Indiferent de alte păreri, bucătăriile sunt cu adevărat inima unei case, așa că dați Cezarului ce-i al Cezarului! Bucătăriile complet albe au fost la mare căutare ani la rând. Vizibile, distincte, curate și aerisite luminoasele bucătăriile albe au cu siguranță avantajul lor! Însă, există multe alte opțiuni de culori pentru o bucătărie modernă, cu aspect mult mai proaspăt, mai strălucitor și mai tineresc decât ”suratele” lor all-white.
Atunci când planificați noile culori pentru bucătărie, este important să țineți cont de zonele adiacente de unde aceasta poate fi văzută – mai ales în cazul în care bucătăria este deschisă către alte camere din casă. Și, din moment ce nimeni nu-și dorește să schimbe designul și culorile în fiecare an pentru a fi în tendințe, o schemă de culori atemporală va dăinui în timp. Culorile naturii, cele neutre și cele pământești (cum ar fi nuanțele solului, rocilor sau mineralelor) sunt întotdeauna alegeri potrivite și inspirate, ușor de folosit și de asortat. Dulapurile din lemn cuprind o gamă largă de tonuri de maro, în timp ce aparatele din oțel inoxidabil se potrivesc perfect la o nuanță de gri. Niciodată nu veți da greș dacă mergeți pe decorarea cu pietre naturale, pentru podea, blat sau backsplash.
Citeşte şi Sfaturi pentru utilizarea corectă a culorilor în amenajările interioare (I)
Negrul este, de asemenea, o alegere atemporală și extrem de populară pentru designul sau modelele de bucătării, dar nu uitați să păstrați echilibrul. ”Supradozele” de negru pot transforma rapid o bucătărie într-o peșteră. Așa că atunci când utilizați negrul în bucătărie, cel mai bine este să păstrați pereții vopsiți într-o culoare deschisă. Atunci când este proiectată în mod corespunzător, o paletă de culori alb – negru pentru bucătărie va rezista cu siguranță testului timpului.
Gândiți-vă la minunatele nuanțe ale alimentelor proaspete pe care le gătiți în bucătăria dvs. Utilizați culorile legumelor și fructelor ca surse de inspirație în designul bucătăriei și amestecați-le cu nuanțe neutre de alb, crem sau negru. Verdele este o culoare foarte populară pentru pereții bucătăriei; nuanțele moi, ușoare se pot regăsi chiar și pe o mare parte din mobilier.
O bucătărie în culoarea roșiei proaspete este considerată încă un design clasic și atemporal pentru cei care nu se tem de culorile saturate. Când planificați schema de culori a bucătăriei în jurul culorii roșii, amintiți-vă că există foarte multe nuanțe și tonuri diferite și încercați să le mențineți în aceeași ”temperatură”. Roșul variază de la tonuri reci la cele calde, în funcție de formula utilizată pentru a le amesteca. Roșul rece conține mai mult albastru iar cel cald are mai galben. Dacă ar fi să vorbim despre culori și asortarea sau amestecarea acestora nu ne-ar fi de-ajuns nici 10 pagini, așa că vom trece direct la exemplificările cele mai concludente:
Citeşte şi Scheme ideale de culori pentru camere de zi perfecte
Albastru înghețat + alb + gri-porumbel
Într-o astfel de bucătărie luminoasă și aerisită totul este plin de seninătate. Lumina naturală asociată cu un tavan din scândură albă și dulapurile din metal, care adaugă strălucire, fac spațiul să se simtă atât de deschis. O placă de marmură albă creează un contrast puternic cu vopseaua de culoarea mării înghețate. ”Scânteia” vine de la gresia blackspalsh-ului de un gri-porumbel. Podelele maro-roșiatic păstrează camera aproape de natură și pământ și adaugă căldură spațiului. În timp ce lemnul alb și cel natural rămân cele mai populare alegeri pentru dulapurile de bucătărie, griul metalizat a câștigat teren în ultimii ani. Acest nou neutru oferă o alternativă elegantă și sofisticată caselor moderne. Atunci când este cuplat cu blaturi albe sau negre, griul oferă un fundal discret, care permite accente de culori.
Măr verde + alb + maro închis
Contrastul dintre ultra-modern și dulapuri uzate din lemn face dintr-o bucătărie un spațiu pur și simplu unic. Aspectul industrial și robust, este amplificat cu pandantive simple din metal, scaune de oțel și dulapuri luminoase de măr-verde. Cantitatea de lumină naturală trebuie să fie însă suficient de permisivă pentru ca lemnul de culoare închisă să nu dea sentimentul de bucătărie-peșteră. Pereții cu lambriuri albe ajută, de asemenea, la crearea unui contrast între lemnul mai întunecat de pe tavan și pardoseli.
