În ultimii 2-3 ani, stilul boem (sau boho chic) și-a cam pierdut din strălucirea de altădată, abia zărindu-se prin vreo casă sau alta. În ziua de azi, tendința de bază este fie adoptarea unui stil inspirat din natură – cu plante de interior, mobilier din lemn natural și decoruri neutre – fie îmbrățișarea unei teme contemporane – cu linii simple, curate și confortabile. Nu spunem că ar fi ceva greșit, doar că această acaparare a pieței a făcut ca stilul boho să fie dat uitării, pe nedrept.
Până la urmă, în designul interior, acest tip de abordare atemporal chiar asta presupune – îmbinarea plină de toleranță a mai multor stiluri. Piesele de mobilier vintage pot fi alăturate unora moderne, tradiţionale, clasice sau de inspiraţie barocă. Acest tip de amenajare este accesibil tuturor, investiţia făcându-se cu multă imaginaţie şi resurse puţine. Chiar ar fi păcat să nu profităm de pe urma acestei lejerități și să nu ne transformăm cea mai relaxantă încăpere într-una de poveste! Deși stilul boem este caracterizat ca fiind prea romantic, feminin sau eclectic, acesta poate oferi eleganță, confort și armonie vizuală, fiind o soluție foarte practică pentru cei care doresc un decor dus dincolo de tiparele și canoanele rigorilor moderne.
Citeşte şi Stil şi stiluri în designul interior
O cameră decorată după regulile impuse de stilul boem este un spațiu dinamic și foarte personal, plăcut, vesel și primitor. Dar, la fel de adevărat este și faptul că există riscul de a cădea pradă, foarte ușor, exceselor și extremelor și de a obține un spațiu aparent aglomerat și dezordonat. Da, dar va fi o dezordine romantică!
1. Piese de mobilier cât mai joase
Ca regulă de bază, indiferent de ce cameră decideți să amenajați, în absolut orice stil, începeți întotdeauna cu mobilierul. În cazul stilului boho, începeți cu patul, care trebuie să se confunde practic, cu podeaua. Nu veți vedea niciodată un pat boem înalt, cu fel de fel de ornamente. Simțiți-vă liberi chiar să eliminați cadrul și să puneți salteaua direct pe podea. Multe dintre dormitoarele boeme au câte o noptieră, dar de obicei aceasta nu este una obișnuită, cu sertare. Aveți posibilitatea să utilizați o masă pliantă din lemn, un taburet din lână, un buștean pictat sau chiar un scaun mai bizar. Orice este suficient de mare pentru a ține o lumânare, o veioză și o vază va fi perfect. Atunci când cumpărați mobilierul, uitați-vă după piese care posedă vibrații etnice sau nomade.
2. Lumina naturală
Stilul boem se bazează foarte mult pe natură, astfel că veți dori, fără doar și poate (chiar vă recomandăm), să dați perdelele la o parte și să lăsați lumina să vă inunde dormitorul. Mai ales dacă sunteți suficient de norocoși să aveți ferestre orientate spre grădină sau spre o priveliște frumoasă.
Citește și 15 moduri de a face întreaga casă să pară mai luminoasă
3. Plante naturale
Ce poate aduce mai bine aminte de natură decât plantele?! În timp ce lăsați toată acea lumină naturală să vă pătrundă în cameră, ce-ar fi să lăsați natura însăși să vă năpădească. E timpul să vă răsfățați cu acele plante de apartament pe care le îndrăgiți dvs. cel mai mult și să le răspândiți peste tot prin dormitor.
4. Lemn rustic
Indiferent de culori sau finețe, lemnul nu trebuie să lipsească dintr-un dormitor boem. Altfel, nu s-ar mai putea numi boem. Nu contează că este o noptieră din mesteacăn, un pat din lemn masiv sau o podea din lemn, atâta timp cât există.
