Dacă grădinile urbane sunt cum sunt și e loc de mai bine, grădinile rurale necesită intervenții serioase. V-ați întrebat vreodată de ce grădina vecinului arată mult mai frumoasă și mai curată fără să fie nevoit să grădinărească zilnic?
Prin acest articol vom încerca să vă ghidăm cât se poate de bine și să vă arătăm cum se amenajează o grădină rurală în mod eficient. Bucurați-vă de o grădină aerisită, primitoare, curată și plină de flori!
Dacă în mediul urban oamenii se orientează mai mult spre o grădină cu roluri de estetică, de relaxare și mai puțin utilitar, în mediul rural primează straturile de legume și delimitarea spaţiului pentru animalele de casă. Unii au optat pentru un mix – ținând partea utilitară (ateliere de lucru, creșterea animalelor etc.) în spatele caselor, iar în partea din față, alegerile comune sunt florile şi balansoarul.
Aveți grijă de plantele toxice pentru animale. Detalii aici.
Planul de bătaie
Aceasta este etapa de design şi totul începe cu un plan bine pus la punct. Încercați să vă faceți o idee concretă despre cum intenționați să arate la final grădina dumneavoastră, să o schițați și să vă planificați ordinea pașilor pe care trebui să-i urmați. Ținând cont de faptul că vă situați în mediul rural – costurile ar trebui să fie mai reduse, în special dacă optați pentru un design rustic și creativ. Dar gândiți-vă la tot de la bun început pentru că nimeni nu-și dorește să fie nevoit să spargă un ciment proaspăt turnat pentru a face o rețea de apă. Planul schiţat trebuie să cuprindă de la bun început şi o listă cu toate materialele necesare amenajării.
Curățenia generală (și analiza)
Înainte de a pune în practică planul elaborat, este necesară o curăţenie serioasă. Când facem referire la o curățenie generală, ei bine, asta ne duce cu gândul la eliberat spațiul ocupat inutil cu fel și fel de obiecte păstrate după principiul că „niciodată nu se știe când avem nevoie”.
Ne trezim astfel că bicicleta defectă a bunicului, pe care nu o mai folosește nimeni de câțiva ani, stă rezemată de peretele casei până când va fi reparată. Noi propunem să îi dați un aspect rustic și să o amplasați între flori.
Păstrați doar ceea ce aveți nevoie și eliberați-vă cât mai mult spațiu.
Pregătirea terenului
Munca de abia acum începe. Dacă aveți teren denivelat, luați în evidență posibilitatea frezării acestuia și modificarea lui după bunul plac. Mare atenție deoarece dacă grădina se află în pantă – veți avea nevoie să apelați la utilaje grele pentru a nivela pământul.
E bine să știți exact pe unde stabiliți să fie alei și pe unde doriți să fie spațiu verde. Un sistem automat de irigații este următorul pas dacă optați pentru un gazon remarcabil. Luați în considerare și iluminatul grădinii deoarece în această fază este indicat să instalați un sistem de iluminare.
Etapa de proiectare e foarte importantă pentru a obține un farmec aparte. Trebuie ținut cont de tot, începând de la cabluri pe sub pământ până la țevi.
Recondiționarea
Este esențială în cazul în care există lucruri pe care trebuie să le păstrați, cum ar fi garduri, fântâni și așa mai departe. Recondiționarea acestora e importantă pentru că, dacă e să investiți într-un design nou și gardul rămâne nevopsit, veți obține un contrast nedorit din punct de vedere vizual. Pentru o grădină rustică dar familială şi veselă, puteţi folosi creativitatea în a recondiţiona „vechiturile” în aşa manieră încât să capete un aspect cu totul nou care să se integreze în decorul grădinii. Vechea stropitoare spartă poate fi vopsită în culori vii şi transformată în ghiveci pentru flori. Căruţul din lemn care a rămas fără roţi va arăta altfel dacă este lustruit şi lăcuit, apoi folosit ca suport pentru ghivecele mari cu plante decorative. Lista poate continua, e suficient să vă folosiţi imaginaţia.
Amenajarea grădinii
Cel mai indicat ar fi să vă separați locurile cu atribuiri diferite utilizând garduri vii sau garduri artificiale, pentru a nu amesteca găinile cu florile. Noi ne vom concentra mai mult pe partea din față a grădinii, iar pentru partea din spate – considerăm că este suficient să vă orientați spre îndeplinirea normelor europene privind condițiile necesare creșterii animalelor.