Bleumarin + alb de zăpadă
Podelele din lemn masiv dau unei bucătării o calitate robustă și viguroasă, destul de opusă aparatelor moderne și accesoriilor care vor alcătui restul camerei. Desăvârșirea constă în gresia și blaturile albe în deplin contrast cu dulapurile de un albastru adânc. Oțelul accesoriilor suple conferă valoare camerei. Bleumarinul dulapurilor aproape că se amestecă cu ”fațadele” lor simple. Un candelabru abstract va face o declarație subtilă albului perfect neted și liniilor complicate.
Portocaliu ars + albastru pulbere
O combinație puternică de albastru-pudră și portocaliu-ars face ca o bucătărie să iasă în evidență. Căldura pereților portocalii este alăturată tonurilor reci de alb, albastru și crem. Podelele din lemn masiv de culoare închisă vor ancora camera. Turcoazul și portocaliul farfuriilor din spatele ușilor de sticlă ale dulapurilor repetă schema de culori a camerei. Deasupra dulapurilor, niște farfurii indigo vor oferi o altă pată de culoare neașteptată.
Cupru + Crem
Combinația unică a culorii de cupru (roșiatic) cu cea a untului conferă unei bucătării un aspect proaspăt, modern, alcătuit numai din tonuri de pământ. Pandantivele din fier lucrat manual agățate deasupra insulei aduc încă un alt metal în amestecul dintre cupru și cuptorul din oțel inoxidabil. Backsplashul mozaicat va fi format din ciocolatiu, unt, cupru, și mai rare bucățele de gresie albastră.
Alb + albastru pal + albastru cobalt
Alegeți diferite nuanțe de albastru pentru bucătăria dvs. și creați o paletă de inspirație marină, care cu certitudine va fi calmantă și relaxantă. Blaturile din cobalt albastru sporesc albul dulapurilor, iar blatul insulei de culoarea bronzului și parchetul pal aduc aminte de culoarea nisipului, un partener adecvat pentru a încălzi un pic nuanțele apoase care îl înconjoară. O pereche de pandative din cupru și niște scaune din lemn de tip bar nu vor face altceva decât să adauge căldură.
Gri + alb
Griul și albul sunt o asociere blândă, până când începeți să luați în considerare posibilitățile de accessorizare. Roșul și albastrul sunt unele dintre cele mai potrivite culori în această schemă cromatică.
Unt + Citron + negru
Galben plus verde de multe ori este egal cu căldura tropicală, dar atunci când adăugați gresie irizată din sticlă, oțel inoxidabil, granit negru lustruit și alamă acest mix va fi unul exterm de exotic. O insulă gri-cărbune acoperită cu oțel inoxidabil va ancora cameră.
Negru + gri + orange
Căutați altceva decât un decor subtil și monoton? Această uimitoare combinație contemporană devine un partener de nădejde prin vâlvătaia portocalie a dulapurilor cu ambele blaturi din plăci negre și gri. Ferestrele cu rame negre vor introduce dramatismul în scenă, iar pandantivele din oțel vor adăuga o strălucire sofisticată, deși sunt total diferite ca texturi.
Albastru-gri + ciocolatiu + negru
Nuanțele liniștitoare de gri, maro și negru dau acestei combinații tradiționale o vibrație naturală, sporită de podeaua din lemn tare în tonul mierii. Puteți adăuga linii suplimentare de negru prin dulapuri și scaune tip bar.
Portocaliu-șerbet + alb
Pereții de un portocaliu viu creează un fundal dinamic pentru silueta de culoare albă a dulapurilor accentuate cu mânere negre. Cu ajutorul neutrelor calde ale plăcilor backsplash-ului și blaturilor puteți atrage imediat atenția asupra acestui decor unic în felul său.
Corai + verde
Asemeni unei pânze impresioniste, această combinație prezintă toate culorile necesare pentru a da bucătăriei o atitudine capricioasă. Pereții de un corai cald, scaunele tapițate în verde rece, și un covor chartreuse oferă culori vibrante, în timp ce dulapurile albe și accentele lor negre păstrează paleta tropicală din acest spațiu copleșitor.
Galben + Chartreuse + alb
Galbenul auriu al dulapurilor lasă modelul alb-chartreuse al blacksplash-ului să domine privirile. Bejul blaturilor adaugă o prezență subtilă. Chartreuse este una dintre acele culori retro-moderne, care arată atât istoric cât și îndrăzneț, în același timp. Dulapurile lucioase de bucătărie din lemn deschis pe un perete în chartreuse mat oferă un echilibru aparte și linii clare. De fapt, culoarea chartreuse joacă un rol vital în amplificarea obiectelor deschise la culoare.