5. Modele mixte
Dacă există un lucru pe care îl observi imediat la spațiile de inspirație boho, acestea sunt culorile. Iar, cel mai bun mod de a obține această izbucnire neașteptată și puternică de culoare este prin introducerea cât mai multor modele. Alegeți covoare cu model, cuverturi, perdele, draperii, perne, sau chiar un tapet cu model pentru a insufla dormitorului cât de multă culoare suportați. Desenele de inspirație marocană, sud-vestică sau tribală sunt în prezent în trend.
6. Texturi boho
Decorul boho nu stă doar în variația de culori, ci și în variația de texturi. În loc să îmbrăcați totul în bumbac, încercați un covor pletos sau perne și lenjerie din tricot mângâietor.Varietatea va face ca dormitorul dvs. să se simtă întregit.
7. Blănuri boho
Ați fi tentați să credeți că blana este un element de decorare specific stilului nordic. Dar, se pare că se potrivește de minune și domitoarelor boeme. Ceea ce definește stilul boem este amestecul de tot ceea ce vă place de la fiecare gen de decor, împrumutând câte puțin din toate celelate stiluri. O blană falsă aruncată în fața patului și o pernă (două) din blăniță, vă vor ajuta să atingeți acea varietate de texturi după care tânjește acest stil.
8. Perne decorative
Confortul este cheia oricărui stil de design.Din fericire stilul boho ne permite să ”suprapopulăm” dormitorul cu perne, într-o varietate de culori, mărimi și modele practic infinită, așa că aveți de unde alege. Nu vă hotărâți între cele galbene, roșii și albastre? Toate sunt binevenite!Nu vă fie teamă să amestecați culorile și să realizați o schemă total inadecvată.Dar nu trebuie să renunțați total nici la absența culorilor, întrucât stilul boem funcționează indiferent de paletă. Stilul boem constă, de fapt, în amestecarea, potrivirea, asocierea și combinarea diferitelor texturi și idei. Restul e deșertăciune!
9. Iluminat
Nu lăsați doar noptiera să aibă grijă de iluminatul dormitorului. Fiți creativi și împânziți camera cu lămpi, veioze și lampadare. Suspendate, montate pe perete, așezate lângă pat sau lângă un fotoliu, cu becurile la vedere sau acoperite de niște abajururi deosebite, lămpile vor da un aer eclectic. Lumina artificială într-un dormitor boho-chic trebuie să fie una caldă, intimă și filtrată prin materiale cu modele. Imaginați-vă o veioză cu un abajur roșu de material textil, cu imprimeuri rustice albastre și galbene. Pe lângă abajururi, nu uitați nici de lumânări, neapărat proțăpite în suporturi de inspirație artistică.
Nu e boho dacă nu există lumini de basm! Evident că cel mai indicat tip de lumini sunt LED-urile mici, dar puteți utiliza cu aceeași încredere și un șir de luminițe de Crăciun, dacă asta e tot ce vă puteți permite. Pur și simplu, veți imprima încăperii un sentiment magic. Poate că aceste sugestii nu sunt cele mai practice sfaturi pentru iluminatul unui dormitor, însă nu trebuie să uitați nicio clipă că boho-chic înseamnă fără reguli. Acest stil eclectic poate încorpora un candelabru ultra-glam asociat cu un covor mai purtat și un scaun ”antic, vechi și de demult”.
Citește și 18 idei strălucite pentru dormitoare strălucitoare
10. Artă de perete supradimensionată
Piesa predominantă a acestui stil puzzle este arta de perete de dimensiuni mari. Poate să fie o tapiserie cu model viu, un poster mare dintr-un film de epocă sau o reclamă luminoasă cu un citat motivațional. Atâta timp cât este mare și colorat, înseamnă că își va atinge scopul. În ceea ce privește restul pereților – pentru că arta supradimensionată nu ar trebui să acopere decât un singur perete – nu-i lăsați să se resemneze cu niște imagini în rame negre.Alegeți rame metalice, oglinzi cu cadre din răchită și string art, pentru cel mai interesant perete-galerie din casa dvs. O modalitate rapidă de a adăuga eclectism dormitorului dvs. este de a crea un colaj de perete din printuri unice care nu au nicio legătură unul cu altul. Este funky, este diferit și adaugă interes și personalitate întregului spațiu.
