Home Plante de interior Begonia

Begonia

Begonia

 


Begonia este un gen foarte vast, cu peste 1000 de specii împărțite în trei grupe principale, în funcție de tipul rădăcinilor: rizomatoase, tuberculate și fibroase sau fasciculate.

Există și caracteristici comune ale acestora: frunzele sunt asimetrice și cresc alternativ de-a lungul tulpinilor. Florile masculine și feminine sunt separate, dar cresc în aceeași inflorescență.

Speciile rizomatoase sunt plante permanent verzi, cultivate pentru frumusețea și varietatea culorilor frunzelor.

Varietățile și hibrizii begoniilor tuberculate produc vara flori mari, colorate, simple sau dispuse în perechi.

Begoniile fasciculate sunt și ele plante permanent verzi, însă unele pierd o parte din frunze în timpul iernii. Toate produc flori mici. Unele sunt mici arbuști, cu poziție verticală, altele sunt plante curgătoare.

 
Origine: America de Sud
Familia: Begoniacee
Aspect: tufă
Înălțime: 20 – 60 cm
Diametru: 20 – 50 cm
Perioada de înflorire: vara
Expunere: în plină lumină
Udare: regulată
Utilizare: Plantă de apartament decorativă

CULTIVARE DIFICILĂ

 


Cultivare:

Primăvara și vara

Begoniile rizomatoase trebuie expuse în plină lumină, dar nu direct la soare. Preferă o temperatură de 15°C și trebuie udate o dată sau de două ori pe săptămână, uneori mai des dacă este mai cald.

Begoniile tuberculate cresc și ele mai bine în locuri luminoase, fără expunere directă la soare. Udarea se face moderat, iar dacă temperatura depășește 18°C, puneți ghiveciul într-o albie cu prundiș ud pentru a-I menține umiditatea. În perioada de creștere, la fiecare 2 săptămâni, administrați îngrășământ lichid pe bază de potasiu. Primăvara, begonia se replantează într-un amestec de turbă, cu bucățele mici de teracotă pe fundul ghiveciului pentru un drenaj corespunzător.

În cazul begoniilor fasciculate îngrijirea este mai complexă. Planta se amplasează la lumină, dar nu direct la soare. Temperatura trebuie să fie de 15°C, iar dacă ajunge să depășească 20°C, atunci ghiveciul trebuie mutat la umbră. Aerul trebuie să fie ventilat, dar fără curenți. Planta se udă o dată sau de două ori pe săptămână, mai des dacă temperatura este ridicată. Atenție la udare! Stropirea florilor determină pătarea acestora. Îndepărtați imediat frunzele și florile imediat ce s-au uscat, altfel acestea pot distruge sau pot determina putrezirea frunzelor sănătoase cu care intră în contact. Din aprilie până în septembrie se administrează îngrășământ lichid la fiecare 2 săptămâni.

Toamna și iarna

Begoniile rizomatoase se ţin într-un loc umbros, unde aerul nu este prea uscat. Udarea se face cu moderaţie, pământul trebuie să se usuce între udări. Temperatura minimă să nu fie mai mică de 13°C şi se întrerupe administrarea îngrăşământului. Dacă este cazul, pe timpul iernii, planta poate fi mutată într-un amestec constituit din 3 părţi turbă şi una de nisip grosier.

La begoniile tuberculate reduceţi udarea la sfârşitul toamnei şi puteţi chiar să o suspendaţi când frunzele încep să cadă. Este momentul în care tuberculii se scot din pământ şi se plantează pe timpul iernii într-o lădiţă cu turbă uscată, într-un loc răcărăs, aerat, unde nu poate putrezi şi nici îngheţa. Se poate presăra o pulbere fungicidă pentru protejarea plantei de infestări.

Begoniile fasciculate au nevoie de 15°C, dar supravieţuiesc destul de bine chiar şi la 10°C. În funcţie de temperatură trebuie adaptată şi frecvenţa udărilor. La sfârşitul lunii februarie, tăiaţi o parte din ramuri pentru a revigora planta şi pentru a-I defini forma regulată. Tot în această perioadă, dacă rădăcinile au ocupat tot ghiveciul, begonia trebuie replantată.


Înmulțire:

Begoniile rizomatoase se înmulţesc prin butaşi din tulpină sau frunză. În al doilea caz, se alege o frunză frumoasă şi sănătoasă, se împarte în porţiuni pătrate şi se aşează cu faţa inferioară în jos, într-o tavă ce conţine un amestec de turbă şi nisip în părţi egale. Butaşii se menţin în mediu umed, feriţi de lumina prea puternică. Imediat ce apar noile plante, acestea trebuie mutate la lumină.

Begoniile tuberculate se înmulţesc prin butaşi şi prin divizarea tuberculilor. În aprilie, din vlăstarii bazali, prelevaţi butaşii. Indicat este să aibă o lungime de 7-10 cm şi, dacă se poate, să aibă şi o parte de tubercul. Se plantează într-un amestec de turbă şi nisip în părţi egale şi se menţin la o temperatură de 20°C. Când prind rădăcini, se plantează în ghivece diferite.

