Cel mai bun loc spre care te poți îndrepta atunci când te simți nefericit, confuz sau indecis este chiar propria bibliotecă, pentru că acolo, într-o carte de mult uitată, prăfuită sau cu coperte uzate, poți găsi încurajare, alinare, dar și soluții la marile dileme ale vieții. Imaginați-vă cum ar fi să pătrundeți în mintea celor mai mari gânditori ai tuturor vremurilor şi să primiți îndrumarea lor în viaţă. Acest lucru chiar se întâmplă atunci când citiți o carte bună cu dorinţa de a învăţa cât mai multe lucruri.
Pasiunea pentru cărți, și implicit pentru lectură, se poate reflecta și în modul de păstrare, afișare și conservare a acestora. Indiferent că vă dați în vânt după ediții princeps sau romane de dragoste, după enciclopedii sau tratate de filosofie, păstrarea unei evidențe a mult îndrăgitelor voastre cărți vă va asigura o mai bună organizare și menținerea lor în condiții optime. Aceste ”medicamente ale sufletului” trebuie să trezească în fiecare dintre noi dorința nebună de a le trata ca pe niște obiecte extrem de rare și, deci, a le pune în valoare așa cum se cuvine. Chiar dacă doriți să primeze aspectul sau să vă fie mai degrabă la îndemână, este imperios necesar ca fiecare carte să aibă un loc al său bine definit pentru a nu fi eclipsată de vreo ”amică” mai moțată.
Indiferent de preferințele pentru lectură, cărțile pe care alegeți să le păstrați în casa dvs. ar trebui să aibă un sens special pentru voi. Înainte de a vă descoperi propriul stil de aranjare și clasificare, ar fi bine să faceți o selecție a tuturor volumelor care vor ocupa un loc pe rafturile bibliotecii. S-ar putea să dați, de exemplu, peste manuale și scrieri care pur și simplu nu vă mai trezesc interesul sau nu se mai află în actuala dvs. arie de preocupări. Cu părere de rău, acestea ar trebui stivuite în altă parte (cum ar fi un garaj, pod sau orice altă dependință a casei), donate sau vândute unui anticariat.
Nu vă sfătuim să aruncați cărțile! Sunt un bun prea prețios ca să merite o astfel de soartă și chiar dacă noi ne-am pierdut simpatia pentru ele, asta nu înseamnă că altcuiva nu-i vor fi de folos! De îndată ce goliți biblioteca, este timpul să vă decideți cu privire la metoda ideală de organizare pentru dvs. Noi vă punem la dispoziție câteva astfel de modalități din care sperăm să puteți alege cu deplină satisfacție!
Stilul librărie
Sortarea cărților de non-ficțiune după subiect și de ficțiune în ordine alfabetică, după autor, funcționează foarte bine, în special în cazul colecțiilor mari de cărți, pentru care alte metode de organizare ar fi ineficiente. Așezarea în ordine alfabetică este, probabil, cea mai clasică și mai des întâlnită alegere. Indiferent dacă organizați cărțile în ordine alfabetică pornind de la numele autorului sau de la titlu, puteți fi siguri că veți găsi cu rapiditate cartea pe care o doriți … numai să nu uitați numele autorului sau titlul cărții!
În funcție de subiect sau de specia literară în care se încadrează cartea
Această metodă distractivă de sortare va putea fi folosită în special de persoanele creative. Pentru a o încerca, alegeți o temă mai largă (cum ar fi „apa”) și orânduiți toate cărțile legate de acest subiect pe unul sau mai multe rafturi. Puteți începe cu cărțile de bucate (de exemplu cele cu rețete de pește și fructe de mare), treceți apoi la ficțiune (cum ar fi ”Bătrânul și Marea”, de Ernest Hemingway) și terminați cu non – ficțiunea (case pe plajă, amenajarea grădinilor cu iazuri, minifântâni sau cascade). În general, bibliotecile publice și librăriile sunt cele care adoptă această manieră foarte practică de a ordona cărțile. Ajunge să cunoașteți subiectul cărții cu pricina pentru a vă îndrepta direct către raftul (sau porțiunea de raft) rezervat(ă).
Ordinea curcubeu
Ca metodă de sortare, această idee controversată funcționează cel mai bine pentru oamenii orientați spre partea vizuală, adică persoanele cu o deosebită acuitate a percepțiilor obținute prin văz. Dacă, de exemplu, rețineți cu ușurință numere de telefon sau figurile oamenilor, deci aveți o memorie vizuală foarte bine dezvoltată, ați putea fi surprins de cât de ușor este să găsiți o anumită carte bazându-vă doar pe culoarea copertei sau pe aspectul cotorului. Această metodă este extrem de estetică, oferind ochilor o senzație de împlinire cromatică.
