Sfânta sărbătoare a Paştelui înseamnă revărsarea luminii, a liniştii, a păcii şi a seninătăţii peste sufletele noastre, dar şi a veseliei fără margini, a voioşiei, culorilor vii şi strălucitoare şi a armoniei în căminele împodobite cu acest prilej. Pentru că vine odată cu primăvara, care înseamnă renaştere, Paştele reprezintă un nou început, şi chiar dacă nu are diversitatea Crăciunului, decoraţiunile sunt cel puţin la fel de interesante şi jucăuşe. Tocmai sezonul în care are loc ne oferă o multitudine de posibilităţi, avantajul amenajării de Paşte fiind acela că ornamentele sunt mai puţin specifice decât cele ale Crăciunului, putând fi expuse mult timp după ce sărbătoarea a luat sfârşit. Inspirându-ne din frumoasele obiceiuri şi tradiţii şi profitând de florile şi culorile primăverii putem să aducem un suflu de prospeţime în casele noastre, şi implicit să privim parcă cu mai multă încredere spre viitor.
Citește și 10 idei pentru a întâmpina Paștele așa cum se cuvine
Scurt istoric al Iepuraşului
Unul dintre cele simbolurile specifice Paştelui este Iepuraşul aducător de daruri şi de ouă roşii, care provine de pe meleaguri germane şi simbolizează fertilitatea. Cea dintâi apariţie a Iepuraşului ca simbol al Paştelui a avut loc în Germania, primele menţionări în cărţi apărând în jurul anului 1500, deşi este probabil ca el să fi fost prezent de mai multă vreme în tradiţia populară. Germanii sunt, de altfel, primii care au inventat dulciurile în formă de iepuraşi, în anul 1800, din aluat şi zahăr. Se pare că, în aceeaşi perioadă, în Franţa şi Germania au apărut şi primele ouă din ciocolată.
Cu toate acestea, imaginea iepurelui îşi are originea încă din vremea festivalurilor păgâne dedicate zeiţei Eostre. Legenda spune că Eostre a găsit într-o iarnă o pasăre rănită pe un câmp, pe care, pentru a o salva de la moarte, a transformat-o într-o iepuroaică. Păstrându-şi însă capacitatea de a depune ouă, acesta a dorit să-i mulţumească binefăcătoarei sale. Neavând altă posibilitate iepuroaica a decorat ouăle făcute şi i le-a dăruit zeiţei. Se spune că din această legendă s-ar fi născut şi tradiţia ca Iepuraşul să aducă daruri copiilor.
Ostara (Eostre, Easter) este zeiţa care se sărbătorea marcând începutul Primăverii, odată cu Echinocţiul care are loc în jurul datei de 20-21 martie. Deşi Ostara se celebra în martie, germanii numesc luna aprilie Ostara. În această zi specială, ziua este perfect egală cu noaptea. Literal, Ostara sau Eostre înseamna Est – locul de unde răsare Soarele. Mai poate însemna, de asemenea, Zori sau lumina dimineţii – ceea ce este din nou legat de Est.
Citește și Tradiții și datini pascale
Oul este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale zeiţei Ostara. Ouăle au fost, în mod tradiţional, asociate cu fertilitatea, belşugul şi renaşterea. În alchimie oul simbolizează Cosmosul. Iepuraşii zeiţei Ostara aduc ouă ca un mesaj de fertilitate şi viaţă nouă.
Eostre sau Ostara era deci zeiţa primăverii, a împerecherii animalelor şi a înmulţirii plantelor, a fertilităţii dar şi a răsăritului, a noului început şi a creşterii. Ea era adorată în vechime sub diferite nume, nu doar de anglo-saxoni, ci şi de babilonieni sub numele de Isthar, de fenicieni sub numele de Astoreth (zeiţa Lunii şi a fertilităţii) şi de greci sub numele de Astarte sau Eos (zeiţa răsăritului, echivalată ca Aurora la romani).
Iepuraşul, ca simbol al Echinocţiului de Primăvară, îşi are originea în Antichitate, fiind menţionat în jurul anilor 3500 î.e.n. Iepurele este un animal extrem de prolific, mai ales în sezonul Primăverii, fiind un simbol păgân al vieţii şi al fecundităţii. Deşi nu este un animal prea impresionant, iepurele este un mesager sacru al divinităţii în multe culturi.
