Aşa cum frumuseţea vieţii constă în lucrurile mărunte care o fac să fie atât de specială, la fel şi frumuseţea căminului dvs. vine din atenţia pe care decideţi să o acordaţi detaliilor. Mai mult decât un simplu spaţiu strict funcţional, baia ar trebui să fie un loc al relaxării totale şi al reîncărcării cu energie, asemenea unei opere de artă, care ne cucereşte prin armonia culorilor şi peisajul mirific. În acest sanctuar propriu există un element care are capacitatea de a transforma ambianţa întregii încăperi: chiuveta de baie.
Chiuveta de baie sau lavoarul este o piesă extrem de importantă în economia băii dvs., care joacă atât un rol funcţional, cât şi unul estetic. Tocmai utilitatea şi rolul funcţional ale chiuvetei de baie ”obligă” la alegerea unei piese de calitate superioară! Utilizarea frecventă atât a băii în sine, cât mai ales a lavoarului, face ca aceste două elemente să reprezinte puncte de maxim interes în orice casă.
Clienţii sunt adesea confuzi atunci când încearcă să aleagă dintre sutele de opţiuni disponibile pe piaţă, selectarea unui anumit model putând fi un pic copleşitoare. Şi acest lucru nu se întâmplă numai amatorilor, ci şi celor care pleacă la drum foarte siguri pe ei!
Citeşte şi Cada de baie şi lavoarul – alegere şi montare
Pentru a evita eventualele neajunsuri trebuie, în primul rând, să vă gândiţi la tipul camerei pe care urmează să o amenajaţi (baie de bază, baie de familie, baie de serviciu), cine şi câte persoane vor folosi încăperea şi, bineînţeles, de cât spaţiu dispuneţi. Având aceşti parametri minimi în minte şi înarmaţi fiind cu informaţiile care urmează, puteţi să restrângeţi considerabil opţiunile adecvate casei dvs. Aproape cu ”mâinile curate”, aflaţi în continuare diferenţele dintre cele mai folosite 8 stiluri de chiuvete pentru baie şi descoperiţi-o pe cea perfectă pentru spaţiul dvs.!
Tipuri de chiuvete
1. Chiuveta submontată sau îngropată în blat
Acest tip de chiuvetă se află la acelaşi nivel cu bucata de piatră (de preferinţă) pe care a fost montată, aşa-zisul blat de baie, şezutul chiuvetei fiind acoperit în întregime de blat. Acesta poate fi din piatră (marmură, travertin, granit, calcar, mozaic, piatră scapitată), pal melaminat, lemn, etc. Bineînţeles că cele din pal şi lemn ar trebui tratate cu un lac special, împotriva umezelii. Blaturile suspendate cu lavoare încorporate sunt foarte moderne şi adaugă un plus de stil oricărei băi. Se poate realiza orice dimensiune de blat fără îmbinări vizibile (monobloc) pentru chiuvetă sau lavoar, într-o mare varietate de culori şi forme.
Pro: Acest tip de chiuvetă creează un aspect fără cusur, curat, deoarece partea de jos a chiuvetei este practic invizibilă. Apa şi scurgerile pot fi şterse direct de pe blat în chiuvetă, fără nicio reţinere, făcându-le o opţiune uşor de curăţat în special pentru băile de familie.
Contra: Submontarea unei chiuvete va fi posibilă numai pe un blat de suprafaţă solidă, cum ar fi piatra, aceasta fiind mult mai durabilă decât palul melaminat şi lemnul, întrucât cele din urmă nu pot fi sigilate complet împotriva apei. Aceste chiuvete au tendinţa de a costa mai mult decât cele cu montare deasupra.
Bună pentru: Băile de familie foarte aglomerate.
2. Chiuveta cu montare deasupra
O chiuvetă cu montare deasupra sau cele cu fixare ”drop-in” este proiectată să fie aşezată pe partea superioară a blatului, după cum sugerează şi numele. În general, cea mai mare parte a chiuvetei este aşezată sub blat, doar marginea acesteia rămânând aşezată pe partea de sus şi vizibilă deasupra blatului. Rama poate fi subţire sau ceva mai groasă, în funcţie de stilul pe care îl alegeţi.