În lunile martie şi aprilie se plantează tuberculii, cu partea concavă în sus. Recipientele în care se plantează trebuie să aibă turbă umedă, iar temperatura să fie de 18°C. Când apar primele vlăstare, acestea se transplantează în ghivece diferite de 15-20 cm diametru, în pământ fertil. Tuberculii mai mari pot fi împărţiţi în fragmente mai mici, cu condiţia să aibă cel puţin un vlăstar viguros.

Unele specii de begonii dezvoltă bulbili la axila frunzelor. Aceştia trebui prelevaţi toamna şi păstraţi la o temperatură de 15°C. Primăvara se plantează separat în ghivece mici, într-un strat subţire de compost umed din turbă. Ghivecele se ţin la lumină, dar nu direct în soare. Când plantele ating 8 cm înălţime se tratează ca plantele adulte. Acestea vor înflori doar după doi ani.

Begoniile fasciculate se reproduc prin seminţe. Acestea se plantează iarna (ianuarie-februarie) într-o lădiţă cu compost pentru seminţe şi se menţin la o temperatură de 18-24°C. Seminţele se distribuie uniform pe suprafaţa compostului, care va fi menţinut umed, la umbră. Pe măsură ce micile plante încep să crească, acestea vor primi, gradat, tot mai multă lumină. Temperatura trebuie redusă la 18°C şi încăperea trebuie să fie bine ventilată.

La begoniile fasciculate reproducerea se poate face şi prin butaşi din frunză sau din tulpină care se înrădăcinează primăvara şi vara. Aceştia se taie în lungime de 5-7 cm. Polul inferior se introduce într-un preparat cu hormoni rizogeni şi se păstrează apoi în ghivece separate, cu pământ fertil şi umed. Se menţin în penumbră, la 18-24°C.


Boli și dăunători:

Mucegaiurile şi paraziţii atacă adesea begoniile. Mucegaiul Botrytis produce pete gri pe partea inferioară a frunzei. Schimbaţi radical aerul.

Oidium infestează tulpinile şi partea inferioară a frunzelor. Lăsaţi pământul să se usuce complet, suplimentaţi ventilaţia, fără a forma curenţi de aer. Planta se tratează cu fungicid corespunzător.


Atenționări speciale:

Udarea şi temperatura sunt factori fundamentali pentru begonii. Planta se ofileşte când este udată excesiv sau atunci când temperatura este prea ridicată. În acest caz, mutaţi ghiveciul într-un loc mai răcoros şi lăsaţi pământul să se usuce.

Expunerea begoniei în plin soare provoacă plantei arsuri şi deshidratare, ceea ce poate duce chiar la moartea acesteia.


Specii și varietăți

Begonii rizomatoase

Begonia masoniana

Begonia masonianaAre frunze încreţite, cu perişori verde închis, cu dungi maro-purpurii dispuse în formă de cruce. Are tulpini cărnoase, roşii, acoperite cu perişori albi. Înfloreşte rar.

Specie originară din Noua Guinee


Begonia rex

Begonia rexOriginară din Assam (India), prezintă mulţi hibrizi, cu frunze foarte colorate:

Helen Lewis – are frunze lungi, ascuţite şi ovale, roşii purpurii cu nervuri colorate

Her Majesty – are frunze foarte mari, roşii-purpurii, cu zone verzi şi pete argintii

Merry Christmas – frunze netede, cu zona centrală roşie-purpurie, iar în jurul ei zone roz-argintii şi verde închis; marginile sunt liliachii


Begonia versicolor

Begonia versicolorFrunzele sunt verde închis, cu zone albe-argintii, verde strălucitoare sau de culoarea bronzului.

Specie originară din China


Begonii tuberculate – Begonia x tuberhybrida

Begonia clarkei

Begonia ClarkeiAre flori roz palid şi înfloreşte în lunile de vară


Begonia pearcei

Begonia pearceiÎnflorește vara şi a dat naştere multor hibrizi.


Begonia socotrana

Begonia socotranaŞi aceasta este originea pentru multe specii de hibrizi care înfloresc iarna (decembrie-ianuarie).

Lorena şi Hiemalis sunt plante înalte, de 30-40 cm şi au flori de 2-5 cm, foarte colorate.


Begonii fasciculate

Begonia incana

Begonia incanaEste o plantă suculentă, de origine americană. Tulpinile sunt cărnoase, verticale, acoperite cu cruste albicioase. Frunzele au formă de scut, iar partea superioară este acoperită cu puf alb, dens. Înfloreşte vara, are flori albe sau roșii suspendate.


Begonia metallica

Begonia metallicaAre frunze ovale şi ascuţite, de culoare verde metalizat. Nervurile de pe faţa inferioară sunt cărămizii. Este originară din Brazilia.

 

RO