-
În America, de exemplu, obiceiul Iepuraşului de Paşte, care aduce în dar ouă vopsite copiilor cuminţi, a fost adusă de emigranţii germani.
-
În unele triburi există un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul, în timp ce în cultura mayaşă era creditat cu inventarea scrisului.
-
În tradiţia chineză, iepurele este o creatură care trăieşte pe Lună, unde se ocupă cu măcinarea orezului, esenţa vieţii.
-
Pentru budişti, iepurele este, de asemenea, o creatură selenară. Legenda spune ca, neavând ce ofrandă să-i aducă zeiţei Indra, iepurele s-a gătit pe sine însuşi în focul sacru şi, ca răsplată, a fost aşezat pe Lună.
Cum să pregătiţi casa pentru Paşte
Aranjamente din tot felul de verdeţuri, ouă încondeiate, iepuraşi, lumânărele, coşuleţe şi multe flori, acestea sunt cele mai indicate decoraţiuni care dau viaţă locuinţei dvs. de Paşte. Cele mai potrivite nuanţe pentru decor sunt roşu, alb, verde, galben şi albastru.
Cu puţină imaginaţie şi inspiraţie, fără a face abuz de obiecte şi accesorii, puteţi crea atmosfera ideală pentru sărbătoarea de Paşte, în care să vă simţiţi perfect alături de familie şi de toţi cei dragi.
Pentru că această sărbătoare este legată de primăvară…
…cele mai apreciate decoraţiuni de Paşte sunt cele cu flori, fluturi, iepuraşi şi puişori. Nu trebuie să cheltuiţi o avere pe lucruri specifice sărbătorii, pe care după trei zile le veţi pune la păstrat în dulap, până anul următor. Puteţi, în schimb, să optaţi pentru decoraţiuni mult mai eficiente şi rentabile, ca cele cu imprimeuri primăvăratice – perne decorative înflorate, perne colorate, găleţi de depozitare cu flori sau lenjerii de pat cu fluturaşi. Vă garantăm că vor aduce aceeaşi atmosferă plăcută de primăvară în casă şi vor putea fi folosite oricând în decor.
Dacă aveţi un perete sau un geam liber pe care doriţi să îl decoraţi…
…încercaţi stickerele din oglindă cu inimi, fluturi şi flori (pentru pereţi) şi stickerele cu ramuri înflorite (pentru geamuri sau vitrine). Vei obţine un colţ vesel şi unic în acelaşi timp. Stickerele cu iepuraşi, cu flori sau cu ramuri de copaci înfloriţi vor împodobi la fix pereţii şi, în plus, sunt decoraţiuni perfecte pentru tot restul anului. La fel de bine, puteţi agăţa decoraţiuni cu iepuraşi de mari dimensiuni la ferestre, la uşi sau puteţi să le prindeţi de lustre sau de galeria perdelelor. Câteva decoraţiuni suspendate cu iepuraşi realizate din material textil pot înfrumuseţa balustrada scărilor.
Paştele este, înainte de orice, Sărbătoarea Luminii aduse de la biserică…
…în Noaptea Învierii, care binecuvântează întreaga casă. De aceea, suporturile pentru lumânări sau candelele nu trebuie să lipsească dintr-o casă amenajată de cu această ocazie. Puteţi folosi suporturi clasice sau felinare care adăpostesc foarte bine lumânările rotunde.
Căutaţi printre decoraţiunile de Crăciun pe cele câteva care se potrivesc perfect şi Paştelui
Îngeraşii, iepurii, figurinele din paie, fundiţele roşii, cele albastre, steluţele argintii, toate se potrivesc perfect în aranjamente şi sunt soluţii bune care vă ajută să decoraţi rapid casa pentru Paşte.
Amenajaţi, în orice cameră doriţi, un colţişor…
…cu un coş cu ouă de Paște colorate, un ghiveci cu flori viu colorate şi ramuri de pomi abia înmuguriţi. Agăţaţi pe ramuri îngeraşi, figurine mici din ciocolată sau globuri cu iepuraşi.
