Camera copilului trebuie să fie, pe lângă veselă şi prietenoasă, şi suficient de organizată pentru a nu crea niciun moment senzaţia de spaţiu îngust. În camera lui, copilul nu doar se odihneşte, ci şi studiază, se joacă, îşi ocupă timpul cu diverse activităţi distractive.
De aceea, sunt necesare un mobilier adecvat, o cromatică care să genereze o stare de bine, de optimism, de spaţiu, multe rafturi şi suporturi pentru depozitate. În ceea ce priveşte lumina naturală, aceasta este foarte importantă, aşa că mare atenţie să nu obturaţi ferestrele camerei cu piese de mobilier.
La început de an, atunci când aruncaţi o privire în camera copilului, cel mai adesea pe buze stă cuvântul „dezorganizare”. Adesea, aglomerarea spaţiului cu diverse lucruri (utile sau din contră, care nu mai sunt folosite de către cel mic) provoacă sentimentul de dezordine, iar o organizare corespunzătoare se impune de la sine.
Pentru un nou an în care problema organizării camerei copilului să fie minimalizată, vă prezentăm în continuare câteva sfaturi menite să vă ajute.
Asigură-te că încăperea este una atractivă pentru copil
În funcţie de vârsta şi înclinaţiile copilului, camera trebuie organizată în aşa fel încât să răspundă necesităţilor acestuia. Copilului îi plac cărţile? Atunci se impune o mică bibliotecă sau rafturi suspendate pentru depozitarea volumelor. Are foarte multe pluşuri la care ţine? Pentru a evita ca acestea să fie amplasate pe pat, dotează-i camera cu un suport pentru jucării. Este pasionat de cosmos? Atunci optează pentru un colţ special amenajat în acest sens sau pentru un tapet cu motive spaţiale.
Culorile pot fi foarte importante pentru copilul tău. Vezi și câteva culori pentru camera copilului aici.
Începând cu vârsta de 3-4 ani, preferinţele copilului sunt foarte importante deoarece el trebuie în primul rând să se simtă confortabil în camera sa. Odată ce încăperea s-a transformat într-una atractivă pentru copil, acesta va fi încântat să se implice în organizarea spaţiului şi în menţinerea ordinii. De exemplu, dacă cel mic este fascinat de legendele marinăreşti, un cufăr asemenea celor în care piraţii îşi păstrau comorile este ideal pentru depozitarea jucăriilor. Hobby-urile copilului sunt sursa de inspiraţie principală atunci când vine vorba de amenajarea camerei, iar începutul anului este ocazia ideală pentru a face împreună cu cel mic o listă de preferinţe.
Cum îl obişnuieşti să îşi organizeze propria cameră?
Află cum poate fi curățenia un prilej de joacă pentru copii de aici.
Curăţenia în camera copilului este bătălia pe care fiecare părinte o duce aproape zilnic. Dacă evenimentele ocazionale precum ziua de naştere, crăciunul, începutul şcolii etc. motivează copilul să îşi organizeze camera corespunzător, în restul timpului, cei mici nu îşi arată interesul pentru a păstra o ordine în spaţiul propriu. Aşadar cum motivăm copilul să îşi aranjeze lucrurile şi să menţină curăţenia în camera sa?
Iată câteva strategii care chiar funcţionează!
Ajută-l să îşi organizeze spaţiul!
Mobilierul pentru camera copilului trebuie să fie în funcţie de necesităţile acestuia. În afara biroului, patului şi şifonierului pentru haine, camera copilului trebuie să dispună şi de cutii de plastic, scaune cu capac, suporturi pentru jucării în care cel mic să îşi poată depozita lucrurile. Este suficient să fie ajutat de câteva ori la curăţenie pentru a se obişnui cu locul fiecărui obiect şi cu spaţiile de depozitat. Apoi este necesar ca procesul de organizare să devină o parte din programul zilnic. Copilul are nevoie să fie familiarizat cu anumite rutine zilnice precum aranjarea aşternuturilor de pe pat atunci când se trezeşte, cu depozitarea jucăriilor, cărţilor, ustensilelor, manualelor şcolare atunci când a încetat activitatea cu ele, iar pentru ca aceste acţiuni să se transforme în rutină, are nevoie să fie ajutat, să fie implicat în organizarea camerei încă de la o vârstă fragedă.
Sortează şi simplifică procedura de oragnizare
De obicei, camera copilului este mică, iar spaţiul redus nu face decât să se supraaglomereze şi să creeze senzaţia vizuală de haos. Sortarea lucrurilor este o soluţie care îl va ajuta pe cel mic să se organizeze mult mai bine. De exemplu, şifonierul va conţine hainele specifice anotimpului în care suntem, jucăriile pe care nu le mai foloseşte vor fi selectate împreună cu copilul şi donate grădiniţelor, căminelor sau altor copii, manualele şcolare vechi vor fi înlocuite cu cele noi. Imaginile printate sunt o altă soluţie de simplificare a organizării.
De exemplu, cutiile pentru cuburi LEGO vor avea pe ele o poză cu astfel de cuburi, sertarul pentru acuarele, creioane colorate şi alte ustensile şcolare, va avea o imagine cu un suport de culori, compartimentul pentru şosete şi mănuşi va avea un sticker reprezentativ ş.a.m.d. Începutul anului este un moment prielnic pentru a stabili reguli de organizare a camerei copilului, reguli asupra cărora se va insista în aşa fel încât cel mic să se obişnuiască fără vreo aversiune anume.
Stilul minimalist
Mergând pe premisa „Less is more”, stilul minimalist înseamnă o organizare rapidă a camerei, o ordine ce vine de la sine, iar curăţenia încetează să mai fie o problemă. În special adolescenţii sunt adepţii acestui stil, considerat de altfel modern, scăpând astfel de corvoada curăţeniei zilnice. Culori neutre, mobilier simplu, decoraţiuni puţine, spaţiu aerisit, luminos – acestea sunt caracteristicile acestui stil, iar adolescentul se va folosi de mobilier pentru a depozita lucrurile. Patul este dotat cu sertare, şifonierul este zidit în perete, masa este joasă. Stilul minimalist creează o senzaţie de linişte, relaxarea fiind pe primul loc.
Începutul anului vine cu o gamă variată de tendinţe noi în amenajările interioare.
Dacă sunteţi adepţii unui cămin modern, atunci vă puteţi inspira din cele mai noi trenduri şi opta pentru soluţii moderne de design interior inclusiv în ceea ce priveşte camera copilului. Un exemplu grăitor sunt numeroasele dulapuri pentru depozitat jucării ale căror modele atractive se schimbă de la an la an în funcţie de preferinţele celor mici. Coşuleţe pentru haine imprimate cu personaje Disney, cutii multifuncţionale personalizate, suporturi diverse – sunt accesorii de care copilul se va simţi atras şi pe care le va folosi cu plăcere în organizarea propriului spaţiu.