Aleile realizate din pietre peste gazon sunt o alegere bună din multe puncte de vedere. Pavajul ridică mult costurile și vine la pachet cu pretenții de grădină modernă. Pentru aleile mai puțin circulate, puteți să vă orientați spre pietre late – cunoscute și sub denumirea de pași japonezi.
Dacă aveţi în plan o pergolă, o poartă de trandafiri sau un foişor, sfatul nostru este să vă orientaţi spre materiale naturale cum ar fi lemnul, piatra, calcarul. Luaţi în calcul şi stilul de viaţă pe care îl aveţi. Dacă vă place grădinăritul dar nu vă vedeţi stând la umbra unui foişor şi citind o carte, atunci puteţi opta pentru o grădină de legume pe care să o integraţi în peisaj. Puteţi cere sfatul unui peisagist sau la fel de bine vă puteţi pune în practică propriile idei.
Ornamente și decor
E momentul să vă trasați zonele destinate ornamentelor și decorului. Opțiunile sunt multiple.
Dar să începem cu copacii și pomii. Unii pot să vă încurce, alții necesită puțină îngrijire. Cert e că vă puteți bucura de arbori în voie. În cazul în care optați să eliminați câțiva – încercați să luați în evidență posibilitatea unor butuci care pot servi ca ornamente dar şi ca mobiler de grădină – masă și scaune din butuci. Copacii pot fi și bucuria familiei, așadar nişte bănci din lemn construite în jurul lor vă asigură o vară răcoroasă și plăcută.
Citeşte şi 21 de pomi care nu au ce căuta în grădina ta
O altă opţiune este o mini-casă în copac – este valabil pentru arborii puternici şi necesită bineînţeles un proiect serios şi nişte costuri în plus. De asemnea, un baloansoar de grădină rustic vă poate asigura un loc numai bun pentru lectură sau pentru admirat un lac artificial.
Spuneam la început de niște fântâni. Poate acestea au secat și vă gândiți să le eliminați. Însă dacă un lac sau pârâu artificial vi se pare prea costisitor, atunci gândiți-vă la posibilitatea de a amenaja fântâna oferindu-i un decor inedit. Unii investesc bani grei în fântâni arteziene și cişmele. În jurul fântânii pot fi stabilite grupurile de flori care pot avea o structură din stâncă sau gărduleț de lemn. Atenție să folosiți cantitatea necesară de turbă pentru plantarea florilor de dimensiuni mari și încercați să mențineți pe cât posibil solul sănătos. Nu vă recomandăm să exagerați cu florile doar de dragul lor. Orientați-vă la niște plante de care vă puteți bucura și în alte anotimpuri.
Citeşte şi Obiecte şi decoraţiuni handmade pentru grădină
Ca ornamente puteţi folosi multiple obiecte tradiţionale care, recondiţionate – că tot vorbeam mai sus – pot crea un ambient rural plin de jovialitate. Ai o roată veche de la o căruţă? Încearcă să o vopseşti şi să o amplasezi pe gard sau chiar pe sol, plantând în jurul şi interiorul ei flori multicolore. Împletiturile din nuiele, coroniţele din flori nemuritoare, ghivecele din lemn – sunt alte accesorii potrivite într-o grădină rurală unde rusticul nu este de obicei planificat şi observăm astfel o combinaţie între un inevitabil rustic şi o încercare de modernizare – combinaţie care sună oarecum bizar, dar a devenit atât de comună încât este tot mai îmbrăţişată de majoritatea proprietarilor de case cu teren pentru grădină din mediul rural.
Mai multe metode inedite pentru iluminarea grădinii se găsesc aici.
Pentru iluminare axați-vă pe zonele cu alei, pe lângă garduri și ornamente. Puteți jongla cu lumina de la sol și cu lumina de la nivelul gardului pentru niște efecte încântătoare. Aveți grijă la alegerile făcute pentru că la un design rustic nu se asortează proiectoare simetrice, puteți opta în schimb pentru niște aplice sau felinare solare care vă vor scuti din plata facturii la energia electrică.
Grătarul poate fi o altă alternativă de care vă puteți bucura împreună cu familia. L-am lăsat la urmă pentru că, odată cu “inaugurarea” sa, vă puteți invita rudele și prietenii la o petrecere în grădină ori de câte ori veţi dori. Totodată veți primi și un feedback constructiv pentru a vă decide dacă ați ajuns la scopul dorit sau pentru a ști ce anume mai trebuie șlefuit.
Sperăm ca aceste idei și sfaturi să vă inspire și să vă ajute pentru a vă amenaja grădina rurală într-un mod cât mai eficient pentru a aduce un echilibru între util și plăcut.
1 comentariu
[…] Cum se amenajează o grădină rurală în mod eficient […]