Acest articol este penultimul articol din seria Cum să construiești o casă, ultimul fiind o recapitulare. Recapitularea ne va ajuta să putem parcurge ușor prin articole, să ajungem la informația care ne interesează.
În acest penultim articol vom discuta despre mentenanța locuinței și a intalațiilor despre care am discutat până acum în celălalte articole. Această mentenență este importantă pentru că ne scutește de cheltuieli mari sau de momente de nefuncționare a instalațiilor atunci când avem cea mai mare nevoie de ele. Un exemplu bun este funcționarea sistemului de termoficare atunci când sunt -20 de grade afară. Partea de mentenanță a instalațiilor nu este o activitate ușoară. Pe parcursul seriei de articole, am discutat despre sisteme relativ standardizate. Acest lucru vă va permite să cereți ajutorul unui electrician sau instalator când nu vă descurcați.
Observarea construcției în timp
Când construim o casă, spre deosebire de locuitul la bloc, vom avea nevoie să stăm cu ochii pe evoluția construcției. Asta poate înseamna orice schimbare la structura clădirii. De exemplu putem observa că sunt tasări inegale ale terenului din curte. Ne interesează dacă poteca din jurul casei s-a strâmbat ca urmare a acestei tasări inegale. Un alt exemplu este înfundarea burlanului de pe marginea acoperișului cu frunze căzute. Este nevoie să amplasăm o gardă împotriva frunzelor sau să golim periodic burlanul. Un alt exemplu foarte des întâlnit este controlul vegetației. Poate fi vorba despre plante urcătoare care au potențialul de a deteriora tencuiala pereților exteriori, dar și a termoizolației amplasate la exterior. Controlul vegetației este o activitate periodică pe care este nevoie să o efectuați de primăvara până vara târziu.
Exemplele de mai sus sunt unele uzuale. Mai devreme sau mai târziu o să vă confruntați cu ele. Exemple mai puțin întâlnite sunt cuiburile de păsări care apar dintr-odată pe fațada casei. Un altfel de exemplu poate include un roi de albine care începe un stup sub strașina casei. Apropo de streașina casei, vreau să se înțeleagă faptul că cel mai distructiv și mai constant element care duce la daune și la cheltuieli este apa. De aceea burlanele și acoperișul necesită o supraveghere constantă în timp. O casă construită cu grijă nu va face probleme, dar pentru cazurile de excepție este nevoie de o intervenție imediată. Casa nu are senzori ca să țipe atunci când astfel de lucruri au loc. Uneori se întâmplă să se infiltreze apa prin acoperiș după o furtună și să treacă săptămâni bune până se observă la parter, dar camera nelocuită de la mansardă poate avea de suferit.
Testarea instalației înainte de perioada de utilizare
Unele instalații nu stau în funcțiune pe toată perioada anului. Înainte de pornirea instalației este nevoie să ne asigurăm că acestea încă mai funcționează. Pe parcursul anului se pot întâmpla tot felul de fenomene de coroziune sau ocazii de impact mecanic care poate fisura țevile de termoficare sau încălzirea din pardoseală. Un test prealabil ne ajută să vedem dacă instalația este încă într-o stare bună. Unele dintre aceste verificări se pot face de către proprietar, iar altele de către un profesionist. Ideea cu care vreau să vă las este că prețul este destul de mic pentru acest verificări dacă sunt făcute la timp și nu de mântuială. De exemplu, dacă se sparge o țeavă, mai ales în casele din lemn, apa cu rugină va ajunge să ude și să păteze tot de prin casă. Lemnul se umflă și se pătează, finisajele sunt deteriorate iremediabil, etc. Atunci i se va vedea cel mai mult rostul unui control prealabil.
După cum probabil știți deja, aerul condiționat este un echipament foarte ineficient. Pentru fiecare unitate de aer răcită el consumă foarte multă energie electrică. Pentru a nu face sistemul și mai ineficient este important să ne asigurăm că rețeaua de distribuție a aerului condiționat nu are pierderi. Aceste verificări se fac înainte de venirea căldurii. Firmele care se ocupă de instalarea sistemelor de aer condiționat sunt foarte ocupae când vine căldura, iar o intervenție în timpul sezonului se poate dovedi una scumpă sau nedisponibilă. Aceste verificări merită să fie însemnate pe un registru și să le păstrați pentru o bună evidență.
Monitorizarea performanței termice
Poate că cel mai important, dar și cel mai neglijat aspect al întreținerii locuinței este cel al termoizolației. Aici mă refer la felul în care sunt verificați parametrii la finalizarea construției și monitorizarea lor în timp. Vom trece în revistă foarte repede acest procedeu pentru a vă ajuta să înțelegeți de ce este importantă această mentenanță. Când finalizăm locuința este bine să obținem un audit termic. Acest raport o să ne testeze etanșeitatea casei, închiderea ferestrelor, termoizolația totală a pereților, etc. După 3-5 ani este bine să repetăm acest audit pentru a vedea felul în care anveloparea termică a casei este afectată de timp. Aceasta mai poate fi afectată și de alți factori. Auditul ne oferă și un anume răspuns la întrebarea: Cât de corect am construit?
Costul raportului este justificat de faptul că eventualele pierderi energetice pot fi foarte mari. Acest lucru poate fi adevărat mai ales la casele mari, locuite pe timp de iarnă. Auditul termic se face cu niște echipamente serioase și nu se poate efectua doar din fix. Vă recomand să faceți acest audit termic chiar și în cazul în care achiziționați o locuință pentru că vă poate spune clar care vor fi costurile de încălzire pe timp de iarnă sau de răcire pe timp de vară. La noi în țară sunt destule firme care oferă servicii de audit termic. Unii din ei sunt foarte riguroși și oferă un pachet de servicii care presupune mai multe vizite periodice pentru un raport cât mai complet, evoluție în timp, consultanță, dar și repararea termosistemului în cazul în care acesta s-a deteriorat sub un nivel anume.
Concluzie
Un imobil finalizat nu este un obiect constant în timp. El se va degrada treptat și variat. Structurile construite cu planificări bune vor avea nevoie de o intervenție și de mentenanță mai rară. Cele construite după ureche vor avea nevoie de mai multe, dar nu este o regulă. Aș putea generaliza încă faptul că numărul de ore de mentenanță și costurile vor crește pe măsură ce casa are mai multe instalații active. Cu cât cablurile, țevile și echipamentele sunt mai multe, cu atât costurile de reparare sau înlocuire a lor vor fi mai mari. De aceea am insistat pe parcursul seriei să luați în seamă sistemele pasive, izolația groasă și designul inteligent.
1 comentariu
[…] Cum să construiești o casă – mentenanța și îngrijirea locuinței […]