Alegerea terenului pentru casă are o importanță majoră pentru întregul proiect de construcție a acesteia. Alegerea unui teren nepotrivit poate aduce costuri suplimentare mari și poate întârzia construcția, inclusiv momentul mutării. În plus, este bine să fii precaut în privința utilităților și a tuturor documentelor existente. Totul, pentru o achiziție potrivită, lipsită de riscuri, unde să îți petreci următorii ani, poate întreaga viața, în casa mult dorită.
1. Locația terenului
Ia în calcul dacă îți dorești un teren aproape de centrul orașului sau nu. O locație aflată la periferie ar reduce mult din costurile de achiziție, iar banii i-ai putea folosi la construcție sau la achiziționarea unor finisaje de o mai bună calitate.
Alege locația în funcție de punctele tale de interes; mijloace de transport, școli sau grădinițe în apropiere, supermarket-uri ușor accesibile, etc. De asemenea, nu ezita să testezi calitatea serviciilor din zona respectivă!
Asigură-te că terenul pe care dorești să îl cumperi este situat în intravilanul localității, nu în extravilan.
2. Utilitățile
Verifică tot ceea ce ține de căile de acces și de utilități, respectiv, dacă drumul de acces este sau nu asfaltat sau dacă există un branșament direct în ceea ce privește curentul electric sau la ce distanță se află linia de curent față de teren. Verifică, de asemenea, dacă terenul va dispune de un acces pietonal, lucru valabil în special în zonele rezidențiale.
Ia în calcul toate opțiunile reale despre fiecare utilitate în parte – gaze naturale, apă, canalizare, inclusiv conectivitate – internet, cablu TV – și vezi ce opțiuni îți rămân, fă-ți un calcul cât te-ar costa ceea ce îți dorești, raportat la condițiile existente. Vezi la ce distanță se află acestea față de casa ta; e posibil să trebuiască să plătești costuri mari pentru branșare dacă acestea nu sunt în imediata apropiere a terenului.
Nu uita de poluarea sonoră! Pe termen lung poate ajunge să fie deranjant chiar și un aparat de aer condiționat din apropierea unui hypermarket, zgomotul provenit de la un șantier, sunetul de la camioane, etc.
Un lot ideal este situat la 20 – 30 de metri de strada principală, – în acest caz eviți și praful înecăcios provocat de trafic – iar zona intimă a curții ar trebui să fie opusă străzii. Dar nu este o regulă.
3. Studiul geotehnic
Informează-te asupra riscului de inundații și cere să ți se facă un studiu geotehnic! Acesta îți va arăta exact dacă solul este stabil și nesurpabil. De asemenea, terenul nu trebuie să fie în albia unui râu sau în apropierea unei ape în care sunt deversate reziduri.
Chiar dacă este o cheltuială pe care o resimți la început, pe termen lung, acest studiu te va ajuta să știi ce fel de fundație este necesară casei tale, în funcție de pânza freatică; în plus știi exact care este configurația solului.
Studiul geotehnic le va fi de ajutor și arhitectului, inginerului structurist, dar și constructorului, fiind ulterior necesar la obținerea autorizației de construire.
4. Suprafața terenului
Pentru un minim de confort ar fi necesar să ai o curte de minim 1000 mp. Evident, multe case au mult mai puțin spațiu pe care proprietarii încearcă să îl utilizeze cât mai eficient.
Ține cont de forma terenului căci ea îți va „dicta”, mai mult sau mai puțin, forma casei; de pildă, dacă terenul tău are o formă alungită, cel mai probabil și proiectul casei va urma aproape aceeași geometrie.
Este important de reținut faptul că un teren cu laturile egale este practic, iar o casă cu același format va fi economă. Așadar, ține cont de corelarea dintre forma terenului și cea a casei.
Practic, forma geometrică regulată a casei duce la reducerea costurilor, cea mai ieftină variantă fiind cea a casei pătrate, cu acoperișul în 2 sau 4 ape. Aceasta va fi ușor de mobilat, dar și de construit, astfel te vei putea muta mai repede în casa mult dorită.
Așadar, dacă dorești să economisești, nu te lăsa ispitit de modelele din reviste. Banii economisiți îi poți utiliza la achiziția unor materiale de calitate superioară, a obiectelor de mobilier sau de finisaj.
De asemenea, suprafața casei are o importanță majoră asupra bugetului. Există tendința de a supraaprecia spațiul de care avem nevoie, însă casa ar trebui să fie construită strict pe nevoile reale pe care le avem. Astfel, ar trebui să includem acele nevoi pe care știm sigur că le vom avea în următorii cinci ani, de exemplu, o cameră în plus pentru apariția unui copil și nu o cameră extra pentru găzduirea rudelor sau pentru a fi, probabil, închiriată cândva, în viitor.
Citeșteș și 6 pași de urmat când vreți să vă construiți singuri o casă
Și suprafața unei camere trebuie atent gândită, raportat la cea pe care o avem în prezent.
Un real ajutor în acest sens este vizualizarea detaliilor 3D pe care ni le poate pune la dispoziție proiectantul. În acest mod, avem o imagine mai clară a ceea ce putem amplasa în noua casă, ne putem face o idee precisă despre suprafețe, obiecte de mobilier, respectiv, utilitatea diverselor lucruri.
De asemenea, trebuie să ai în vedere câteva lucruri legate de legislație; terenul tău trebuie să aibă deschidere la stradă de minim 12 metri sau cu suprafață sub 100m2, altfel nu vei primi aprobări pentru construcție. Verifică Planul Urbanistic General (PUG) pentru a fi la curent cu detaliile din zonă!
5. Cu cine sau cu ce te învecinezi
Încearcă să îți cunoști vecinii și află de la ei tot ce poți despre împrejurimi. În acest mod, puteți evita asumarea unor riscuri financiare inutile.
De asemenea, ia în calcul clădirile învecinate. Ce înălțime au, la ce distanță sunt construite de terenul tău? Nu ezita să ceri ajutorul unui proiectant sau al unui arhitect în legătură cu amplasarea construcției tale în funcție de cele deja existente în imediata vecinătate.
1 comentariu
[…] Cum să îți alegi terenul pentru casă. 5 sfaturi care te ajută să economisești […]