Alb + violet + negru
Această îmbinare de culori are două condiții importante – ferestrele mari și lumina naturală din abundență. Numai așa veți putea preveni formarea unui spațiu mohorât, ca de cavernă. Pereții mov și dulapurile negre se amestecă fericit cu albul și strălucirea unor decorațiuni din oțel inoxidabil sau din sticlă pentru a crea o cameră cu o atitudine proaspătă.
Orange + verde
Dulapurile și rafturile din lemn natural imprimă un sentiment casual, contemporan oricărei bucătării, dar nuanțele citrice de portocaliu și verde îi dau personalitate. Pereții albi, aparatele din oțel inoxidabil și plăcile în nuanțe deschise ale backsplash-ului păstrează senzația de spațios.
Roșu + alb + albastru
Bucătăriile albe se află de multe ori într-un parteneriat aproape evident cu accentele roșii sau albastre, aceasta fiind o paletă clasică de culori. Lucrul în echipă al celor trei culori într – o gamă inspirată în întregime din peisajul nautic vă va reaprinde dorința de a trăi în culori luminoase pentru tot restul vieții. Albastrul strălucitor se va potrivi de minune cu backsplash-ul și dulapurile albe în partea de sus, și roșii în cea de jos. Ușile din sticlă ale dulapului adaugă un sentiment agreabil și amuzant atunci când sunt ”aprovizionat” cu farfurii în nuanțe coordonate și solide.
Maro-cacao + verde-gri
Folosiți dulapuri inferioare într-un maro-cacao deschis și rafturi superioare în nuanța salviei, într-o astfel de bucătărie pe bază de tonuri de pământ, pentru a crea o atmosferă liniștitoare. Granitul pistruiat și plăcile albe dreptunghiulare montate vertical adaugă un model subtil întregului decor. Un covor în carouri va energiza spațiul.
Gri + albastru + alb
Dulapurile de un gri cald, blaturile albe, și plăcile de un albastru ceresc vor crea o bucătărie odihnitoare și senină. Vopsiți interioarele dulapurilor în albastru și oferiți un fundal inedit farfuriilor sau decorațiunilor expuse. Scaunele de accent, tot în nuanțe de albastru, sunt o prezență veselă în zona de luat masa.
Cafeniu + alb + negru
Clasic în orice condiții, acest stil tradițional de bucătărie, cu dulapuri albe elegante, pereți în culoarea bronzului și insulă neagră va ancora și cel mai plutitor spațiu. Backsplashul alb și blaturile de marmură vor crea continuitate.
Alb + albastru + verde
Clasicele dulapuri albe vor primi o nouă înfățișare dacă vor fi alăturate unui backsplash albastru, verde și bej, care se ridică din blaturile de granit gri-verzi. Niște jaluzele galbene vor adăuga o explozie de soare. Atunci când alegeți vopseaua nu uitați de „al cincilea perete”. Cum care? Tavanul! Extinderea aceleiași culori de vopsea de la podea până în tavan este un truc foarte des folosit de designeri. La tavanele înalte, pentru a face spațiul mai confortabil, vopsiți întreaga cameră înr-o cloare întunecată sau alegeți o nuanță mai închisa pentru tavan. Pentru a face o bucătărie mică să pară mai mare, vopsiți tavanul într-o nuanță sau două mai deschisă decât pereții.
Monocromatic
O schemă de culori monocromatice este foarte modernă în orice spațiu, iar bucătăria nu este nici ea o excepție. În cazul în care monocromatic este ceea ce urmăriți, asigurați-vă că variați tonurile și nuanțele de culoare în sine, precum și luciul și textura. Observați variațiile în toate aspectele unei bucătării, de la podea, dulapuri (superioare și inferioare), blaturi, și corpuri de iluminat. Atunci când sunt combinate, efectul este interesant, cu o mare adâncime vizuală.
Alb + auriu + gri-verde
Desigur, dacă vă place aspectul unei bucătării albe, dar vreți să vă abateți doooar un pic de la această culoare spitalicească, există modalități de a face acest lucru cu ajutorul unor culori subtile. Mențineți senzația de culoare albă, cu ferestre fără podoabe, blaturi și backsplash de marmură, precum și o chiuvetă albă. Aruncați apoi pete foarte palide de gri-verde pe dulapuri, și accentuați cu articole aurii, cum ar fi accesorii, corpuri de iluminat și decorațiuni. Rezultatul este o bucătărie diafană, fără a fi complet albă.
Ardezie + miere + roșu-cherry + lemn
Această combinație bogată este o infuzie de culori calde, confortabile și primitoare. Funcționează cel mai bine cu o sursă de lumină naturală, deoarece culorile în sine înclină spre capătul mai întunecat al spectrului.