Sortarea după culoare
În cazul în care sortarea cărților după culoare vă sună plăcut, vă îndemnăm să nu mai stați pe gânduri – există ceva liniștitor în a te uita la niște rafturi aranjate după culoare, și niciodată nu veți da greș în a vă impresiona oaspeții. Chiar dacă procesul poate dura o oră sau mai mult, în funcție de cât de multe cărți trebuie sortate, vă asigurăm că merită tot efortul. Însă, pentru ca efortul să merite, această metodă nu trebuie adoptată oricum, ci pe baza unor principii simple:
-
Nu este neapărat nevoie să recurgeți la varianta curcubeu; cărțile în blocuri de culori arată foarte bine, indiferent de ordine.
-
În funcție de culorile din decor (și de preferințele personale), puteți limita culorile la anumite nuanțe. Cărțile care nu funcționează cu acest sistem pot fi pur și simplu mutate pe alte rafturi sau într-o altă cameră. Nu zice nimeni că toate rafturile bibliotecii trebuie aranjate la fel și nici nu vă interzice nimeni să montați câteva rafturi de cărți în dormitor!
-
Chiar și un singur raft sortat după culoare poate avea un impact major asupra întregii biblioteci, dar și a designului final al încăperii.
În funcție de serii
”Jocurile foamei”, ”Jurnalele vampirilor”, ”Harry Potter”, Colecția ”Melania Lupu” (a Rodicăi Ojog-Brașoveanu), în fine, toate acele cărți care aparțin genului de povești epice care nu ai vrea să se termine niciodată, pot sta laolaltă pe un raft special rezervat lor. Alegerea acestei modalități de organizare a bibliotecii denotă faptul că sunteți iubitori ai longevității literare, iar cărțile aranjate astfel arată impresionant.
După editură
Ei bine, asta da provocare! Fără îndoială că persoanele care aleg să-și ordoneze cărțile în funcție de editură au o predilecție pentru detalii.
În funcție de limba în care sunt scrise
Aranjarea de acest tip este foarte familiară în rândul cititorilor poligloți. Așadar, cărțile în engleză vor ocupa un raft al lor, la fel ca și cele în spaniolă, franceză sau germană, care se vor înghesui să prindă un loc în față.
Aveți grijă de tomurile supradimensionate
Cea mai mare problemă pe care o pun cărțile de mari dimensiuni este sprijinirea lor, dar și a rafturilor care le susțin. Drept urmare, dacă aveți o colecție mare de cărți de artă supradimensionate, luați în considerare așezarea lor în poziția culcat și nu în picioare – acest lucru le va reduce uzura de pe cotor. Nu uitați să le aranjați în ordine crescătoare, adică cele mai mici în partea de sus și cele mai mari în partea de jos, astfel încât fiecare carte să fie complet susținută de cea de dedesubt. Iar dacă doriți să ”accesați” cu ușurință cărțile, nu formați stive prea înalte.
O altă modalitate excelentă de a vă etala dicționarele foarte groase, enciclopediile sau monografiile de artă este prin sprijinirea lor de un stativ sau suport special creat pentru acest scop. Puteți chiar adopta ideea selectării, în fiecare săptămână sau o dată la două săptămâni, a unei cărți diferite și etalarea acesteia pe suportul respectiv, pentru ca în acest fel să dați posibilitatea fiecăreia dintre operele dvs. de artă să iasă în evidență.
Rotiți cărțile pentru a trezi noi interese
Odată ce rafturile cu cărți sunt ordonate frumos, fie în funcție de subiect, de culoare sau o altă metodă (descoperită de dvs.), veți fi probabil tentați să le lăsați în aceeași ordine mereu. Însă, la ce bun să aveți o colecție minunată de cărți, dacă nu le scoateți iveală pentru a fi răsfoite sau măcar lăudate de oaspeți? O sugestie pentru a face din biblioteca dvs. o piesă de rezistență este de a schimba periodic ordinea acestora și de a le scoate în față pe cele mai puțin vizibile. Sau, și mai interesant ar fi, ca pe cele care vă interesează în mod deosebit la un moment dat, să le împrăștiați într-o dezordine ordonată peste tot prin casă – oriunde credeți că vor atrage privirea dar vă și puteți bucura de lectura lor, în același timp!