11. Elemente boeme
Stilului boho îi plac, de asemenea, franjurii și ciucurii. Îi veți găsi sub formă de perdele (sau la tivurile perdelelor), la cuverturi, pături și perne, dar cel mai simplu mod de a-i introduce este cu ajutorul macramé-ului. Cumpărați unul cu franjuri lungi sau realizați chiar dvs. o împletitură pentru a obține exact stilul pe care îl doriți. Pe lângă ciucurași și frănjurei, distrați-vă cu tot ce vă trece prin minte: mărgele, eșarfe, modele și imprimeuri, palete colorate amestecate cu tonuri moi și multe, multe, accesorii inspirate din natură. Puteți include o tăblie de pat care țipă a perioadă victoriană sau o veioză luxoasă pe noptieră – indiferent de ce veți alege, camera va abunda în stil și va transmite emoție.
12. Rafturi deschise
Majoritatea designerilor de interior recomandă ascunderea dezordinii din dormitor în spatele ușilor închise. Cu alte cuvinte, dacă ați plecat în grabă dimineață și nu ați avut timp să faceți patul, cea mai simplă metodă de a masca acest neajuns este să închideți ușa și să invocați un motiv oarecare în fața musafirilor nepoftiți. Ei bine, dacă veți adopta stilul boho veți scăpa ca prin minune de acest cusur, întrucât afișarea cu nonșalanță a cărților, bijuteriilor și tuturor mărunțișurilor este imperios necesară. Chiar și patul poate fi aranjat într-o dezordine romantică! Iată, exact ceea ce spuneam la început!
13. Plafon în stilul boho
Nu numai pereții pot fi utilizați pentru decorare, ci și tavanul. Utilizați șaluri vintage voalate pe care să le fixați cu ajutorul unor piuneze colorate pentru a crea un efect de baldachin deasupra patului. Baldachinele, hamacele, coliviile (da, da, aţi citit bine) şi lucrările de artă uimitoare sunt binevenite.
14. Instrumente în stil boho
Cântați la vreun instrument sau v-ar plăcea să zdrăngăniți coardele unei chitare? Mândriți-vă cu talentul dvs. prin încorporarea instrumentului respectiv în decorul boem. Expuneți vechea claviatură într-un colț al camerei sau agățați chitara pe unul din pereți. Faptul că le aveți la îndemână vă va încuraja să exersați.
15. Locuri retrase
Dacă în timpul dimineților de weekend nu vă puteți ghemui într-un ungher retras, numai al dvs., pentru a citi, a vă relaxa sau pur și simplu a vă uita de geam, dormitorul dvs. nu se poate numi boem.În cazul în care nu aveți suficient spațiu pentru un fotoliu mare și confortabil, gândiți-vă cum puteți folosi patul sau alte locșoare rămase libere pentru a vă crea propriul dvs. colț de rai.
Citeşte şi Design interior: Stilul Boho Chic
Flerul boem ține de căldură și invitație. Este ca o curgere liberă și primitoare, iar cea mai bună parte a decorului boho-chic este că e un stil iertător, astfel încât puteți avea tot ceea ce iubiți cu adevărat în același timp. Eclectismul, avangardismul, relaxarea, confortul, rafinamentul, varietatea, combinările și asocierile neprevăzute, romantismul, satisfacerea capriciilor, întrepătrunderea diferitelor lumi și culturi sunt toate descrieri absolut firești care conturează stilul de viață boem. Un adevărat pansament pentru casa dvs., acest stil este oricum vreți voi, numai plictisitor, nu.