Cum ar fi să vă treziţi într-o dimineaţă, să păşiţi pe verandă şi să aveţi în faţa ochilor o altă privelişte decât cea de săptămâna trecută? Cum ar fi să navigaţi în jurul lumii cu apartamentul de lux recent achiziţionat pe un oraş plutitor? Dacă sunteţi în căutarea unei proprietăţi, ar putea fi timpul să vă îndreptaţi privirea spre noi orizonturi: spre ocean. Imaginați-vă acest stil de viață: traiul zilnic pe un iaht privat, într-o casă de vacanţă de lux, o casă care să vă ducă peste tot în lume şi în care să simţiţi la maximum fiecare clipă. Acesta este stilul de viaţă pe care îl oferă pacheboturile ultraluxoase.
Una dintre cele mai mari nave rezidenţiale private din lume, cu o lungime de peste 200 de metri, este şi “The World” (Lumea). De la lansarea din anul 2002, The World a circumnavigat globul încontinuu, petrecând timp îndelungat în cele mai exotice şi sigure porturi şi explorând locuri ce până atunci păreau imposibil de explorat. Este un stil de viață pentru care locuitorii acestui vas au pentru ce să fie cu adevărat recunoscători în fiecare zi.
Oamenii sunt într-o permanentă căutare de mai bine, mai frumos, mai interesant, mai impresionant, iar casele permanente pe navele de croazieră de lux, al căror preţ porneşte de la “derizoria” sumă de 1 milion de dolari şi poate ajunge la astronomica sumă de 13 milioane, sunt garanţia senzaţionalului, cea mai atractivă alternativă la locuinţele obişnuite, aflată în plină expansiune. Casele pe mare proprietate personală oferă tot confortul unei locuinţe pe uscat, dar şi ceva în plus – priveliști de neegalat la malul mării, idee din ce în ce mai populară în rândul oamenilor, am adăuga noi, foarte bogaţi.
Uitaţi de simpla navigarea pe cele şapte mări … acum puteţi locui pe navele de croazieră, întrucât numai în luna august a acestui an, compania unei linii de lux, Crystal Cruises, cu sediul la Los Angeles, a anunţat că va livra trei nave noi, fiecare cu câte 48 de reşedinţe private (de la 56 la 372 mp), pe care intenţionează să le scoată la vânzare. Locuitorii nu numai că vor putea să navigheze (începând cu anul 2018, conform programului anunţat de reprezentanţii companiei), dar vor beneficia de mese gratuite (numai în restaurante cu stele Michelin) și se vor putea bucura de un submarin şi chiar de un elicopter.
Crystal Cruises devine astfel a doua companie de croazieră din lume care oferă oaspeților șansa de a numi pachebotul “acasă”, prin crearea liniei de reședințe permanente la bordul navei. Prima companie care a făcut o astfel de ofertă este, după cum am spus şi mai sus, The World, care deţine 165 de reşedinţe private, de la un penthouse cu șase dormitoare, care poate găzdui 12 persoane, până la 40 de garsoniere. Prețurile pentru unitățile de pe Crystal Cruises nu au fost încă date publicităţii, dar se aşteaptă să fie de ordinul milioanelor de dolari, potrivit site-ului american de afaceri şi tehnologie, Business Insider.
Dacă sunteți cumva interesaţi de o astfel de ofertă, trebuie să știți că şi costurile suplimentare pot fi destul de fabuloase, locuitorii fiind nevoiţi să plătească taxe anuale pentru a acoperi întreținerea navei și salariile personalului, adică un alt 10 % din preţul de cumpărare. Exceptând acest incovenient, cel al preţului, viața la bordul navei este una extrem de plăcută (doar trebuie să merite investiţia).
The World deţine un spital, o bibliotecă, un cinema, un supermarket, un centru comercial (adică un mall), spa-uri, școli, săli de sport, bucătării personale, cluburi şi baruri de noapte, crucișătorul bătând lumea în lung şi-n lat pe tot parcursul anului doar pe baza unui itinerar stabilit de rezidenți. Aproximativ 130 de familii din 19 de țări, inclusiv Australia, trăiesc pe The World, fie permanent, fie doar pentru câteva luni pe an. Vârsta medie a locuitorilor este de 64 de ani, cu toate că mai mult de o treime au sub 50 de ani.