Pro: Chiuvetele cu montare superioară sunt potrivite pentru majoritatea materialelor de blat, inclusiv lemn şi laminat, deoarece decupajul este acoperit de chiuvetă şi, prin urmare, nu riscă să fie deteriorat de apă. Ele sunt, de asemenea, mai puţin costisitoare decât chiuvetele submontate, întrucât nu necesită lustruirea marginilor decupate.
Contra: Nu puteţi şterge şi vărsa apa direct de pe blat în chiuvetă.
Bună pentru: Băi principale elegante şi scheme minimaliste.
3. Chiuveta cu piedestal
Dacă preferinţa dvs. este o chiuvetă simplă pe perete, iar conductele de apă şi deşeuri trec prin podea şi nu pot fi schimbate, atunci o chiuvetă cu piedestal este o opţiune excelentă.
Pro: Piedestalul de sub chiuvetă se află între partea inferioară a chiuvetei şi podea, ascunzând orice conductă dintre ele. O chiuvetă cu piedestal este, de asemenea, plăcută şi perfectă din punct de vedere estetic, dacă doriţi să oferiţi băii dvs. o atmosferă clasică.
Contra: Nu veţi avea niciun spaţiu de depozitare sub chiuvetă sau în jurul acesteia. Chiuveta cu piedestal poate fi, de asemenea, un pic mai dificil de curăţat de jur împrejur, deoarece există, de obicei, un spaţiu mic între perete şi spatele piedestalului.
Bună pentru: Băi de epocă şi scheme tradiţionale.
4. Chiuvete cu montaj în întregime deasupra blatului
O astfel de chiuvetă/lavoar se află, în general, complet pe partea superioară a blatului, deşi există şi modele montate parţial sub blat.
Pro: Spre deosebire de chiuvetele care sunt expuse deasupra blatului foarte puţin sau deloc, vasul este vizibil în totalitate necesitând atenţie şi o modalitate aparte de a crea un aspect declarativ în baia dvs. După cum sugerează şi numele, o chiuvetă pusă efectiv pe blat este, practic, ca un lighean mare de spălat rufe, deci este o alegere excelentă dacă vă place ideea unei chiuvete adânci care să conţină o cantitate mare de apă.
Citeşte şi Băi rustice inspirate din frumuseţea naturii
Contra: Din cauza înălţimii chiuvetei propriu-zise şi a modului în care aceasta stă deasupra blatului, este necesară planificarea atentă a contraînălţimii şi a dimensiunilor dulapului de dedesubt, pentru a vă asigura că vasul nu este prea mare şi inconfortabil de utilizat. Deci, măsuraţi toate colţişoarele înainte de a achiziţiona un astfel de lavoar. Acest tip de lavoar duce adesea la mai puţin spaţiu de depozitare. Curăţarea în jurul bazei şi a spatelui chiuvetei poate fi, de asemenea, un pic dificilă. Asortarea cu celelalte obiecte sanitare sau decorative şi alegerea stilului de design pot fi, de asemenea, copleşitoare.
Bun pentru: Băi principale în stil luxos şi rafinat.
5. Chiuveta şi blatul integrate
Multe dulapuri de toaletă fără rafturi oferă blatul ideal pentru o chiuvetă, un fel de ”all-in-one„. În acest stil, chiuveta este practic turnată ca parte a blatului, care poate fi făcut din diferite materiale, cum ar fi porţelan sau acril sau (de ce nu?) marmură.
Pro: Chiuveta integrată este uşor de curăţat. Nu există muchii sau întreruperi, raţionalizarea făcând-o o alegere excelentă pentru băile de familie aglomerate. Aceste chiuvete sunt, în general, disponibile în dimensiuni standard stabilite. Unii furnizori pot oferi opţiunea de a avea şi produse personalizate la dimensiunea care se potriveşte cel mai bine spaţiului dvs.