Roșu + portocaliu
În bucătării se petrec multe în mod inerent, deci o schemă de culori poate fi oarecum subtilă și totuși destul de eficientă. Pandantivul transparent suspendat deasupra zonei de dining și a scaunelor roșii-portocalii din jurul mesei albe reprezintă o primă impresie culminantă care oferă o paletă de culori revigorante și proaspete. Diferitele nuanțe de gri, variind de la aproape negru la gri deschis în sistemul de iluminat, ferestre înalte, scaunele de bar, și aparatele de uz casnic, toate vor fi păstrate într-un ton neutru. Podelele și dulapurile superioare din lemn asigură echilibrul atât de necesar întregului spațiu.
Portocaliu + abanos
Iată o izbitoare combinație de culori clasice, care, fără doar și poate, a reapărut de-a lungul timpului într-un fel sau altul. Ceea ce face ca această combinație să fie grozavă pentru bucătăriile moderne este posibilitatea de contraste dintre sclipirea dulapurilor super lucioase combinată cu pereții și rafturile de un abanos mat, oferind un festin vizual profund. Suprapunerea vizuală oferită de intensitatea acestei scheme de culori între plafonul și pereții ali este o alegere excelentă de design.
Fucsia + Neutre light
În cazul în care bucătăria dvs. este proiectată astfel încât un perete întreg poate fi o culoare, atunci sunteți perfect motivat să alegeți o nuanță vivace și vibrantă pentru a da startul paletei moderne fără rezerve. Deoarece pereții bucătăriei sunt în mod inerent rupți de dulapuri, aparate și backsplash-uri, chiar și cea mai îndrăzneață culoare va avea un aspect oarecum mut, ceea ce înseamnă că puteți alege aroma preferată de roz (fucsia!). Și nu vă faceți că ar fi prea copleșitoare. Nu va fi!
Turcoaz + alb + lemn
”Lemn” nu este neapărat o culoare; lemnul este prezent în bucătăriile moderne, dar nu face în mod necesar parte din schema de culori în sine. Dar, tonul și culoarea lemnului sunt vitale în creșterea și rotunjirea aspectului, aproape clinic, de alb și turcoaz. Culorile amintesc de gheață și apă și, prin urmare, se contopească frumos cu tonurile naturale calde. O paletă simplă și elegantă centrată pe tonuri de pământ dorită de orice bucătărie modernă.
Vermillion + magenta + albastru pal
Albul va juca de fapt rolul-cheie într-o astfel de bucătărie plină de culoare, dar culorile sunt ele însele atracția. O chiuvetă unică într-un roșu-portocaliu (vermillion) aduce instantaneu bucătăriei personalitate și dârzenie. Magenta repetată în decorațiuni, perdele și alte asemenea accesorii creează un șarm retro, și vibrație prietenoasă care completează fermecător designul. Iar backsplashul albastru pal ajută la temperarea contrastului puternic dintre tonurile luminoase și dulapurile albe.
Sfaturi de final
-
Înlocuiți scaunele din lemn tradiționale sau băncile cu scaune tapițate sau canapele dintr-un material cu model. Culorile în doze mici pe mobilierul de accent sunt un mod mai accesibil de a injecta culoare decât înlocuirea sau dulapurilor sau blaturilor. Pernele de accent în modele coordonate pot aduce și mai multă culoare spațiului.
-
Tonurile de albastru, galben bronz și verde arată deosebit de frumos când sunt cuplate cu finisaje din lemn natural.
-
Când vine vorba de iluminat, mai mare este mai bine. Corpurile supradimensionate sunt o modalitate îndrăzneață de a adăuga o pată de culoare bucătăriei fără a cheltui o avere pe proiectul de renovare. Veți face o alegere bună dacă optați pentru un pandantiv sculptural, cu model, sau un candelabru cu un finisaj colorat.
-
Schemele de culori inspirate din strălucirea veche a Hollywood-ului au și astăzi partea lor de glorie. Nuanțele mofturoase de gri pe pereți sau dulapuri arată uimitor, atunci când sunt punctate cu indiciile metalice lucioase ale electrocasnicelor, corpurilor de iluminat, și blacksplashul din sticlă irizată. Pentru și mai multă dramă, finisați aspectul cu accente profunde de roz sau albastru cald.
-
Dați unei bucătării tradiționale în alb și negru un aspect actualizat prin adăugarea unor mici pete de culoare. Folosiți nuanțe luminoase parcă acum smulse din curcubeu în opere de artă, tratamente pentru ferestre, corpuri de iluminat, sau piese de accent. Pentru a desăvârși într-adevăr aspectul, vopsiți un perete focal în negru sau gri cărbune, și creați o vinietă de accente colorate asociate cu un mobilier alb strălucitor.
1 comentariu
[…] Scheme de culori ideale pentru bucătării moderne […]