Unul dintre principalele motive pentru care cărțile se bucură de un interes major este, după conținut, aspectul lor. Așadar, încercați să vă etalați cărțile și în alte locuri din casă, nu numai în obișnuita bibliotecă. Dacă, de exemplu, veți așeza în camera copilului un teanc de cărți specifice vârstei, viu colorate și interesante (cum ar fi benzi desenate), cu siguranță îl veți tenta să le citească. Nu același lucru se va întâmpla și dacă le lăsați să ”moțăie” pe un raft al bibliotecii! Gândiți-vă numai cât de plăcut ar fi să aveți (în orice cameră) o masă rotundă și joasă (sau una din sticlă cu două sau trei rafturi) cu stive micuțe de cărți care abia așteaptă să fie citite.
Mai puteți apela la rafturi plutitoare, pe care, în loc să afișați opere artă, puteți pune cărți – și ele, în fond, niște opere de artă. Sau poate un bufet sau un dulap (de tip credenza) cu câteva din cărțile dvs. preferate!
Acordați o atenție deosebită cărților rare
Dacă aveți o pasiune pentru colecționarea edițiilor rare, edițiilor princeps sau a volumelor antice, este important să luați unele măsuri de precauție pentru a vă proteja investiția.Pentru a vă menține prețioasele cărți într-o formă cât mai bună, asigurați-vă că:
-
Le păstrați cât mai departe de lumina directă a soarelui, deoarece aceasta poate decolora copertele. Puteți chiar să le înveliți în niște folii de plastic pentru a evita deteriorarea.
-
Le aranjați cât mai estetic, dar fără a supraaglomera rafturile.
-
Așezați volumele foarte mari și grele în poziția culcat.
-
Atunci când răsfoiți o astfel de carte, puneți-o pe masă, și deschideți-o atât cât vă permite cotorul sau legătura, fără a suprasolicita filele.
-
Spălați-vă pe mâini înainte de manipulare!
Optați pentru amplasarea pe verticală
Un spațiu mic nu trebuie să coincidă neapărat cu o bibliotecă mică! Investiți în niște rafturi libere verticale pentru a maximiza metri pătrați disponibili.Atunci când alegeți un raft vertical, asigurați-vă că acesta conține la bază o contragreutate, pentru a preveni balansarea sau eventualele oscilații, și stivuiți cărțile mai grele pe rafturile de jos.
Descarcă gratuit ebook-ul 50 Moduri De A Maximiza Spațiul Mic De Acasă
Folosiți un suport lateral pentru cărți
Perfecte pentru a așeza o colecție de cărți preferate într-un spațiu fără rafturi, suporturile laterale reprezintă un colac de salvare atunci când vine vorba de păstrarea unor grămezi aleatorii de cărți în mod ordonat, estetic și perfect drepte. Cu ajutorul acestora puteți, de exemplu, să țineți la îndemână, în bucătărie, o selecție sezonieră de cărți de bucate pe orice suprafață (blat, dulap sau chiar pe masă). Tot ce trebuie să faceți este să alegeți o pereche de suporturi laterale care să se potrivească cu designul spațiului respectiv și să sprijiniți cărțile între cele două capete. Sau păstrați cărțile preferate (poate chiar un album foto) cât mai aproape de dvs., într-un scăunel de cărți extrem de confortabil (si pentru ele și pentru dvs.).
Inspirați-vă în timp ce lucrați
Când simțiți că motivația și creativitatea încetinesc sau întârzie să apară în timp de lucrați, navigarea printr-un teanc de cărți inspiratoare poate fi o modalitate rapidă și ușoară de a vâna ceva idei noi. Gândiți dincolo de profesia dvs. de bază atunci când alegeți cărțile care să poposească lângă biroul de lucru: dacă sunteți avocat, încercați niște volume de arhitectură; dacă sunteți inginer, luați și câteva volume subțiri de poezie, și tot așa. Agitați un pic lucrurile! Este o modalitate foarte bună de a vă stimula creativitatea.
Lăsați rafturile să ”respire”
În mod ideal, fiecare raft de cărți din casă ar trebui să aibă un pic de loc liber pe el. Altfel, unde vor mai încăpea noile achiziții? Dacă veți vopsi zona de bibliotecă din spatele cărților în nuanțe vibrante, veți descoperi una dintre cele mai creative modalitați de a rămâne motivați să păstrați un spațiu deschis pe aceste rafturi. În cazul în care spațiul de pe raft devine prea strâmt, luați acest lucru ca pe un semn că a venit momentul pentru o nouă epurare.