Contra: Topurile integrate sunt de obicei concepute astfel încât blatul să se încline treptat în jos şi în interior pentru a lăsa loc chiuvetei în mijloc. Acest lucru poate duce la un spaţiu mai mic decât cel al altor modele.
Bună pentru: Cei care doresc să-şi amenajeze baia cât mai repede, datorită costurilor mai mici şi a economisirii timpului.
6. Chiuveta semiîngropată
Dacă baia dvs. are un spaţiu limitat, dar aţi dori spaţiu pentru încă un dulap sub chiuvetă, ideal pentru extra-depozitare, atunci o opţiune semiîngropată ar putea fi soluţia de care aveţi nevoie.
Pro: O chiuvetă semiîngropată se află în partea din faţă a dulapului sau a blatului, permiţându-vă să aveţi dulapuri mai puţin adânci – poate chiar cu aproximativ 30 de cm mai superficiale, în funcţie de modelul pe care îl alegeţi. Imaginaţi-vă că ”burtica” chiuvetei este pur şi simplu ieşită în afara blatului sau a dulapului de susţinere! Acest tip de dulapuri eliberează spaţiu de podea valoros, întrucât sunt mai înguste. Aceasta poate fi o opţiune bună pentru familiile cu copii mici şi pentru persoanele cu mobilitate limitată, deoarece vă puteţi apropia de chiuvetă pentru a ajunge la robinet fără a obstrucţiona blatul şi dulapurile.
Contra: Spaţiul de stocare de dedesubt este destul de limitat. De asemenea, întrucât nu există niciun blat în partea din faţă a chiuvetei care să ”reţină” apa, stropii şi revărsările pe podea sunt mai frecvente, mai ales într-o casă cu copii.
Bună pentru: Băi pentru copii şi spaţii strâmte.
7. Chiuveta montată pe perete
Acest tip de chiuvetă este fixată direct pe perete fără a fi nevoie să o aşezaţi pe un blat. Arată extrem de raţionalizat şi oferă camerei un sentiment minimalist.
Pro: Chiuveta montată pe perete nu are dulapuri sub ea, ceea ce economiseşte spaţiul şi lasă mai multă suprafaţă vizibilă. Încăperea va deveni astfel vizibil mai mare. Pentru ca o chiuvetă montată pe perete să fie potrivită în economia spaţiului dvs., instalaţiile sanitare trebuie să fie poziţionate în interiorul peretelui pentru a avea un aspect curat.
Citeşte şi Idei mari pentru băi mici
Contra: Nu există spaţiu de depozitare şi lipseşte spaţiul de ”aterizare” din cauza absenţei unui blat stabil şi plin de fermitate. Luaţi în considerare nevoia dvs. de depozitare în baie înainte de a opta pentru o chiuvetă montată pe perete şi poate veţi decide să o rezervaţi pentru baia de serviciu, unde depozitarea nu este la fel de importantă.
Bună pentru: Spaţii foarte mici.
8. Chiuveta (aproape) plană
Acestea sunt deseori reperate în hoteluri şi băi de restaurante, fiind cele mai simple dintre opţiuni. Sunt subţiri, raţionalizate şi elegante.
Pro: Chiuvetele simple, pentru spălat, ocupă un spaţiu foarte mic, astfel încât să poată încăpea într-o cameră în care spaţiul este limitat. Este ideală pentru băile mici. Pot fi realizate din piatră de granit, marmură sau piatră prelucrată. Un furtun din oţel inoxidabil va fi montat sub chiuvetă, pentru a transporta apa înainte ca aceasta să ajungă în ţeava de scurgere din peretele din spate.
Contra: Chiuvetele pentru spălat sunt cele mai potrivite pentru băi de serviciu, unde chiuveta va fi utilizată doar pentru spălarea mâinilor. Ele nu vin cu opţiunea de a avea un dop inclus, plus că sunt extrem de superficiale, deci nu sunt proiectate să menţină apă.
Bună pentru: Băi de serviciu.