Lasaţi ouăle în culoarea lor naturală…
…eventual ungându-le cu puţin ulei pentru strălucire şi legaţi în jurul lor fundiţele folosite la Crăciun. Nu uitaţi de jucăriile copiilor. Iepuraşii din pluş se vor dovedi foarte utili de data aceasta. Puneţi-i să ”păzească” un coş cu ouă! Puneţi ouă într-un coş de răchită pe un strat de paie. Ornaţi ouăle cu fundiţe colorate şi adăugaţi un snop de iarbă verde, de trifoi sau orice alte frunze verzi găsiţi. Ouăle pictate nu se fac foarte repede, dar nici nu sunt o mare filosofie. Vopsiţi ouăle şi apoi trasaţi cu vopsea acrilică dungi, buline sau orice alte modele vă sunt la îndemână. Folosiţi suporturile de ouă ca să puneţi ramuri înflorite.
Folosiţi vaze mici şi dese pentru a pune florile…
…în combinaţii uluitoare – lalele, narcise albe şi galbene, zambile şi frezii. Nu uitaţi de ramurile verzi care însufleţesc aranjamentele. Dacă nu ştiaţi, anemonele sunt considerate florile Paştelui, dar, din păcate, se găsesc greu şi rar. Floarea este foarte delicată şi nu se poate păstra decât în ghiveci, florile tăiate având o viaţă foarte scurtă. Chiar şi aşa, luaţi în calcul şi anemonele. Crengile de pom înflorit ramurile de salcie şi ramurile cu frunze tinere şi mici pot fi elementul de bază pentru aranjamente florale perfecte pentru Paşte. Adunaţi de afară crenguţe, flori de primăvară şi pune-le în vaze transparente sau colorate.
Putem avea şi de Paşte un pom frumos împodobit
Ideea de a agăţa în ramurile unui pomişor nişte ouă multicolore este mai mult decât originală. Chiar dacă veţi folosi o găleată în loc de ghiveci, va fi cu atât mai distractiv. O panglică colorată şi nişte flori plantate la baza copacului vă vor crea o dispoziţie minunată în dimineaţa de Paşte. Nu vă temeţi să improvizaţi! Cu ajutorul imaginaţiei puteţi inventa şi alte aranjamente care să vă facă să trăiţi mai intens bucuria sărbătorilor pascale – cu atât mai intens, cu cât autorul noilor idei veţi fi chiar dvs.
Amenajarea spaţiilor din interior şi exterior
Bucătăria
Bucătăria este în centrul atenţiei în perioada sărbătorii de Paşte, pentru că aici fiecare gospodină îşi pregăteşte cu migală şi mare atenţie bucatele cu care vor încânta oaspeţii la masa de Paşte. Este indicat ca amenajarea bufcătăriei să se facă după prepararea bucatelor alese, când totul este pus la punct.
Aproape toate activităţile specifice acestei sărbători sunt strâns legate de bucătărie şi bucătăreală: cozonacii, pasca, vopsitul sau încondeiatul ouălor, prepararea diferitelor feluri de mâncare, etc. Desigur că nici această utilă încăpere nu trebuie să fie lipsită de coşuleţe împletite, iarbă artificială şi aranjamente florale, de obiecte decorative cu iepuraşi şi puişori, de veselă colorată, de o faţă de masă în acelaşi ton, şi poate chiar de nişte perdele mai deosebite.
Alegeţi o faţă de masă simplă, în culori pale (violet, verde sau galben). Puteţi opta pentru una albă cu imprimeuri florale sau una din materiale calde (in, bumbac) cu tematică religioasă. Folosiţi şerveţele în nuanţe vii: verde, galben, roşu, portocaliu. În loc de inele, leagă-le cu un fir de iarbă sau de narcisă. Coşuleţele împletite din răchită sau paie, încărcate cu iepuraşi, ouă şi dulciuri se vor potrivit oriunde în casă, atât pe masa pascală, cât şi aşezate direct pe podea.
Atenţie, însă, niciodată prea multă culoare nu a stricat, dar prea multe decoraţiuni, da! Nu încărcaţi locul foarte mult şi nici decoraţiunile în sine să nu fie prea pompoase. E bine să aveţi maximum 3 culori, dintre care una puternică, de accent.
