnă că se încălzesc mai rapid decât grătarele tradiţionale.
Aprinderile minime reprezintă un alt mare avantaj al grătarelor infraroşii. Cu grătarele tradiţionale este aproape imposibil de evitat aprinderile iritante cauzate de scurgerile de grăsime, în timp ce grătarele cu infraroşu reduc în mod semnificativ contactul grăsimii cu flăcările. Repartizarea uniformă a căldurii este un alt mare avantaj.
Citeşte şi Bucătăria de vară – locul preferat al familiei în zilele caniculare
Grătarele infraroşii asigură o distribuţie uniformă a căldurii şi nu există puncte reci sau fierbinţi pe suprafaţa grătarului, ceea ce înseamnă că puteţi frige o bucată de carne sau o legumă la fel de bine, indiferent de locul în care aceasta va fi aşezată – la marginea sau în centrul grătarului. Carnea va fi mai suculentă iar distribuţia uniformă a căldurii va proteja mâncarea de surprizele nefericite ce se pot întâmpla în cazul grătarelor convenţionale. În acelaşi timp, căldura în infraroşu păstrează toate sucurile naturale delicioase şi aromele mâncărurilor gătite.
Gătitul este mai rapid – în timp ce gazul tradiţional sau electricitatea, chiar şi grătarul pe bază de cărbune pot usca alimentele, principiul de funcţionare a grătarelor infraroşii previne astfel de rezultate neplăcute. Deoarece aceste grătare funcţionează prin încălzirea unei plăci ceramice plasate între elementul de ardere şi partea superioară a grătarului, timpul necesar pentru a găti alimentele este foarte mic.
Pe măsură ce placa oferă căldură prin raze infraroşii, aceasta este distribuită uniform în jurul alimentului respectiv. Căldura acestor grătare este mai concentrată dar cu o intensitate mai mică, fapt ce duce la creşterea vitezei de gătit. În plus, nu există riscul arderii alimentelor de la contactul cu flacăra deschise.
Gătitul are loc în condiţii de siguranţă – acest lucru este foarte important pentru toţi proprietarii de case. Aceste grătare se încălzesc rapid şi se răcesc la fel de repede, ceea ce reduce riscul de arsuri aproape la zero. Familiile cu copii mici care se joacă sau se zbenguiesc în apropierea grătarului nu vor mai fi îngrijoraţi pentru siguranţa copiilor sau animalelor de companie.
Întreţinerea grătarului infraroşu
Curăţarea grătarelor infraroşii este extrem de uşoară. Odată ce terminaţi gătitul, reglaţi căldura la temperatură înaltă, astfel încât orice particule şi resturi de alimente să fie transformate în cenuşă. Apoi pur şi simplu periaţi grătarul cu o perie de sârmă. Asiguraţi-vă că verificaţi semnele de uzură cel puţin de două ori pe an şi inspectaţi cu atenţie elementul de încălzire, placa ceramică şi grătarul.
Orice piese deteriorate sau uzate trebuie înlocuite. Nu există restricţii privind tipul de mâncare pe care o puteţi găti pe un grătar infraroşu. Orice produs care poate fi gătit pe un grătar tradiţional poate fi gătit, de asemenea, şi pe un grătar infraroşu. Fleici de carne, cârnaţi, burgeri, cotlete de porc sau carne de vită, pastramă de oaie, copane şi aripi de pui, peşti – toate aceste produse pot fi gătite pe un grătar infraroşu.
Grătarul infraroşu – argumente pro şi contra, sfaturi utile
Desigur, bunul simţ este o calitate remarcabilă şi nimeni nu ar trebui să părăsească un grătar, lăsându-l nesupravegheat în timp ce acesta este pus în funcţiune. Unul dintre cele mai importante lucruri de care aveţi nevoie să vă amintiţi este de a nu turna nici un fel de lichid pe arzătorul infraroşu. Asiguraţi-vă că nu lăsaţi alimente cu conţinut ridicat de grăsimi nesupravegheate, deoarece flăcările pot să apară oricând.
Puteţi experimenta cu alimentele preferate, dar întotdeauna va trebui să ţineţi cont de faptul că grătarele infraroşii au temperaturi mult mai ridicate şi alimentele sunt gătite mai repede. Preîncălzirea grătarului vă va oferi rezultate mai bune, astfel încât înainte de introducerea alimentelor pe grătar, asiguraţi-vă că gratarul infraroşu a obţinut temperatura dorită.
De obicei, timpul necesar preîncălzirii corecte a acestuia durează aproximativ cinci minute. Unii oameni preferă să gătească cu capacul închis, dar dacă l-aţi păstrat deschis, acest lucru vă va oferi un control mai bun, deoarece alimentele se pot supraveghea în timp ce acestea sunt în curs de preparare. În speranţa că v-am convins de valoarea acestor grătare infraroşii, nu-mi rămâne decât să vă urez: „Poftă bună!”
1 comentariu
[…] Grătаrul іnfrаrоșu este mai sănătos și mai eficient decât cel obișnuit […]