Această perioadă a anului poate fi un moment minunat pentru un nou început, indiferent dacă vă pregătiţi pentru Paşte sau dacă doriţi doar o reîmprospătare a casei pentru sezonul de primăvară. Acest anotimp reprezintă reînnoirea, schimbarea şi primenirea, însă nu este nevoie să înlocuim absolut totul pentru a ne simţi revigoraţi. Doar câteva accesorii şi obiecte de decor specifice iernii este musai să facă loc unora noi, vesele şi mult mai jucăuşe. Orice lucru, oricât de neînsemnat, ar trebui să trezească în noi sentimentul de viaţă. Aşadar, haideţi să îndrăznim să ne decorăm locuinţele după energia soarelui, culorile minunate ale florilor, veselia emanată de căldura de afară şi puterea renaşterii pomilor şi a ierbii proaspete. Nici mai mult nici mai puţin de 10 idei pentru decoraţiuni simple şi strategii de organizare facilă aşteaptă în linişte să fie descoperite!
1. Răspândiţi flori proaspete în toată casa
Împărţiţi un buchet mixt în mai multe buchete mai mici pentru a pune flori în toate camerele. Rezervaţi florile mari, cu tulpini mai lungi şi mai groase pentru o vază mai impunătoare, ca cea de pe masa din living, şi puneţi restul florilor mai micuţe pe mese laterale sau în baie. Nu aveţi suficiente vaze? Folosiţi-vă de borcane sau pahare cu aspect ceva mai aparte! Cel mai frumos vis poate fi continuat în realitate prin mirosul unui buchet de flori parfumate aşezate chiar lângă patul dvs.
Mirosul de flori proaspete de primăvară este o încântare! Aşezaţi câteva zambile sau narcise pe noptieră sau pe pervazul ferestrei de la dormitor şi parfumul lor curat şi uşor citric se va răspândi în întreaga camera. Dacă vi se par totuşi prea puternice ca miros, utilizaţi o crenguţă de daphne (un arbust cu parfum de lămâiţă), de Viburnum carlesii (Călin de Coreea) sau câteva tulpini de trandafiri. Acestea sunt mai subtil parfumate dar la fel de frumoase şi interesante. Forsythia, lalele, zambile, narcise, brânduşe – până la urmă orice floare creează un ambient plăcut, prin prospeţime, colorit şi prin mirosul degajat. Fie că sunt în glastră ori în ghiveci, florile de primăvară sparg monotonia, care vrând-nevrând se instalează în casă în lunile de iarnă.
2. Apelaţi la imprimeuri florale
Puteţi aduce primăvara în casa dvs. şi prin intermediul ţesăturilor cu imprimeuri florale. Important este să nu abuzaţi de ele! Optaţi pentru un singur, cel mult două obiecte, cu un astfel de model. Pot fi perdelele sau draperiile dintr-o anumită încăpere, pernuţele de pe canapea sau aşternuturile de pat. Dacă doriţi ca mesele în familie să aibă loc într-un nou context, achiziţionaţi câteva piese de veselă înflorate. Optaţi pentru modele simple, nu foarte încărcate. O alternativă o reprezintă şi alegerea unei feţe de masă cu motive florale. Cu siguranţă, mesele cu preparate de sezon vor fi un adevărat prilej de bucurie şi de o mai profundă conectare cu sărbătorea Paştelui.
3. Daţi accesoriilor din casă o reîmprospătare de primăvară
Cu siguranţă acesta nu este primul an în care vă amenajaţi casa pentru Paşte, şi cu siguranţă deţineţi încă decoraţiuni adunate de-a lungul timpului, unele poate chiar de pe vremea bunicii. Scoateţi la lumină toate accesoriile cu tematică de primăvară şi aranjaţi-le peste tot prin casă. Pentru a oferi elementelor mai mici un impact major şi pentru a păstra zonele departe de a părea prea ticsite, grupaţi-le în spaţii definite, cum ar fi pe un şemineu sau pe o tavă. Oferiţi accesoriilor existente un refresh de primăvară, eliminându-le de pe mese, blaturi şi rafturi şi, după curăţarea spaţiilor respective, punându-le înapoi numai pe cele care par desprinse din miraculosul anotimp. Cine ştie, poate chiar o să vă placă aspectul curat al suprafeţelor mult mai puţin aglomerate.
