Grădinile urbane sunt de cele mai multe ori spații mici, comparativ cu cele rurale sau agriculturale. Chiar și așa ele pot fi transformate într-o oază de relaxare, unde să te poți destinde după o zi plină. Dotarea spațiului cu anumite piese de mobilier, poate transforma total un spațiu mic. Existența mobilierului de grădină în acest spațiu mic, este cea mai rapidă metodă de a transforma curtea în spațiul pe care ți-l dorești. Pe lângă mobila de grădină, sculpturile de beton și instalațiile de iluminat, pot adăuga la felul în care spațiul este perceput seara sau în timpul zilei.
Alegerea pieselor pentru mobilierul de grădină
Pentru a eficientiza spațiul mic, piesele de mobilier pot fi integrate cu unele structuri pentru utilități. Altele pot fi decorative, dar pot împlini și unele funcții precum un cufăr pentru depozitarea uneltelor de grădinărit, a furtunului sau chiar a jucăriilor lăsate de obicei pe gazon. Stilul mobilierului poate dicta imaginea creată grădinii. Acest stil, poate fi schimbat în funcție de anotimp, locație sau de preferințe. O grădină reprezintă o locație ideală pentru o petrecere în aer liber. Sunt de părere că cei care au ales să locuiască la casă, au făcut-o cu gândul de a petrece momente importante într-un spațiu natural, deschis și placut.
Bucata de teren decorată cu piesele de mobilier alese, poate complementa sau nu partea vizibilă a fațadei. Ba mai mult, se poate integra chiar cu zidul de calcan al unei case vecine, dacă este mai convenabil. Comparând mobila de grădină cu cea din casă, ea este mult mai ieftină și are o durată de viață pe măsură. Dacă în timp îți schimbi părerea în privința aranjamentului sau a pieselor de mobilier, oportunitatea de a schimba totul, se va prezenta destul de repede. Piesele de mobilier sunt frumoase, colorate și drăgălașe, ele se pot construi pe orice gust și cu orice tematică.
Cum contribuie gardul terenului la amenajarea grădinii
Gardul este amplasat, în majoritatea cazurilor, la limita de proprietate și este responsabilitatea ambilor proprietari. Nu ai întotdeauna ultimul cuvânt de spus când vine vorba de materialul din care este construit. Conform noului cod civil, ambii proprietari sunt obligați să contribuie la construcția, mentenanța sau reconstituirea hotarului și fixarea semnelor corespunzatoare, suportând, în mod egal, cheltuielile care apar în timp. Vecinul tău ar putea avea o idee independentă de a ta când vine vorba de felul în care arată gardul care separă proprietățile. Gardul construit dintr-un material care nu contribuie la amenajarea pe care o ai în plan se poate masca. Soluția este dublarea lui printr-un gard verde sau de plante urcătoare. Unele tipuri de gard viu, rămân verzi și în timpul iernii, fără să fie nevoie să faci un compromis în această perioadă.
Multe specii de gard verde au chiar flori colorate, ce pot contribui la cromatica gândită inițial în aranjament. Gardul viu crește repede și are o durată de exploatare foarte lungă, uneori de o viață, dacă este bine întreținut. Aceste elemente și aranjamente pot servi ca o barieră de sunet care te protejează de gălăgia din exterior, dar care îți oferă și o oarecare intimitate în spațiul împrejmuit. În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri. Sunt destule specii de gard viu care cresc până la această înălțime. Gardul verde nu afectează structura gardului metalic alcătuit din plasă de sârmă.
Citeşte şi Cum să realizezi un gard viu
Grădina, ca o funcționalitate a casei
O grădină amenajată corespunzător poate servi ca o extensie funcțională a locuinței. Mai ales pe timp de vară, acest spațiu este util dacă este amenajat ca un spațiu umbrit și răcăros. Se pot instala sisteme de ceață artificială și răcorire pe care unele terase comerciale le folosesc pe timp de vară. În zilele torile ale verii, grădină poate reprezenta un spațiu mai confortabil ca cel din locuință. Petrecerea timpului într-o grădină amenajată corespunzător și pe măsura așteptărilor tale poate însemna că poți petrece acolo chiar și nopțile. Patul cu baldachin este des folosit în astfel de amenajări. Baldachinul te ajută să te ferești de țânțari sau de alte insecte nedorite. Pânza baldachinului servește și ca barieră pentru privirile curioase ale vecinilor.
O altă formă de mobilier de care facilitează petrecerea nopților în spațiul grădinii, este hamacul. El poate fi instalat chiar și când nu există arbori groși în grădină. Pentru persoanele care pot lucra de acasă, mutarea biroului în grădină, poate fi considerată o minivacanță. Tot în grădină, se poate amenaja o bucătărie de vară. Acest aranjament poate dura din primăvară și până toamna. O umbrelă de dimensiuni corespunzătoare poate feri de ploaie sau de soare. Bucătăria de vară poate fi complementată de un loc permanent de luat masa.
Iluminatul spațiului din grădină
Este o senzație specială când stai seara în grădină și beneficiezi de o atmosferă romantică sau liniștită. Pentru mulți dintre noi, această atmosferă specială nu este prezentă pe întuneric. Spațiul de grădină, în special cel cu dimensiuni reduse, îți oferă posibilitatea de a amplasa eficient și convenabil o mulțime de sisteme de iluminat. În concluzie putem avea chiar mai multe, pentru mai multe gusturi sau ocazii. Unele pot fi aprinse cu ocazia serilor petrecute în curte la un grătar. Indiferent dacă amenajezi sau nu spațiul exterior, ai nevoie de o lumină în grădina din spatele casei. Amplasarea unei instalații de iluminat într-un copac poate înlocui becul banal de deasupra ușii din spate. Utilizarea unei surse de lumină, departe de casă, te poate scuti chiar de insecte zburătoare în locuință.
Citeşte şi Metode inedite pentru iluminarea grădinii
Un arbore este întotdeauna binevenit într-o curte pentru contribuția lui la spațiul umbrit. Acest arbore ar putea fi văzut ca o oportunitate de amplasare a instalațiilor de iluminat. Alternativ, instalațiile de iluminat se pot atârna permanent sau temporar deasupra capului. Instalația se poate conecta la rețeaua electrică a locuinței, iar întrerupătorul poate fi amplasat în locuiță, în grădină sau în ambele locații pentru o mai mare flexibilitate. Aceste instalații se pot dota cu temporizator sau cu senzor de lumină, care întrerupe alimentarea cu energie electrică odată cu venirea dimineții.