Organizarea unui prânz la domiciliu, indiferent de prilej, nu trebuie să fie o muncă plictisitoare şi dificilă, ci, dimpotrivă, o desfătare. ”Uşor de spus, greu de făcut!”, o să ziceţi. Într-adevăr, uneori numai gândul că urmează să primim musafiri ne taie cheful de pregătiri, dar cu puţină voinţă şi răbdare putem trece peste activităţile mai puţin plăcute, făcându-i fericiţi atât pe invitaţi cât şi pe noi înşine. Indiferent dacă este rândul dvs. să găzduiţi un prânz de Paşte cu familia sau aţi decis să invitaţi câţiva prieteni pentru o masă specială, cu ajutorul câtorva trucuri simple puteţi face diferenţa dintre o întâlnire haotică şi una extrem de distractivă. Pregătiţi-vă pentru un prânz de Paşte care îi va lăsa cu gura căscată pe oaspeţii dvs.!
Citeşte şi 10 idei pentru a întâmpina Paştele aşa cum se cuvine
1. Serviţi masa al fresco
Vremea poate fi puţin imprevizibilă în această perioadă a anului, dar dacă sunteţi destul de norocoşi şi prindeţi o zi cu cer senin şi soare, mutarea în aer liber a întregului ”echipaj” de servit masa este o opţiune excelentă. Nu numai că vă veţi bucura de aerul proaspăt al primăverii şi veţi avea mai mult spaţiu pentru a relaţiona, dar şi activitatea de după… adică cea de curăţare, va fi obligatoriu mult mai uşor de dus la capăt. Ca să nu mai vorbim de faptul că interiorul casei va rămâne intact, fără pete pe covor şi fără prea mult deranj. Sfat: Pentru a vă uşura la maximum activitatea de curăţare, cel mai indicat ar fi să cumpăraţi farfurii, pahare, platouri şi furculiţe de unică folosinţă. Sunt mult mai igienice şi nu mai pierdeţi timp inutil cu spălatul veselei şi al tacâmurilor.
Citeşte şi Cele mai simple modalităţi de a adăuga culoare spaţiului în aer liber
2. Păstraţi pe cât se poate un mediu intim
Limitarea listei de oaspeţi la o mână de prieteni apropiaţi şi membri ai familiei va avea ca rezultat o mai mică presiune în îndeplinirea rolului de gazdă, ca să nu mai vorbim de uşurarea constrângerii asupra timpului şi a bugetului. Faceţi o listă cu cei pe care doriţi să îi invitaţi ţinând cont de dimensiunea zonei dvs. de divertisment.
3. Concepeţi meniul fără prea mult tam-tam
Ideal ar fi să experimentaţi noi reţete pentru ocazii mai puţin aglomerate, adică atunci când aveţi mai mult timp la dispoziţie. De Paşte, Crăciun, sau alte asemenea sărbători importante, ar fi mai bine să vă limitaţi la preparate deja cunoscute şi eventual deja încercate (şi reuşite). În acest fel veţi fi siguri că bucatele vor avea succes. Aşadar, rămâneţi fideli (pentru moment) felurilor care vă plac şi ştiţi să le gătiţi, cum ar fi o salată cu de toate, cartofi copţi, creveţi sau, de ce nu, banalul porumb fiert. Sau pur şi simplu, puteţi încinge grătarul şi lăsa bucăţile de carne să sfârâie. Orice veţi decide să gătiţi, un lucru este cert: aşezaţi o masă în stil bufet suedez, de unde oaspeţii să se poată servi singuri, având grijă să includeţi şi băuturile preferate ale invitaţilor.
Citeşte şi Cum să decorezi masa de Paşte
4. Pregătiţi-vă temeinic dinainte
Una dintre cele mai uşoare căi de a face ca rolul de gazdă să fie cât mai puţin stresant cu putinţă este să vă pregătiţi cât de mult puteţi cu o zi sau două în prealabil. Aceasta include cumpărare şi pregătirea produselor, verificarea oricăror cerinţe dietetice din partea invitaţilor, stabilirea şi configurarea mesei, plierea şerveţelelor şi orice alte activităţi de curăţare şi organizare care pot fi efectuate înainte de marele eveniment, astfel încât să fiţi cât mai relaxaţi în ziua cu pricina.