Oferiţi o altă viaţă pieselor vechi de mobilier, recondiţionate şi “readuse la viaţă” dându-le o nouă şansă să strălucească în locuinţa dvs.! O uşă veche, pe care oricine s-ar gândi să o arunce, poate fi transformată, de un meşter ceva mai priceput, într-un blat de bucătărie sau într-un raft.
Citeşte şi Cum să readuci mobilierul vechi la viaţă
Odată cu venirea primăverii puteţi da obiectelor de decor o altă utilitate, gândindu-vă în permanenţă la o nouă întrebuinţare pe care ar putea să o aibă şi cel mai banal lucru din propria dvs. locuinţă. Un coş de paie sau din rafie poate deveni un loc grozav pentru a pune un ghiveci cu flori. La fel, un aranjament floral poate fi montat într-o colivie metalică.
4. Abordaţi o cromatică pastel
Daţi uitării nuanţele închise specifice iernii, griurile şi marourile trebuie păstrate pentru sezonul rece. Primăvara este recomandat să abordaţi o paletă cromatică deschisă, care să dea decorului dvs. senzaţia de viu, proaspăt, renăscut şi reînsufleţit. Îndreptaţi-vă atenţia, în special, către roz dechis, pudrat, bleu, verde, galben şi, bineînţeles, către alb. Acestea pot fi însă, combinate cu nuanţe neutre, având rolul de a echilibra imaginea de ansamblu. Prea multă culoare poate încărca o cameră, tocmai de aceea este util să dozaţi prezenţa şi intensitatea acestora în amenajarea dvs. Este important ca nuanţele pe care le alegeţi să se armonizeze, nu să copleşească.
Dacă iubiţi culorile intense, aveţi opţiunea de a le integra în decorul dvs. prin intermediul accesoriilor. Astfel, renunţaţi la pernele şi păturile din materiale groase, cu texturi pufoase sau din blăniţă artificială. Spălaţi-le şi puneţi-le la păstrat pentru anotimpul rece. Primăvara optaţi pentru materiale mai uşoare, alegându-le pe cele realizate din bumbac sau in. Păturile, cuverturile şi pernuţele decorative vor degaja atmosfera, creând senzaţia unui decor aerisit şi luminos.
5. Vă simţiţi plini de creativitate?
Atunci, apelaţi la proiectele DIY (Do It Yourself). Sunt simple, convenabile, din materiale reciclabile, originale, versatile şi accesibile. Nu întotdeauna trebuie să cheltuim o avere pentru a aduce un strop de prospeţime şi noutate în casă. Există idei şi metode prin care putem face acest lucru cu propriile noastre mânuţe. Câteva flori, crenguţe, ţesături, lipici, hârtie, panglici, dar şi un pic de îndemânare şi răbdare sunt de-ajuns pentru un proiect handmade.
Iată şi câteva idei binevenite:
-
O coroniţă din flori pentru uşa de la intrare este o idee clasică şi uşoară în acelaşi timp.
-
O sugestie mai puţin obişnuită este aceea de a folosi o umbrelă colorată ca suport de flori. Pentru a deveni o „vază” funcţională, legaţi umbrela la mijloc şi apoi, agăţaţi aranjamentul în balcon sau oriunde credeţi că poate fi admirat.
-
Un aspect vesel puteţi realiza şi cu ajutorul unor fluturaşi din hârtie. Pentru un efect “wow” încercaţi să creaţi aspectul unui stol de fluturi.
- Creaţi o atmosferă romantică cu lumânări parfumate utilizând un suport haios handmade. Nişte borcane simple, transparente, de dimensiuni diferite, lipici, un autocolant, foarfecă, sclipici şi lumânări sunt tot ce aveţi nevoie.
