Sarmale, drob, ouă vopsite, friptură, aperitive şi multe dulciuri – toate ne ţin ocupaţi în vederea amenajării mesei festive din duminica Paştelui. Aranjarea şi decorarea mesei de sărbătoare este însă o altă problemă şi de cele mai multe ori ne creează adevărate dileme, mai ales dacă suntem în pană de inspiraţie. Pentru a vă facilita activitatea şi a vă bucura de masa de Paşte alături de invitaţi, iată câteva idei care să vă inspire în decorare.
Masa de Paşte rustică
Pentru un asemenea aranjament original, aveţi nevoie de câteva elemente naturale. Înlocuiţi clasicele platouri din porţelan cu nişte plăci de lemn, folosiţi pentru decorul mesei ferigi, muşchi verde, frunze de eucalipt sau mentă, anemone. Ouăle monogramate merg de minune într-un asemenea decor rustic, iar pentru a le personaliza cu iniţialele oaspeţilor sau cu un mesaj scurt de Paşte, utilizaţi vopsea acrilică aurie – va da o notă de eleganţă şi de lux, deşi masa este una cu design rustic – şi o pensulă foarte subţire sau un condei special. Faţa de masă este de preferat să fie una ţesută din in sau cânepă pentru a spori efectul rustic.
Citește și Idei creative și distractive pentru decorarea ouălor de Paște
Masa de Paşte în aer liber
Aranjamentele florale inedite fac deliciul meselor în aer liber. Aceste borcane din sticlă transparentă folosite pe post de vaze pentru crenguţe înflorite, iasomie sau alte flori parfumate de primăvară, pot reprezenta cu uşurinţă elementul central al mesei de Paşte şi totodată un decor luminos, proaspăt, plăcut atât vizual cât şi olfactiv. Pentru a uni mai multe astfel de borcane, folosiţi o cutie metalica pentru lapte. Pentru culori suplimentare se pot aşeza ouă încondeiate în jurul aranjamentelor.
Citeşte şi 10 idei pentru a întâmpina Paştele aşa cum se cuvine
Aranjament simplu şi rapid
Dacă timpul nu vă este cel mai bun prieten, dar masa de Paşte trebuie organizată, atunci, cu puţină creativitate veţi reuşi să realizaţi un decor al mesei absolut adorabil. Tot ce vă trebuie este un buchet de lalele roz sau albe pe care să le legaţi cu o panglică din satin de şervetele din material textil pe care ulterior le-aţi pliat în formă dreptunghiulară. Ca piesă centrală a mesei, puteţi confecţiona rapid un aranjament colorat şi drăguţ, folosind ouă vopsite, lalelele rămase şi nişte iarbă verde proaspătă. Orientaţi-vă spre culori deschise pentru un efect luminos al mesei.
Masa de Paşte în familie
Pentru o masă de Paşte organizată în familie, recomandate sunt pastelurile, florile, dar şi elementele decorative dulci. Dacă centrul mesei poate fi atractiv prin câteva aranjamente florale colorate şi parfumate, locul la masă al fiecărei persoane poate fi înveselit prin inele pentru şervete, din pâslă, în formă de urechi de iepure. Acestea pot fi confecţionate acasă, fiind suficient să descărcaţi un şablon şi să decupaţi apoi dintr-o bucată de fetru roz. Pe masă mai pot exista iepuri de ciocolată, bomboniere în formă de pui sau ou, ouă vopsite dar şi din ciocolată sau bezea.
Citeşte şi 8 sfaturi pentru a organiza cel mai frumos prânz de Paşte chiar la voi acasă
Bufet suedez cu dulciuri
Dulciurile pot sta la discreţia oaspeţilor şi după masa de Paşte propriu-zisă, iar un bufet suedez este soluţia cea mai la îndemână. Cozonacul, pralinele, brioşele şi figurinele din ciocolată se pot aşeza în living într-un loc accesibil pentru musafiri. Bufetul nu trebuie supraîncărcat. Foloseşte elemente decorative simple şi platouri, boluri de forme diferite. Băuturile pot fi puse separat pentru a nu se crea aglomeraţie. Optează pentru o faţă de masă de o singură culoare şi aşază platourile cât mai aspectuos pentru a reprezenta o încântare atât din punct de vedere gustativ cât şi vizual. Tipul preparatelor ţine de fiecare în parte: poţi opta pentru deserturi tradiţionale sau din contră, pentru reţete de dulciuri moderne.
