Unul dintre avantajele locuitului la casă este spaţiul exterior în general şi în special grădina pe care o putem transforma într-un adevărat colţ de rai care să ne încânte zilnic privirea şi care să ne fie oază proprie de relaxare. Amenajarea unei grădini poate fi însă destul de costisitoare şi adesea renunţăm la un design fermecător, mulţumindu-ne cu puţin. Cu toate acestea costurile pot fi minimalizate dacă dispuneţi de puţină creativitate şi talent. Obiecte reciclate, pictură, confecţionare – toate aceste abilităţi le puteţi pune în slujba creării unei grădini de vis. În acest sens, noi am adunat cele mai frumoase idei de handmade pentru grădină pe care vă invităm să le puneţi în aplicare folosindu-vă imaginaţia şi îndemânarea.
Pietre colorate
Pietrele vopsite pot fi elemente de decor absolut superbe în grădină. Pot fi folosite pentru a crea o alee, pentru a împodobi ghivece, pentru a înconjura ronduri de flori. Picturile pot fi tematice şi pot fi utilizate pentru a delimita spaţiile în care aţi cultivat legume, sau pot reprezenta diverse flori şi insecte împrăştiate prin iarbă. Pietrele vopsite oferă culoare grădinii inclusiv în anotimpul rece şi, în funcţie de temele alese, pot transforma spaţiul într-o pagină de basm. Picturi ce înfăţişează animăluţe, flori, gâze, ciuperci, flori, căsuţe de poveste şi multe altele sunt ornamente fermecătoare pentru o grădină, indiferent de terenul exterior de care casa dispune.
Ghivece handmade pentru exterior
Un ghiveci spart se poate transforma într-o adevărată operă de artă pentru grădină şi pot fi utilizate inclusiv cioburile. Îl puteţi recicla şi realiza o adevărată poveste folosindu-vă de tot felul de piese, jucării, bucăţi de lemn, pământ şi flori multicolore. La fel de bine puteţi opta pentru căruciorul vechi din lemn pe care să îl umpleţi cu flori parfumate sau puteţi revitaliza ghivecele din ceramică decolorate prin pictură sau aplicare de sticlă colorată. Vă puteţi folosi inclusiv de obiecte precum scaune deteriorate în care să amplasaţi vase cu flori, coşuri împletite, o găleată decorată, o masă din lemn etc.
Garduri împodobite
Gardul grădinii poate fi pictat cu motive florale şi transformat într-o capodoperă. Un gard în culori vii este accesoriul perfect pentru grădină, înfrumuseţând vizibil spaţiul, creând o atmosferă optimistă şi pozitivă. Gardul grădinii poate fi de asemenea decorat cu cizmuliţele colorate în care s-au pus buchete de flori nemuritoare, cu umbrelele vechi ornamentate în funcţie de sezon, cu sticle din plastic în care aţi plantat flori, iar ideile pot fi nenumărate. O altă idee este aceea a unui gard confecţionat din sticle vechi multicolore sau a unuia împletit din răchită care conferă grădinii un aspect tradiţional.
Trunchiuri de copaci
Un trunchi de copac sau o buturugă pot fi elemente de decor fascinante ale unei grădini oferind spaţiului naturaleţe, dar şi un look romantic desprins parcă din poveştile lui Andersen. Cioplit corespunzător, un trunchi de copac poate deveni un suport rustic pentru un ghiveci cu flori sau chiar mai multe ghivece. De asemenea putem folosi bucăţi din trunchiul unui copac pentru o măsuţă de cafea, dar şi pentru confecţionarea unor statuete, pentru un cuier de grădină, o căsuţă şi multe alte idei creative. Pomii din grădină pot beneficia la fel de bine de diverse sculpturi pe scoarţă, de picturi inedite, de căsuţe pentru păsări dispuse pe ramuri sau de diverse animăluţe cioplite în lemn. Rondelele din lemn pot fi utilizate pentru alei sau trepte pentru denivelările de sol.
Ronduri de flori
Florile decorează grădina într-un mod unic, îi oferă culoare, o înveselesc, împrăştie parfum seducător. Nu e de mirare că majoritatea grădinilor sunt pline de flori, iar dacă acestea sunt dispuse într-o manieră artistică, atunci cu atât mai mult, grădina va fi una fermecătoare. Rondurile cu flori pot fi încercuite simplu cu pietre şi se creează astfel un aspect rustic şi totodată modern, în funcţie de piatra folosită. Printre flori pot exista arbuşti pitici, căsuţe din lemn, ciupercuţe sau pitici de grădină foarte atractivi. Cauciucurile vopsite sunt o altă alegere inspirată pentru rondurile cu flori din grădină şi foarte utilizate sunt mini-gărduţurile din lemn pictat.
Citește și 6 soluţii pentru bordurile din grădină
Fântâni arteziene handmade
O fântână arteziană aduce natura mai aproape şi are efect terapeutic generând o stare de bine. Ea poate fi însă extrem de costisitoare, asta dacă nu optaţi pentru una handmade confecţionată din ce aveţi la îndemână. Sticle, găleţi, stropitori de grădină pot fi utilizate în acest scop, plus o instalaţie pe care trebuie să o procuraţi dintr-un magazin de profil. Vă puteţi orienta la o fâtână arteziană de perete realizată din pietre, la una centrală din butoaie de lemn sau vase din ceramică sau puteţi folosi diverse ulcioare, ghivece, vaze de exterior sau statuete. Răbdarea ţi îndemânarea vă vor fi extrem de folositoare în construcţia unei fântâni arteziene în propria grădină dar şi rezultatul va fi pe măsură.
Grădinile mai pot beneficia de foişoare, balansoare, canapele confecţionate din lemn, porţi de trandafiri din sârmă, mese rustice, felinare recondiţionate atârnate de crengile pomilor şi multe alte accesorii, bineînţeles, cu grad de dificultate diferit. Mobilerul pentru grădină arată fabulos dacă este făcut din scaune şi mese vechi peste care aţi aplicat o vopsea în tonuri pastelate sau din paleţi, răchită şi chiar lemn dacă aveţi suficientă pricepere. Un loc special amenajat pentru grătar este un alt must have pentru o grădină, iar un hamac colorat reprezintă o altă alegere inspirată.
Pe scurt, grădina casei poate fi locul special în care să petreceţi zilnic momente relaxante, unde să vă lăsaţi inspiraţi de aerul proaspăt şi unde să abandonaţi toate grijile şi stresul de peste zi.