Renovarea acestui mic apartament de numai 38 de metri pătrați a fost finalizată în 2017, după proiectul firmei Estúdio BRA. Apartamentul se află în São Paulo în Brazilia şi este situat la etajul 17 al unei clădiri rezidențiale moderne, de unde se deschide panorama orașului.
Este genul de apartament de referinţă pentru amenajările spaţiilor mici: de la compartimentarea zonelor până la clasicele trucuri pentru mărirea vizuală a spațiului. Poate fi dat de exemplu la cursurile de design interior. Toată amenajarea acestei locuințe a fost făcută ținând cont de confortul proprietarilor și percepția acestora că au o locuință spațioasă.
Orice apartament foarte mic necesită un design inteligent și fiecare centimetru trebuie exploatat. Proiectanții au “rupt” apartamentul în două zone.
Zona principală este un spațiu deschis pentru socializare: livingul, zona de luat masa și bucătăria. Chiar și un mic birou își găsește locul în acest design.
A doua zonă, mai mică, este spațiul privat: un dormitor și o baie.
O lecție de amenajare a spațiilor mici
1. Imediat după intrarea în apartament, pe peretele din stânga, descoperim oglinda. De fapt este un perete-oglindă, situat chiar vis-a-vis de fereastră, ceea ce face ca spaţiul să pară de două ori mai mare şi mult mai luminos.
2. A doua lecţie o reprezintă amplasarea strategică a mobilierului în spaţii mici. Canapeaua în mijloc, bucătăria şi comoda TV sunt paralele, aşezate de-a lungul camerei spre fereastră, astfel că lumina naturală nu este obturată şi nu întâmpină obstacole. Orice spaţiu luminos pare mai mare! În capetele spaţiului, atât biroul la perete cât şi locul de luat masa de pe terasă sunt amenajate cu mobilier minimalist, simplu, cu același scop de a permite luminii să inunde spațiul.
Peretele din spatele canapelei are două funcții: cea mai importantă, de a delimita zona bucătăriei de cea a livingului și cea de-a doua, de utilitate: zidul are prize încorporate.
3. De-a lungul întregii camere, imediat sub plafon, au fost amenajate rafturi pentru mărirea spațiilor de depozitare. Și comoda TV este de fapt o piesă de mobilier multifuncțională, un dulap în toată regula.
Citește și Reguli de culoare pentru spațiile mici
4. Ceea ce atrage atenția este zona privată a proprietarilor.
Cel mai dificil lucru dintr-un studio sau apartament este împărțirea spațiului în zone bine definite și delimitate. Nu e prea plăcut să ne poftim musafirii să se așeze pe marginea patului nostru… Deci zona privată și cea de socializare trebuie clar delimitate.
Aici dormitorul este separat de restul zonei printr-o partiție largă, un “perete” format din patru panouri care culisează. Dacă este complet strâns, întregul spațiu se deschide și cu dormitorul, formând o cameră mare cu toate funcționalitățile unui apartament. Dacă e închis, nici nu poți bănui ce se află în spate. Mai degrabă te-ar duce cu gândul la un dulap.
5. Dar, cum spuneam, în spatele peretelui mobil găsim dormitorul într-o nișă și o construcție multifuncțională din panouri, care găzduiește baia și, pe o laterală, un dulap spațios.
Acest bloc sau cub din panouri este o soluție des întâlnită în amenajarea locuințelor mici. Este elegant, spațios, compact și nu aglomerează spațiul. Am mai prezentat apartamente astfel amenajate, în care cubul găzduia un dormitor.
Totul este planificat și realizat perfect!
Proprietarii se bucură de confortul unui apartament spațios, bine dotat și utilat și asta fără să fie un spațiu aglomerat. Nici nu ați observat că în linia de mobilier de bucătărie este încorporată și mașina de spălat. Într-adevăr foarte bine organizat!
1 comentariu
[…] Studio de 38 de metri pătraţi – o lecție de amenajare a spațiilor mici […]