Decoraţiuni cu tematică pascală
Ouă vopsite, lumânări colorate, iepuraşi de toate felurile, puişori, mieluşei şi multe flori de primăvară pot constitui un decor pentru o masă de Paşte absolut specială care nu va fi doar pe placul adulţilor ci şi a copiilor. Puteţi amenaja întreaga încăpere cu astfel de decoraţiuni, nu doar masa şi veţi crea un ambient propice poveştilor din ziua de Paşte. Atenţie la combinaţiile de culori deoarece acestea pot încărca excesiv camera. Căutaţi să folosiţi culorile specifice anotimpului primăvara, care să sugereze prospeţime, lumină, puritate, voie bună, energie. Roz deschis, dar şi galben sau verde intens sunt alegeri inspirate. Mai puteţi opta pentru azuriu sau turcoaz.
Aranjamente deosebite
Tacâmurile ne pot spune o poveste dacă le aşezăm în mod creativ pe masă, iar oaspeţii vor fi cu siguranţă impresionaţi de talentul artistic. Din linguri, furculiţe şi cuţite se pot realiza adevărate opere de artă pentru masa de Paşte, iar sugestiile care să rezoneze cu anotimpul sunt frunze, flori, ramuri etc. De asemenea, acestea pot fi combinate în diferite forme cu farfuriile şi platourile aduse pe masă. Masa festivă va deveni cu siguranţă o inspiraţie pentru musafiri.
Aranjamentele florale vintage sunt o altă atracţie a meselor de Paşte, indiferent dacă aveţi sau nu oaspeţi. Le puteţi realiza cu uşurinţă folosind flori proaspete din grădină pe care le puteţi amplasa fie în vaze albe din porţelan, fie în borcane pictate, stropitori de dimensiuni mici pe care le-aţi lustruit recent, diverse recipiente decorate cu materiale textile sau din lemn. Aceste aranjamente vor reprezenta un punct de interes al mesei şi în plus, vă vor bucura cu un parfum energizant.
Citește și Decoraţiuni handmade pentru Paşte
Detaliile tradiţionale îmbrăcate în haine moderne sunt un alt aspect important al mesei de sărbătoare. Parcă nici nu a venit Paştele dacă nu ciocnim un ou cu musafirii. Înlocuiţi vechile boluri încărcate cu ouă roşii cu nişte suporturi metalice sau din ceramică în care puteţi pune câte un ou auriu sau încondeiat după tradiţiile străvechi cu motive specifice.
Notele primăvăratice pot fi date nu doar de florile de sezon ci şi de diverse decoraţiuni precum coşuleţe pastelate din pânză, şerveţele imprimate cu motive florale, şi chiar un tapet decorativ simplu. Iluminatul natural va accentua de asemenea aranjamentul mesei de Paşte.
Deşi masa festivă de Paşte transmite jovialitate, timp de împărtăşit poveşti vesele, de petrecut cu familia şi prietenii într-un ambient plăcut şi seren, amenajarea ei nu înseamnă doar multe feluri de mâncare şi un aspect încărcat. Atât meniul cât şi decorul trebuie să fie de bun-gust, să surprindă în mod plăcut şi să nu le lipsească rafinamentul. Stabiliţi din timp bucatele ce urmează să le preparaţi, dar şi aranjamentul mesei. Căutaţi să asortaţi faţa de masă cu setul de vase pentru un efect optic garantat şi optaţi pentru stil şi rafinament în orice aranjament posibil.
1 comentariu
[…] Cum să decorezi masa de Paşte […]