Sfat: Un platou cu brânzeturi, biscuiţi săraţi şi mâncare uşoară, care se poate servi chiar cu mâna, sunt feluri perfecte pentru a începe masa. Aduceţi-le afară şi lăsaţi-le pe masă când oaspeţii încep să sosească, astfel încât ei să poată ciuguli cât timp dvs. preparaţi felurile principale ale prânzului, fără a vă îngrijora de stomăcelele lor înfometate.
5. Ornaţi cu decoraţiuni de prin casă
În timp ce iepuraşii aşezaţi în iarbă şi ouăle de ceramică arată minunat, nu este nevoie să cheltuiţi o grămadă de bani pe decoraţiile specifice Paştelui, care, probabil, vor fi aruncate câteva zile mai târziu. În schimb, setaţi dispoziţia de sărbătoare cu lumânări, ghirlande, steguleţe, şiruri de beculeţe, perne colorate şi orice alte decoraţiuni pe care le aveţi deja prin casă.
Citeşte şi Decoraţiuni handmade pentru Paşte
Sfat: Borcanele goale reciclate par întotdeauna la îndemână şi sunt ideale în aşezarea mesei. Alegeţi câteva flori de sezon şi folosiţi borcanele ca vaze, aşezaţi în interiorul lor câte o lumânare sau decoraţi-le cu sclipici şi sfoară şi folosiţi-le pentru a stoca tacâmurile de-a lungul mesei.
6. Înnobilaţi starea de spirit cu muzică
Crearea unui play-list de redare necesită timp, însă veţi fi de acord că merită să faceţi acest lucru, în timp ce vă veţi putea saluta opaspeţii proaspăt sosiţi, fără a trebui să vă gândiţi la oprirea şi la pornirea muzicii. Alegeţi melodii adecvate vârstei şi începeţi cu ceva liniştit şi relaxant, probabil păstrând melodiile de dans pentru mai târziu. Chiar dacă Paştele nu are nişte melodii specifice, cum sunt colindele de Crăciun, o muzică foarte relaxantă, poate chiar ambientală, este tot ce vă trebuie pentru a celebra cum se cuvine această sărbătoare religioasă, înainte de toate.
Citeşte şi Cum să rămâneţi relaxaţi când găzduiţi musafiri peste noapte
7. Planificaţi ceva şi pentru copii
O întâlnire de Paşte va implica, probabil, copii de toate vârstele, aşa că este important să vă asiguraţi că vor dispune de jocuri şi jucării care să-i ţină ocupaţi şi veseli, în acelaşi timp. Planificaţi o vânătoare de ouă de Paşte, pregătiţi-le cărţi şi creioane de colorat, cumpăraţi-le o minge (cu mare băgare de seamă să nu strice tot ce v-aţi chinuit să realizaţi), o coardă (pentru fetiţe), sau fierbeţi nişte ouă şi lăsaţi-i să le decoreze cum ştiu ei mai bine, promiţându-le premii consistente pentru curăţenie şi linişte.
Citeşte mai multe despre vânătoarea de ouă de Paşte
8. Confortul, la loc de cinste
Scoaterea unor perne şi a unor pături pentru a le aşeza pe băncuţe sau scaune v-ar putea aduce un plus de laudă din partea oaspeţilor. S-ar putea să nu fiţi de acord din prima să scoateţi afară, unde se pot murdări foarte repede, pernele şi păturile sau chiar feţele de masă pe care le-aţi cumpărat cu doar o săptămână în urmă. Însă, câteva atingeri moi pot fi foarte utile dacă vremea se răceşte sau dacă micul oaspete obosit de atâtea ouă decorate vrea să tragă un pui de somn. Păstraţi doar câteva la îndemână, fără să faceţi prea mare caz de ele.
Citeşte şi Este în regulă să le cerem musafirilor să se descalţe când intră la noi în casă?
Rândul dvs.: Spuneţi-ne ce activitate de divertisment aveţi în minte pentru acest Paşte şi la ce meniu v-aţi gândit pentru invitaţii dvs.?