În toate orașele europene mari, oferta de locuințe scade, ceea ce conduce la creșterea prețurilor, potrivit unui raport Bloomberg.
Cu ratele ipotecare în creștere, mulți oameni renunță să cumpere proprietăți. Inflația face ca materialele de construcție să devină mai scumpe, afectând oferta de locuințe. Politicile guvernamentale și schimbările pe piața muncii, în urma pandemiei, au atras mai mulți lucrători străini calificați în orașe precum Paris, Dublin, Berlin și Lisabona. Întoarcerea studenților la cursuri a crescut, de asemenea, cererea în orașe precum Londra și Amsterdam.
Această creștere rapidă a chiriilor după pandemie nu este specifică Europei. Ea este însă accentuată din cauza dimensiunilor reduse ale orașelor și a numărului mare de clădiri istorice. Dacă guvernele nu iau măsuri, inegalitatea s-ar putea accentua. Cei care nu își permit o locuință vor fi nevoiți să aloce o parte mai mare din veniturile lor pentru chirie.
Christine Whitehead, profesor la London School of Economics, a declarat: „Chiriile cresc și fac viața foarte dificilă pentru cei care nu au moșteniri de proprietăți. Este o mare diferență între un tânăr de 25 de ani care își caută o locuință și tinerii care încep viața pe cont propriu.”
Chiriile la nivel record în marile orașe europene – Cum fac față autoritățile?
Amsterdam se confruntă cu o criză de aproximativ 200.000 de locuințe. Aceasta se datorează afluxului mare de străini care s-au mutat în oraș. Companii precum ING Groep, Royal Philips și Just Eat Takeaway.com și-au extins forța de muncă aici. Politicile fiscale favorabile au determinat multe companii internaționale să își stabilească sediul european în Amsterdam.
Alte capitale europene se confruntă cu probleme similare. Dublinul a înregistrat o creștere de aproape 12% a populației în ultimul deceniu, iar Estonia a înregistrat o creștere de 22% a chiriilor în 2022, din cauza refugiaților ucraineni.
Guvernele caută soluții, dar soluțiile pe termen scurt pot avea consecințe negative. Un sistem suedez de apartamente cu chirii controlate a creat liste de așteptare lungi în Stockholm și o piață neagră a subînchirierilor. Djordy Seelmann, directorul general al platformei de închiriere HousingAnywhere, sugerează că Viena ar putea oferi un model, acordând 200 de euro persoanelor cu venituri mici pentru a le ajuta să plătească chiria și construind noi locuințe.
Aproximativ un sfert din locuitorii Vienei trăiesc în apartamente deținute de municipalitate. Autoritățile plănuiesc construirea a peste 3.700 de noi locuințe în următorii ani.