-
Decoraţi pernele cu inimoare.
Citeşte şi Decoraţiuni handmade pentru Paşte
-
Simpaticii ciucuraşi sunt accesorii care pot fi folosite inclusiv pentru decorarea locuinţei, existând mai multe modalităţi de ornare.
-
O altă sugestie inedită este să găsiţi vechii strecurători o nouă întrebuinţare. Ataşaţi-i nişte fire rezistente cu care să o puteţi agăţa şi umpleţi-o cu pământ şi flori de sezon, de exemplu panseluţe.
-
Creaţi o coroniţă de primăvară dintr-un umeraş uşor de îndoit. Faceţi o cunună minimalistă prin îndoirea unui umeraş metalic în formă de cerc şi adăugaţi flori sau frunze în aşa fel încât să acoperiţi în totalitate cercul. Florile proaspete vor dura doar câteva ore, aşa că bine ar fi să utilizaţi flori uscate.
-
Puteţi înlocui coroniţa cu altceva colorat, care să vă permită să ataşaţi flori după bunul plac. De exemplu, cu o pereche de cizmuliţe de cauciuc vechi şi cât mai colorate, pe care să le umpleţi cu flori. Le puteţi pune chiar şi pământ!
6. Folosiţi materiale naturale
Primăvara ne gândim mai mult decât oricând la reconectarea cu natura. După ce toată iarna am fost posomorâţi şi nu ştiam cum să ne adăpostim mai repede de frig şi ninsoare, acum a venit momentul să ne bucurăm cât mai mult de aerul proaspăt, de iarba verde şi de copacii înfloriţi. Poate doriţi să alegeţi noi aşternuturi pentru pat sau să schimbaţi perdelele şi să vă cumpăraţi o cuvertură nouă! În toate aceste cazuri, optaţi pentru fibrele naturale. Chiar şi când achiziţionaţi accesorii sau obiecte de decor, îndreptaţi-vă atenţia către cele realizate din ceramică, lemn sau sticlă. Casa va căpăta un aer mult mai autentic şi mai primitor. În situaţia în care canapeaua este acoperită cu o husă dintr-un material gros, acum este momentul să o înlocuiţi cu una subţire, deschisă la culoare, ideală pentru sezonul primăvară-vară.
Dacă bugetul vă permite, decorarea casei pentru primăvară ar putea include şi schimbarea covoarelor din locuinţă – în condiţiile în care acestea sunt pufoase şi groase, adică adaptate sezonului rece. O alegere inspirată se vor dovedi covoarele din bambus sau chiar din coajă de nucă de cocos, în culori deschise. Puteţi profita de înlocuirea covoarelor din casă pentru a le curăţa (înainte de a le depozita) pe cele de iarnă, astfel încât să fie într-o stare impecabilă la sosirea sezonului rece.
7. Lăsaţi lumina să intre în casă
Când vine vorba de amenajări interioare, lumina joacă un rol foarte important, pentru a pune în evidenţă anumite piese şi bineînţeles pentru starea noastră de spirit. O casă luminoasă nu poate să însemne decât energie şi vitalitate. Zilele mai lungi de primăvară ne oferă cu vârf şi-ndesat acest prilej de bucurie datorită luminii calde şi blânde a soarelui.
Citeşte şi 15 moduri de a face întreaga casă să pară mai luminoasă
Aşadar, degajaţi ferestrele! Renunţaţi la draperiile întunecate sau perdelele din materiale groase şi grele. Acum este timpul pentru cele din materiale fluide, care permit pătrunderea cu uşurinţă a luminii în încăperi. Este ideal să veţi două tipuri de perdele: unul pentru sezonul rece şi altul pentru sezonul cald. Întreţine-le corespunzător, spălându-le, aspirându-le, călcându-le, şi vă veţi bucura de ele timp îndelungat. Avantajul este acela că, cu fiecare anotimp, casa dvs. se va reînnoi.
