Înțelegerea schemelor cromatice se poate face foarte ușor folosind așa-numitul cerc cromatic (sau roata culorilor). Cu ajutorul acestuia, putem înțelege și alege cele mai potrivite combinații de culori. În continuare, vă prezentăm câteva noțiuni de bază privind schemele cromatice folosite în designul de interior.
Schema monocromatică
Această schemă cromatică utilizează diferite tonuri și nuanțe ale aceleiași culori, la care se poate adăuga alb sau negru, pentru a mai lumina sau închide paleta cromatica, în funcție de preferințe.
Citește mai multe despre schemele monocromatice în amenajările interioare
Schema analogică
Denumită și schema culorilor alăturate, aceasta utilizează culori ce sunt alăturate în cercul cromatic. Fiind asemănatoare cu monocromia, aceasta are avantajul de oferi mai multe tonuri și nuanțe. Și în acest caz pot fi folosite tonurile neutre, fără a afecta paleta cromatică.
Schema culorilor complementare
Considerată cea mai spectaculoasă schemă cromatică, aceasta oferă un plus de culoare și energie decorului în care va fi utilizată. De obicei, sunt folosite culori diametral opuse din cercul cromatic: galben-violet, roșu-verde sau albastru-portocaliu, fie în stare pură, fie diverse tonuri sau nuanțe ale acestora.
Află mai multe despre cum poți folosi culorile complementare în decorarea locuinței?
Schema culorilor complementare cu disjuncție
În acest caz se alege o culoare din cercul cromatic și cele doua culori alăturate culorii sale complementare. Puțin mai complicată, această schemă este mai armonioasă față de schemele anterioare și oferă mai multe contraste decât schema culorilor complementare.
Schema tetradică
Denumită și schema culorilor complementare duble, aceasta oferă cea mai variată paletă cromatică, deoarece folosește câte două perechi de culori.
Schema triadică
Această schemă cromatică utilizează trei culori diferite, aflate la distanțe egale una față de cealaltă pe cercul cromatic. Aceasta oferă contraste frumoase, dar nu foarte puternice, motiv pentru care este frecvent folosită de către designerii decorurilor interioare și nu numai.
Ce este și cum se utilizează în designul interior schema triadică de culori?
Cu ajutorul culorilor, puteți crea o anumită stare de spirit sau puteți atrage atenția celor din jur. Culorile pot fi incitante sau deprimante, iar combinațiile acestora pot fi mult mai puternice decât culorarea în sine. Alegerea schemei cromatice potrivite vă permite să creați o atmosferă elegantă, o dispoziție vibrantă, un interior îndrăzneț, dramatic sau romantic.
Culorile reprezintă cel mai puternic element de design, dacă sunt utilizate în mod corect. Există mai multe scheme de bază. Fiecare dintre ele are propria denumire și este alcătuită conform anumitor reguli, fiind utilizată nu numai în designul interior, ci în orice alt tip de design – de la modă și publicitate, până la postere de film sau grafică pe calculator.
Cercul cromatic sau spectrul culorilor reprezintă principala metodă de combinare a culorilor. Mulți designeri profesioniști, stiliști, creatori de imagini și artiști de make-up folosesc acest instrument, deoarece ajută la combinarea competentă a nuanțelor culorilor principale. Cercul cromatic este proiectat astfel încât, dacă alegeți culori din acesta, le puteți combina în numeroase variații. De-a lungul anilor s-au creat numeroase variante ale acestuia, însă cea mai populară versiune este cercul cromatic ce conține 12 culori.
Culorile primare ale acestui cerc sunt roșu, albastru și galben. Între aceste trei culori primare se află culori mixte, denumite secundare: violet – între roșu și albastru, portocaliu – între roșu și galben și verde – între galben și albastru. Un lucru foarte important de știut este că întotdeauna culorile întunecate sau luminoase, precum și nuanțele și tonurile lor, nu își schimbă poziția pe cerc. Portocaliu poate varia de la maro închis la portocaliu strălucitor sau roz deschis și toate aceste nuanțe vor fi considerate portocalii în ceea ce privește cercul cromatic.
Înțelegerea schemei triadice de culori și a variațiilor acesteia
Un anumit număr de combinații (două sau mai multe culori) care împreună arată foarte armonios și estetic sunt numite scheme de culori. Schemele de culori pot părea confuze la prima vedere, dar adevărul este că nu sunt atât de greu de înțeles. În ciuda numeroaselor nuanțe, organizarea culorilor și nuanțelor este destul de simplă și există mai multe scheme. De asemenea, culorile analoage și schema triadică de culori sunt la fel de ușor de înțeles.