Camera de zi
O altă încăpere foate uzitată în aceste zile este livingul, de unde nu trebuie să lipsească florile (de toate felurile, aromele, mărimile şi culorile), coşuleţele (data aceasta mai elegante decât cele pentru bucătărie) şi sfeşnicele cu lumânărele. La fel de bine puteţi schimba aspectul canapelei prin achiziţionarea unei cuverturi de primăvară, cu flori, dungi, buline sau orice vă trece prin minte, numai haioasă să fie! Cei care preferă să realizeze un punct central de atracţie pot amplasa decoraţiuni mari în colţul livingului sau chiar la intrarea în casă. Astfel de puncte de interes se realizează foarte uşor cu ornamente mari, în general iepuraşi, dar şi cu ouă decorative. Puteţi aşeza o plantă pe raftul bibliotecii din living sau puteţi achiziţiona câteva ghivece colorate sau coşuri împletite din lemn pentru plantele pe care deja le aveţi în casă.
Dacă aveţi unul sau mai multe scaune vechi, îmbrăcaţi-le într-o husă deschisă la culoare pe care să aplici, dintr-un rest de material, “urechiuşe” de iepure. Covorul, de asemenea, poate fi schimbat cu unul mai subţire, sau cu o carpetă ceva mai lejeră, aruncată în mijlocul camerei. Renunţaţi la draperii şi perdele groase şi optaţi pentru unele diafane prin care să treacă o cantitate cât mai mare de lumină naturală. Restul ţine de curăţenie, aerisire şi parfumarea camerei cu mirosuri primăvăratice. Ah, da, şi de primirea oaspeţilor!
Camera copiilor şi dormitorul
Pot fi şi ele reamenajate, dar nu în sensul de a vă cumpăra mobilier nou, ci de a-l rearanja pe cel existent, în măsura în care spaţiul vă permite. Cearşafuri cu modele de primăvară, perdele, stickere pe pereţi şi geamuri sau chiar tavan, obiecte decorative de sezon, vaze cu flori proaspete, totul este binevenit. Nu este foarte indicată mutarea pieselor de mobilier de colo-colo prin cameră pentru a nu deteriora podeaua şi chiar piesele însele, dar un asemenea re-aranjament va da încăperii o senzaţie de nou, proaspăt şi actual. De asemenea, în aceste camere se pot adăuga perne decorative cu motive florale ori cu iepurasi, tablouri, sau perdele colorate în nuanţe pastelate. Câteva statuete reprezentând răţuşte, pui de găină, mieluşei sau iepuraşi din diverse materiale pot fi aranjate aparent neglijent pe comode sau noptiere, ca nişte mici musafiri, gata să particile la festin.
Pentru uşa dormitorului, puteţi realiza manual o coroniţă, fie din plante mici înflorite, precum violete sau panseluţe, fie din crengi împletite şi împodobite cu fluturaşi. Foarte rapid puteţi realiza o coroniţă din ouă confecţionate din spumă plastică. Sunt numeroase modele de ouă decorative, de diferite culori, dimensiuni şi cu imprimeuri minunate. Pe un arc din metal, lipiţi cu silicon ouă decorative de diferite dimensiuni şi culori şi accesorizaţi coroniţa obţinută cu o panglică galbenă sau verde.
Grădina
De ce să ne rezumăm la spaţiul interior, când am putea la fel de bine să creăm o atmosferă de poveste şi în grădină? Instalaţiile de Paşte, iepuraşii de mari dimensiuni şi baloanele uriaşe vor decora minunat grădina şi peluza. Puteţi completa amenajarea cu câteva felinare, lămpi solare şi lumânări parfumate. Şi, pentru că tot sunteţi afară, puteţi împleti o coroniţă pentru uşa de la intrare.
Dacă de Crăciun folosiţi ramuri de brad, globuri, steluţe şi conuri, acum puteţi folosi crenguţe de copac împodobite cu florile preferate, cu puişori, cu fluturi şi cu o fundă mare în culoare veselă. Alegeţi să aşezaţi statuete sub formă de iepuraş prin iarbă. Pe lângă iepuraşi, se pot amplasa strategic prin diverse locuri ale grădinii şi ouă colorate sau puişori. Dacă nu sunteţi adepţii decoraţiunilor realizate manual, printr-o simplă vizită la târgurile de Paşte, veţi putea achiziţiona produse şi decoraţiuni extrem de interesante, pe care le puteţi folosi în fiecare an. Deci, este o investiţie profitabilă!