8. Stabiliţi un loc pentru decorarea ouălor de Paşte
Asta în cazul în care doriţi să-i angrenaţi şi pe oaspeţi în amplul proces de decorare şi/sau vopsire a ouălor! Aşezaţi ”consumabilele” de decorare a ouălor de Paşti pe o masă laterală sau pe blatul din bucătărie, neapărat pe o pânză groasă sau o faţă de masă din plastic (muşama) pentru a împiedica vopsirea nedorită a lemnului sau pătrunderea murdăriei în marmură. Pentru a face tradiţionalele ouă roşii veţi avea nevoie de ouă fierte, boluri suficient de adânci, vopsele sau coloranţi alimentari, oţet, ulei (pentru luciu), cleşti şi un loc pentru uscarea lor. Căutaţi nişte idei mai creative pentru realizarea ouălor din acest an?
Iată câteva sfaturi suplimentare:
-
Chalkboard paint – Este o vopsea pentru tabla de scris, care aplicată pe perete îl transformă într-o tablă pentru scris cu creta. Acesta, poate fi însă aplicată pe orice tip de suprafaţă, cum ar fi chiar şi ouăle. Vor rezulta nişte ouă închise la culoare, a căror vopsea nu se va lua nici în ruptul capului.
-
Tematică botanică – După ce permiteţi ouălor vopsite să se usuce complet, aplicaţi una sau mai multe decalcomanii botanice (sau tatuaje temporare) care să reprezinte păsări, frunze, insecte, fluturi sau pene.
-
Vopsea-spray aurită – Adăugaţi strălucire ouălor deja vopsite prin acoperirea unei porţiuni din acestea cu vopsea aurită.
Citeşte şi Idei creative și distractive pentru decorarea ouălor de Paște
Păstrând acelaşi registru, puteţi să vă jucaţi şi cu ”vietăţile” de sezon. Nu au mai rămas multe zile până la Paşte, aşa că puteţi pregăti deja decorul cu puişori, iepuraşi, fluturi sau mieluşei. Nu uitaţi nici de cuiburile de păsărele şi de celelalte decoraţiuni de sezon.
Şi nu în ultimul rând, folosiţi albastrul în decor! Fie că sugerează cerul senin, marea cea liniştită ori florile de primăvară, cert este că albastrul este considerat de o vreme un fel de culoare neutră pentru că poate fi integrată în orice fel de amenajare. Nu strică să încercaţi şi dvs!
9. Mutaţi o masă afară pentru o petrecere în grădină
Dacă găzduiţi o vânătoare de ouă de Paşte sau doriţi doar să vă bucuraţi de primăvară în aer liber, scoateţi o masă şi câteva scaune afară, într-un loc atrăgător din curte. În timp ce copiii sunt ocupaţi cu găsirea de ouălor, adulţii se pot relaxa şi pot savura băuturi sau aperitive la umbră. Adăugaţi o faţă de masă cu accente de sezon, perne, pături şi cearceafuri, în cazul în care se face mai friguţ, dar şi pentru a face spaţiul mai primitor.
10. Aveţi printre invitaţi şi copii?
Puneţi-i la muncă făcându-le mici favoruri. Efectuarea unor conuri simple florale (flori de sezon pur şi simplu prinse într-un cornet de ziar) este o activitate minunată de după-amiază pentru a menţine copiii ocupaţi după vânătoarea de ouă. Pentru a vă pregăti din timp, cumpăraţi o rolă de hârtie artizanală sau coli de hârtie albă, nişte bandă adezivă şi carioci colorate pentru decorarea conurilor. Pentru a fi transportate mai uşor, copilaşii pot adăuga şi mânere conurilor florale cu ajutorul unui ghem de sfoară. Cumpăraţi o grămăjoară de flori de sezon pentru ca cei mici să le aranjeze în ”vazele” lor de hârtie. Puteţi chiar apela la flori uscate sau artificiale!