Atunci când vine vorba de decorarea camerei copilului, majoritatea mămicilor sunt foarte încântate. Alegerea unei culori, sau a unei combinaţii de culori pentru camera copilului, poate fi distractivă, mai ales că spaţiul celor mici întotdeauna permite libertate de creaţie în aces sens.
Dacă cei mici sunt jucăuşi şi energici, calmi sau mai liniştiţi, ori o combinaţie între cele două, descoperă personalitatea lor pentru a selecta gama de culori potrivită pentru camera lor. Dacă ai un copil suficient de mare, încât să aibă o opinie, nu ezita să-l incluzi şi pe el în acest proces – va fi încântat să participe. Culorile au capacitatea de a inspira, calma, vindeca şi uneori agită. Acest lucru este valabil mai ales pentru copii, care pot fi foarte sensibili la impactul culorilor. Deci, importanţa alegerii unei culori potrivite pentru camera unui copil nu ar trebui să fie subestimată.
Iată aşadar câteva sfaturi ale psihologilor cu privire la culorile recomandate pentru camera copilului şi semnificaţia acestora:
Culorile calde (bej, alb)
Folosind tonuri calde şi puţin alb, veţi transforma camera într-un loc relaxant şi eteric. Culorile calde inspiră fericire şi confort. Ele pot face de asemenea, spaţiile mari, deschise, să fie mai intime. Nu se recomanda însă, alegerea acestori culori pentru camera unui copil energic.
Roşu
Roşul are capacitatea de a stimula mintea şi energiza corpul. Această culoare însă, nu trebuie folosită pe pereţii întregii camere întrucât are un efect puternic, ce poate fi obositor pentru cei mici.
Portocaliu
Deşi folosit rar, portocaliul este probabil una dintre cele mai greşit percepute culori din gama de culori recomandate. Această culoare caldă, prietenoasă şi tinerească este, de fapt, foarte bună pentru copii, deoarece se spune că încurajează încrederea lor, extrovertirea şi independenţa. Copiii şi prietenii lor se vor simţi în largul lor în preajma acestei culori, care inspiră comunicare şi cooperare. Îţi recomandăm să nu vopseşti toţi pereţii camerei doar în portocaliu, ci să o combini cu alte culori, astfel încât să nu devină o culoare obositoare.
Galben
Cei mai mulţi dintre noi asociem galbenul cu sentimente de fericire şi voioşie. Studiile confirmă de asemenea şi asociază această culoare luminoasă cu motivaţia. Galbenul deschis poate ajuta în concentrare, iar cel închis ajută memoria. O cameră vopsită în culoarea galben va oferi acesteia mai multă luminozitate.
Albastru
Albastrul este culoarea cerului şi a mării. Cuvintele cheie ce caracterizează această culoare sunt: calm, seninătate, rezervare. Albastrul ajută în diminuarea sentimentelor de anxietate şi agresivitate, precum şi în scăderea presiunii arteriale. Copiii care au avut experienţe cu acces de furie sau alte probleme comportamentale vor aprecia efectele calmante ale unei camere albastre.
Roz
Deşi este de obicei o culoare asociată cu feminitatea, rozul oferă spaţiilor un aer calmant ce se poate transpune ambelor sexe. Culoarea roz, aleasă ca şi culoare de bază pentru o cameră de copii, este la modă şi, bineînţeles, atracţia tuturor fetiţelor. Rozul este o culoare regală, iar alegerea ei le va face pe micuţe să se simtă ca nişte prinţese într-un castel de fildeş. Din punct de vedere psihologic, culoarea roz inspiră veselie şi optimism şi contribuie la menţinerea unei luminozităţi propice în cameră.
Verde
Verdele este o culoare cu un impact calmant asupra unui copil. Oamenii de ştiinţă au descoperit, că această culoare poate îmbunătăţi capacitatea de înţelegere şi viteza de citire a unui copil. Culoarea verde inspiră pace, calm, linişte, relaxare, echilibru şi este recomandată de către psihologi pentru calmarea micuţilor în momentele în care aceştia sunt nervoşi sau plâng foarte mult.
Orice culoare decizi să alegi pentru camera copilului, nu uita să ţii cont de semnificaţiile fiecăreia şi de modul în care aceasta poate influenţa starea psihologică a copilului.
1 comentariu
[…] picture by: edifica […]