Cred că nu foarte multă lume acordă importanţă acestui aspect, dar vă asigur că depozitarea corectă a hainelor în dulap nu este nici pe departe un subiect frivol. De câte ori vi s-a întâmplat să scoateţi după o vreme hainele din şifonier şi să fie şifonate sau, mai rău, unele chiar deformate, lăbărţate şi imposibil de purtat.
Dacă doriţi să vă păstraţi hainele frumoase şi bine îngrijite, trebuie să evitaţi cele 10 greşeli frecvente de depozitare a acestora.
1. Depozitarea necorespunzătoare a hainelor de sezon
Pe scurt: Hainele de sezon ce urmează a fi depozitate trebuie să fie curate! Chiar dacă nu merită să le şi călcaţi acum, important este să fie curate. Altfel, pe lângă mirosuri şi bacterii care se pot răspândi în toate hainele, petele necurăţate se vor accentua în timp şi vor fi din ce în ce mai greu de îndepărtat. Hainele groase, de iarnă, trebuie duse la curăţătorie, iar cele din materiale speciale – blană naturală, artificială sau piele – trebuie curăţate corespunzător. Dacă nu le acordaţi atenţia cuvenită, hainele de blană îşi pot schimba culoarea, iar cele din piele îşi pierd elasticitatea şi strălucirea până în sezonul următor. Luaţi în calcul serios şi soluţiile pentru îndepărtarea moliilor şi a altor paraziți specifici.
2. Păstrarea tuturor lucrurilor în saci vidaţi
Sacii de plastic sunt foarte populari. Odată vidaţi, ei reduc semnificativ volumul hainelor şi pot fi depozitaţi şi manevraţi cu uşurinţă. Atenţie însă! Nu orice haină este potrivită pentru acest gen de depozitare. Hainele de blană şi cele din piele, în condiţiile acestea, vor căpăta un miros urât, firele de blană se vor lipi între ele şi vor face smocuri, iar pielea se va păta.
3. Umeraşe nepotrivite
Nu economisiţi bani cu umeraşele. Dacă aveţi doar 10 umeraşe şi 30 de haine, atunci daţi o fugă la un magazin şi mai cumpăraţi câteva. Dacă aşezaţi hainele pe umeraş unele peste celelalte, acestea nu vor “respira”. Poate părea un detaliu nesemnificativ, dar ştiţi cum miroase într-un magazin de haine second-hand?
Umeraşele trebuie alese atent în funcţie de mărimea hainei, astfel ca să nu se formeze gâlme la umeri sau pe mâneci.
Tipul umeraşului trebuie de asemenea să corespundă greutăţii şi materialului fiecărei haine. Un umeraş din plastic subţire nu va susţine o haină groasă de iarnă, iar un umeraş vechi din lemn poate agăţa ţesătura delicată a unei rochii sau bluze.
4. Depozitarea greşită a puloverelor
Puloverele şi alte haine tricotate nu pot fi puse pe umeraşe: se întind şi îşi pierd forma. În schimb aşezarea lor în teancuri, împăturite, pe rafturi este ideală. Pentru puloverele uşoare, vaporoase sau “miţoase” (cum le zice fiica mea), cel mai bine achiziţionăm nişte rafturi separatoare textile din magazinele specializate pentru a le depozita individual sau le aşezăm deasupra teancului de haine. Altfel, sub greutatea celorlalte lucruri, îşi vor pierde din farmecul lor.
5. Atârnarea rochiilor sau fustelor lungi
Pentru acestea, aşezarea pe umeraşe nu este întotdeauna cea mai bună soluţie. Mai bine le atârnăm pe bară sau pe un umeraş cu traversă. Astfel, partea care s-ar sprijini pe blatul inferior al dulapului nu s-ar mai şifona şi rochiile nu ar mai trebui călcate pentru fiecare purtare.
6. Depozitarea greşită a pantalonilor
Unele umeraşe sunt prevăzute cu o traversă specială de pantaloni. Există însă şi umeraşe cu cleme pentru pantaloni, pe care nu le recomandăm sub nicio formă. Acele cleme lasă urme pe aproape orice tip de material, de la blugi până la stofă.
Ideal pentru pantaloni rămâne umeraşul clasic care fixează partea de jos, tivul pantalonului, pe toată lăţimea lui, iar pantalonul stă astfel perfect întins sub propria sa greutate.
Citeşte şi Cum să ai mereu o garderobă curată și ordonată
7. Împăturirea sutienelor în jumătate
Forţând acest tip de împachetare, riscaţi să deterioraţi exact elementele cele mai importante ale sutienului, cele de susţinere a sânilor. De asemenea, deformarea cupei prin împăturire poate deveni o problemă vizibilă la purtarea sutienului, pentru că acestea nu se mai aranjează la fel.
Soluţia este depozitarea sutienelor unul după celălalt, potrivind cupele corespunzătoare: stânga la stânga şi dreapta la dreapta.
8. Umeraşe în loc de rafturi şi rafturi în loc de umeraşe
Acest sfat vine ca o concluzie a punctelor anterioare. Rochiile din ţesături delicate, bluzele, cămăşile trebuie aşezate în dulap pe umeraşe potrivite pentru mărimea lor. Hainele tricotate sau puloverele se împăturesc şi se aşează pe rafturi pentru a nu se întinde şi a nu-și pierde forma.
Este important să achiziționați dulapul de haine ținând cont de aceste sfaturi. În funcție de hainele pe care le aveți, de stilul personal de a vă îmbrăca, s-ar putea sa aveți nevoie de mai multe rafturi sau de mai multe traverse pentru umerașe. Și zonele dedicate umerașelor pot fi astfel distribuite pentru optimizarea spațiului: dacă aveți mai multe cămăși și bluze, pe o înălțime de 2 metri puteți avea 2 traverse diferite.
9. Depozitarea mai multor haine pe un singur umeraş
Aceasta îmi pare cea mai rea idee, deşi cred că toţi am practicat-o. Dar ştim prea bine că dacă am pus 2-3 cămăşi una peste cealaltă, cel puţin una dintre ele va fi foarte şifonată când o vom scoate din dulap.
Poate părea o idee de economisire a spaţiului, dar nu este. Dacă chiar vreţi să economisiţi astfel spaţiul, folosiţi umeraşe multiple speciale, cu mai multe niveluri pentru aşezarea hainelor.
10. Depozitarea hainelor descheiate
Când puneţi hainele pe umeraşe nu uitaţi să încheiaţi nasturii (cel puţin câţiva, în partea superioară) sau să încheiaţi fermoarele. Hainele nu vor aluneca astfel de pe umeraşe şi îşi vor păstra forma iniţială. Şi hainele depozitate pe rafturi trebuie încheiate pentru împăturirea lor eficientă: fără cute și la dimensiunile optime.
1 comentariu
[…] 10 greşeli pe care le facem când depozităm hainele în dulap […]