Uneori credeți că ați creat un paradis liniștit de tonuri discrete, dar veți constata curând că ați rămas blocați în griul sau bejul mult prea agasant. Interioarele neutre eficiente dispun de mai multe elemente diferite – combinate cu subtilitate – prin care imprimă interes, atracție și farmec. Începeți cu covorul, vopseaua pentru pereți și piesele de mobilier în tonuri neutre, și apoi aduceți-le la viață cu câteva opere de artă, cărți, plante și note personale. Dar, asta nu e tot ce puteți face! Vă invităm, în cele ce urmează, să descoperiți cele mai utile sfaturi pentru ”înseninarea” unei scheme de culori neutre:
Citeşte şi Culori neutre… dar care, bej sau gri?
1. Straturi bogate
Trebuie să ai talent pentru a obține un interior cu aspect bogat stratificat, iar folosirea neutrelor face această sarcină mult mai ușoară. Poate tocmai de aceea sunt preferate atunci când vine vorba de amenajări interioare. Pentru că nu dau prea multe bătăi de cap. Un covor din fibre naturale (cu cât mai mare cu atât mai bine), cum ar fi unul de iută, va susține decorul, adăugându-i blândețe și textură.
2. Culori opuse sau asemănătoare
Alegeți obiecte în culori asemănătoare sau complementare (contrastante), și nu vă fie teamă să mergeți pe mâna pieselor și accesoriilor de mari dimensiuni, dacă spațiul vă permite. Atâta timp cât acestea sunt în perfectă concordanță cu camera dvs., optați pentru obiecte mai mari, dar mai puține, decât pentru o mulțime de lucruri mici și adunate. Prima variantă este, de regulă, adecvată unui stil simplificat și clasic, în timp ce cea de-a doua, este potrivită mai degrabă, stilurilor feminine, cum ar fi cel boem sau shabby-chic. Culorile asemănătoare par să decurgă una din cealaltă – galben, galben muștar, oranj intens, terracota, ruginiu – creând combinații foarte armonioase, numite și analoge. Culorile complementare sunt situate vizavi pe roata culorilor și se numesc așa pentru că, puse unele lângă celelalte, par să se intensifice reciproc.
Citeşte şi Cum să decorați în culori complementare
3. Echilibru perfect
Atunci când lucrați cu nuanțe neutre într-o bucătărie modernă, temperați dulapurile lucioase, cu margini ascuțite, prin adăugarea mai multor elemente organice. Finisajele din lemn amplifică frumusețea liniilor curate, ducând imediat cu gândul la dorința de atingere, de tactilitate. Cu niște scaune, un blat sau o masă din lemn, bucătăria dvs. moderno-neutră va atinge un echilibru perfect, acesta fiind doar un alt mod de a imprima delicatețe încăperii.
4. Culori înălțătoare
Chiar dacă sunteți dornici să păstrați sentimentul de neutru curat și senin, nu va exista niciun efect negativ dacă adăugați un strop de culoare. De pildă, dormitorul suprasaturat de bej poate fi înviorat cu câteva perne în culoarea zmeurei strălucitoare și cu un imprimeu floral sub formă de tapet. Alegerea unor perdele de un verde elegant, care mătură podeaua, va respinge, de asemenea, supraîncărcarea cu bejul plictisitor.
5. Înăspriri plăcute
Dacă preferați ca neutrele dvs. să fie extrem de tăioase, combinați-le cu pereți albi sau gri și cu câteva accente industriale. Luați în considerare cărămida expusă, corpurile de iluminat și mobilierul care amintesc de fabrici și uzine. Este destul de ușor să găsiți în ziua de azi piese industriale tematice, în vârstă și totuși remarcabil de actuale, astfel încât toată lumea poate îmbrățișa această tendință.
6. Frivolități inutile
Uneori vă planificați în gând aspectul unei camere dar de îndată ce totul este așezat la locul lui vă dați seama că lipsește acel ceva special care să unească toate elementele. Acordați încă de la bun început o atenție deosebită aspectului final și nu vă lăsați pradă unei atitudini frivole, lipsite de seriozitate și temeinicie.
7. Accesorii neașteptate
Dacă aceasta este dilema dvs. în ceea ce privește decorarea locuinței, încercați să luminați starea de spirit generală prin niște accesorii jucăușe, cum ar fi pernele cu animal print, a căror culoare de bază neutră să se îmbine corect cu restul elementelor. Încercați o lampă în formă de ananas sau un alt element neașteptat pentru a agita un pic lucrurile. Definiți întregul spațiu cu ajutorul accesoriilor, și nu numai! Tot ceea ce ține de un spațiu – de la lumină (naturală sau artificială) și până la țesături – este extrem de util pentru că aduce mici delimitări între caracteristici.
8. Farmecul rustic
Dacă vă temeți că schema dvs. neutră rătăcește spre un teritoriu prea steril, căutați să includeți materiale nerafinate. O baie care îmbină o podea din ciment, piatră naturală, pereți pictați și lemn natural va putea fi denumită cu lejeritate rustic-modernă, și va putea fi încadrată, tot cu lejeritate, într-o locuință mediteraneană cochetă sau o casă country-cottage.
Vezi şi Idei de amenajare a băii în stil rustic (GALERIE FOTO)
9. Elemente vii
Impactul plantelor într-un spațiu de locuit nu poate și nici nu are cum să fie subestimat. Este mai mult decât evident că aceste elemente vii au capacitatea de a transforma o schemă mediocră într-un refugiu de liniște, creând un mediu mult mai sănătos. Un sfat ar fi să nu populați spațiul doar cu plăntuțe mici, ci să dați efectul complet de junglă prin includerea unor ghivece mari și plante așișderea. Orice lucru care emite o atmosferă tropicală este la mare căutare în acest sezon.
10. Magia alb-negru
Dacă sunteți într-un blocaj total de idei despre cum să redresați un spațiu complet alb, fără a iniția o revizuire majoră, vă invităm să introduceți niște indicii negre (chiar antracit – negrul acela intens și lucios) prin intermediul accesoriilor, cum ar fi mese laterale, vaze, covoare, cuverturi sau perne. Cu toate că veți folosi această (non)culoare sumbră, asociată adesea cu pesimismul, veți observa cum, în curând, va apărea primăvara în schema dvs. de culori. Și griul și bejul merg cu alb și negru, dar aveți grijă să nu încărcați prea mult încăperea!
11. Accente luxoase
NU întotdeauna utilizarea unei palete de culori neutre reprezintă un dezavantaj! Și asta pentru că o astfel de paletă vă oferă deplina libertate de a îngloba accente luxoase și cât mai strălucitoare, fără să vă temeți că lucrurile pot să pară de prost gust sau exagerate. Pentru glamour atemporal, un candelabru de cristal va arăta absolut ispititor!