Foto interior The World
Locuitorii se bucură de una dintre cele mai exclusiviste stiluri de viață imaginabile nu numai la bordul dar și în afara navei, experiențele fiind cu mult peste standardele actuale ale unei călătorii de lux. Setea fără sfârșit de cunoaștere, aventură şi, bineînţeles, de călătorie a fiecărui proprietar nu este satisfăcută numai de ruta navei, la care, repet, fiecare rezident are un cuvânt greu de spus, dar și de expedițiile speciale și de programul unic oferit. Programul aduce la bord ghizi experți și profesori din diferite domenii de cercetare, care îi pregătesc pe locuitori pentru fiecare nouă fascinantă destinaţie la care vor ajunge (şi nu numai). V-am spus că merită investiţia!
Cu trecerea timpului, vecinii devin tovarăși de călătorie, iar din tovarăși de călătorie devin foarte buni prieteni. Locuitorii îşi oferă unul altuia noi modalități de a experimenta orizonturile, dar mai presus de toate, îşi asigură reciproc confort, o bună companie și multă, multă distracţie. La bordul The World, viața va rămâne pentru totdeauna aşa cum vă place. De la regimul de fitness, plimbările cu caiacul, cursurile de yoga sau masajele de la centrele spa, masa servită într-un restaurant de clasă mondială, sau din contră o masă intimă în cadrul restrâns al propriului domiciliu pe mare şi până la tutunul rulat de care vă puteţi bucura în Cigar Club şi relaxarea sub clar de lună, practic, posibilităţile sunt nelimitate.

Foto interior The World
Călătoria mult-așteptată de anul trecut a început în intrigantul Singapore, prin explorarea insulelor exotice și orașelor pline de viață din Asia de sud-est şi se va încheia cu plajele superbe şi viaţa sălbatică subacvatică din vibrantele insule Maldive și Seychelles. Au urmat aventuri africane, culminând cu o interesantă expediţie a Africii de Vest. The World s-a îndreptat apoi spre Maroc, Marea Mediterană, Marea Britanie și Islanda, înainte de o altă expediție în spectaculoasa Groenlandă. Rezidenții, dar și oaspeții acestora, au călătorit de-a lungul coastei de est a Canadei și Statelor Unite, tranzitând Canalul Panama, și navigând pe coasta de vest a Americii de Sud, înainte de o a treia lungă călătorie plină de aventuri în Antarctica.
Vă puteţi trezi în noi destinații în timp ce vă savurați cafeaua de dimineaţă pe verandă, iar după o zi de explorare, vă puteţi întoarce acasă și puteţi reflecta asupra zilei atât de speciale pe care aţi petrecut-o la un pahar de vin de colecție sau puteţi pune capul pe pernă pentru vă gândi la aventurile zilei următoare. Expedițiile, care pot ajunge şi la trei pe an, sunt deosebite faţă de orice altă experiență de călătorie de pe planetă.
O altă navă, care va porni în curând în călătorie este Marquette, un vas rezidenţial de 200 de unități, care va naviga în apele interioare ale SUA. Caracteristicile pachebotului includ un teren de golf, teatre şi un magazin alimentar, iar potrivit aceluiaşi site, Business Insider, Marquette este în prezent 42% vândut, cu prețuri variind de la mai accesibila sumă de 327.000 $ la 1.2 milioane $.
De asemenea, voiajul în jurul lumii va fi asigurat în curând de un alt pachebot denumit Utopia. 1.5 miliarde $ a costat această vastă construcţie, care va avea de două ori dimensiunea lui The World şi va cuprinde 200 de unități rezidențiale, conform Wall Street Journal. Proprietăţile vor costa între aproximativ 4 milioane și 30 milioane $, iar taxa anuală de întreținere va fi de 4,5 % din prețul de listă.