Planificarea alegerii
1. Adaptaţi mărimea
Atunci când alegeţi chiuveta de baie, ţineţi cont de dimensiunile camerei. Dacă aveţi o încăpere mică, atunci optaţi pentru o chiuvetă cu aceleaşi dimensiuni. Dacă aveţi un spaţiu generos, puteţi opta chiar şi pentru un lavoar dublu. De ce este dimensiunea atât de importantă? Pentru că o cameră mică şi o chiuvetă mare ar da senzaţia de sufocare şi, pe lângă faptul că nu este funcţională, nici nu se va armoniza cu restul camerei. Dar şi pentru că o cameră mare şi o chiuvetă mică vor duce la lipsa armoniei. Spaţiul larg al camerei, rămas neocupat, vă va face să vă simţiţi singur în propria baie. Niciunul din cele două scenarii nu se potriveşte cu relaxarea proprie băilor.
Citeşte şi Trucuri de amenajare a unei băi mici
2. Aliniaţi designul
Aţi optat pentru linii drepte sau curbe în designul băii dvs.? Chiuveta trebuie să fie acel element care completează întregul aspect. Forma chiuvetei este extrem de importantă pentru a păstra raportul liniilor. Rotundă, dreptunghiulară, pătrată sau de formă atipică, chiuveta trebuie să aducă un plus de valoare designului şi ambianţei. Un element important de design este şi felul în care alegeţi să o montaţi. Doar ce v-am familiarizat cu tipurile de chiuvete!
3. Alegeţi materialul potrivit
Indiferent că vorbim despre marmură, travertin, onix sau limestone – piatra din care este realizat lavoarul va contribui la aspectul de ansamblu al camerei. În plus, rezistenţa materialelor este una sporită, iar îngrijirea acestora devine foarte uşoară. Pe lângă calitatea materialului din care sunt realizate, este foarte important şi finisajul pe care îl au, întrucât acesta poate spori expresivitatea băii. O chiuvetă realizată dintr-un material polişat va sublinia aspectul clasic şi eleganţa băii, în timp ce un exterior brut al lavoarului va conferi încăperii un aspect mediteranean, tradiţional sau industrial. În orice caz, materialul pentru care optaţi trebuie să fie, şi el, aliniat la designul celorlalte piese din baie, pentru a putea să transmiteţi o imagine coerentă de ansamblu.
Citeşte şi Mic ghid al blaturilor de marmură
4. Armonizaţi culorile
Atunci când păşiţi în baie, atmosfera pe care o resimţiţi trebuie să fie prielnică relaxării. La aceasta contribuie şi cromatica întregii încăperi. Culorile cele mai indicate sunt cele care transmit energie şi veselie, dar şi relaxare. Fiind una din piesele de mobilier centrale pentru baie, chiuveta trebuie să se găseacă în armonie cu cromatica generală sau să fie un punct focal al încăperii. După ce aţi stabilit mărimea şi designul chiuvetei dar şi tipul de montaj, îndreptaţi-vă atenţia către culorile pe care vi le pune la dispoziţie tipul de material pe care l-aţi ales. Puteţi porni de aici sau puteţi folosi chiuveta ca pe un punct focal al designului, alegând culori îndrăzneţe atât pentru blat cât şi pentru chiuvetă în sine.
5. Aşezaţi chiuveta ca pe o operă de artă
V-aţi decis în privinţa blatului, a bateriei, aspectului, a formei şi a culorilor, dar unde puneţi practic, chiuveta? Desigur este indicat să ţineţi cont de mărimea camerei, dar şi de forma ei. Chiuveta are, pe lângă ”funcţia” de operă de artă, în primul rând caracteristici funcţionale. Este bine să o aşezaţi între vasul de toaletă şi cabina de duş sau cadă, dar puteţi opta şi pentru o poziţionare astfel încât să devină primul element observat când se deschide uşa băii. Nu există o reţetă general valabilă pe care să o urmaţi orbeşte – tocmai în asta constă frumuseţea amenajărilor interioare: aveţi ocazia să vă creaţi o cameră exact aşa cum vă doriţi, bineînţeles ţinând cont de împărţire şi dimensiuni.