Probabil ați auzit despre schema triadică de culori că este alegerea designerului îndrăzneț și acest lucru este foarte adevărat. Această schemă este extrem de îndrăzneață și combină culorile situate în părți complet diferite ale cercului cromatic și formează un triunghi echilateral, crescând astfel gama armoniilor de culoare. Combinația vă permite să realizați contraste vizuale puternice, astfel încât atunci când doriți să folosiți armonia schemei triadice cu succes, culorile trebuie să fie atent echilibrate și numai una ar trebui să domine, în timp ce celelalte două ar trebui să fie folosite doar pentru accent.
Schema triadică de culori și variațiile sale
Triada clasică prezintă nuanțe care sunt amplasate unele de altele pe cercul cromatic la o distanță egală. Roșu, albastru și galben formează una dintre cele mai populare scheme triadice. O altă combinație populară este violet, portocaliu și verde. Aceste combinații sunt foarte populare pentru designul interior al camerelor destinate copiilor, bucătăriilor, precum și camerelor cu scop general, de genul încăperilor unde se servește masa sau camerelor de zi.
Un sistem de culori triadice similar este o altă variantă care prezintă culori și nuanțe separate de un singur spațiu între ele. De exemplu, albastru-verde, albastru, albastru-violet sau purpuriu, violet, roșu-violet – folosirea nuanțelor triadice asemănătoare oferă numeroase oportunități pentru a crea deopotrivă atât o atmosferă rece, cât și una caldă. Atunci când alegeți o astfel de schemă triadică de culori, trebuie să vă amintiți regula principală, potrivit căreia incinta respectivă va arăta mai armonios și mai echilibrat atunci când este selectată o singură nuanță dominantă, în timp ce celelalte sunt secundare, susținând culoarea principală. De obicei, aceste nuanțe secundare ar trebui să fie mai relaxate și mai silențioase.
Triada de contrast are o culoare de bază și două culori adiacente celor complementare. De exemplu, dacă alegeți culoarea verde ca o culoare principală, contrastul acesteia este roșu, deci ar trebui să luați roșu-portocaliu și roșu-violet. Un alt exemplu este combinația de galben, albastru-violet și roșu-violet. Interiorul decorat în aceste scheme de culori este extrem de spectaculos, proaspăt și dinamic.
Cum se utilizează o schemă triadică de culori în designul interior?
Conceperea unui decor interior plăcut necesită experiență, talent, un sentiment de echilibru al proporțiilor și, desigur, culori. Când alegeți schema, trebuie să determinați mai întâi culoarea principală. Aceasta va fi culoarea dominantă a decorului d-voastră, în același timp fiind și punctul de plecare al schemei triadice de culori. Iată câteva dintre cele mai populare scheme de culori triadice: violet, portocaliu și verde; galben-portocaliu, albastru-verde și roșu-violet; albastru-violet, galben-verde și roșu-portocaliu; roșu, galben și albastru.
Sfaturi practice și tehnici de proiectare care vă vor ajuta să creați un interior armonios și echilibrat
-
Nu utilizați mai mult de patru culori într-o cameră – unul sau două principale și două secundare. Acest lucru este deosebit de important pentru camerele mici, unde o abundență de nuanțe le face să pară supra-aglomerate și mai înguste;
-
Cel mai bine este să folosiți negru, alb sau gri atunci când doriți să estompați impresia de ansamblu a decorului. Gri este fundalul perfect într-o cameră cu accesorii și mobilier de culori foarte deschise sau luminoase;
-
Utilizați obiecte și accesorii interioare verticale de nuanțe neutre, pentru a împărți diferitele zone cromatice dintr-o cameră – vase mari, lămpi de podea, standuri de flori;
-
Amintiți-vă faptul că lumina artificială schimbă adesea percepția culorii și cu cât este mai strălucitoare, cu atât transformarea este mai accentuată;
-
Utilizați cercul cromatic, deoarece vă va ajuta să alegeți combinația perfectă pentru interiorul camerelor locuinței dumneavoastră. Nu vă fie frică să experimentați și să veniți cu noi abordări, individuale, să vă exprimați ideile și să vă exteriorizați personalitatea!
1 comentariu
[…] Schema triadică de culori – o opțiune îndrăzneață în designul interior […]