Este un lucru universal ştiut: culoarea are capacitatea de a calma, inspira, provoca, vindeca sau, dimpotrivă, de a agita şi aţâţa. Acest lucru este valabil în special pentru copiii care pot fi sensibili la impactul culorii. Aşadar, importanţa alegerii unei nuanţe cât mai potrivite pentru camera copilului, cu precădere a celui nou-născut, nu trebuie în niciun caz subestimată. Oamenii de ştiinţă au studiat şi cercetat multe aspecte ale modului în care culoarea poate influenţa mintea şi trupul fiecăruia dintre noi, mai ales ale celor mici, însă ceea ce trebuie să reţinem este că fiecare om este diferit şi că aceste generalităţi despre care vom vorbi în continare nu se aplică tuturor.
Designul camerei pentru copii trebuie să ţină cont de personalitatea şi pasiunile celor mici, mai ales că aceştia petrec o mare parte din timp în camera lor, dormind, învăţând sau jucându-se. Puteţi alege o cameră cu o tematică anume, potrivită etapei de dezvoltare sau puteţi opta pentru un design clasic, care să satisfacă nevoile copilului dvs. o perioadă mai îndelungată. În timp, de-a lungul procesului de creştere până la maturizare, camera copilului este cea care va suporta cele mai dese şi mai ample schimbări, şi nu numai ca mobilier. Se pot alege culori care să se potrivească oricărei vârste, cu tonuri liniştitoare şi frumos armonizate. Culori precum mov, verde, galben sau portocaliu, în jocuri de nuanţe sau tonuri, pot fi alese cu succes pentru orice fel de cameră, fie de băieţi, fie de fete. Odată aleasă culoarea dominantă, puteţi utiliza tonalităţi apropiate, pentru ca astfel compoziţia să fie unitară.
Citeşte şi Sfaturi pentru utilizarea corectă a culorilor în amenajările interioare
Dacă sunteţi curioşi cum să aduceţi culoare în camera copilului dvs. fără a-i afecta comportamentul şi atitudinea, aceste informaţii vă pot ajuta să începeţi un proiect de amenajare adecvat. Dacă veţi avea răbdarea să parcurgeţi întregul articol veţi afla cum diferite nuanţe pot stimula sensibilitatea, pot contracara agitaţia şi pot încuraja încrederea copiilor.
Culorile calde
Culorile calde inspiră fericirea, confortul şi comoditatea pentru majoritatea oamenilor. Ele pot face, de asemenea, ca spaţiile mari, deschise, să se simtă mai intime pentru tineri, şi mai primitoare. Desigur, acest lucru nu înseamnă că veţi fi limitaţi la maro şi gri – folosiţi aceste culori uşoare ca o platformă pentru nuanţe mai strălucitoare şi mai îndrăzneţe. Cu toate acestea, culorile calde nu sunt renumite pentru relaxarea pe care o degajă şi de aceea nu sunt recomandate a fi folosite în camerele copiilor foarte energici.
Nuanţele tari de roşu, portocaliu şi galben stimulează mintea şi energizează corpul. Aceste lucruri sunt benefice pentru capacitatea de a învăţa şi pentru perioada de joacă, dar nu şi noaptea. Ar trebui să creaţi un colţ pentru joacă şi teme, alegând să pictaţi peretele acestuia într-o nuanţă vioaie. În rest, cât mai neutru şi mai pal.
Citeşte şi Cum să alegem corect culoarea vopselei pentru pereţi
Culorile reci
Unii dintre noi asociază culorile reci cu medii sterile, spitaliceşti, dar culorile mai uşoare pot avea un efect calmant asupra copiilor. În plus, multe dintre aceste culori ajută spaţiile mici să pară puţin mai deschise. Încercaţi stratificarea în nuanţe calde, pentru o anumită moliciune şi pentru contrast, dar luaţi în considerare şi textilele confortabile şi dulci pentru căldură. Comparativ cu cele calde, culorile reci sunt folosite în designul de interior deoarece creează spaţialitate şi confort. Totuşi, trebuie utilizate cu moderaţie, pentru că acestea au efect de calmare al organismului şi ajută la impresia unei camere spaţioase, relaxante, doar în variantele pastel. În tonuri saturate, închise, provoacă tristeţe, depresie şi, uneori, chiar angoasă.
1. Roşu
Roşul are capacitatea de a energiza corpul şi de a excita mintea, crescând ritmul inimii şi al respiraţiei. Cu toate acestea, unele cercetări sugerează că prea multă expunere la roşu încurajează comportamentul agresiv şi incapacitatea de concentrare. Roşul este o culoare de accent deosebită, dar nu este cea mai bună alegere pentru camera unui copil agitat. Aşadar, mici accente de roşu, ca de exemplu, în decoraţiuni, pot fi folosite, dar nu acelaşi lucru este valabil şi în cazul suprafeţelor întinse, cum ar fi pereţi, perdele, draperii, cearşafuri, etc. Dacă vreţi să atrageţi atenţia asupra unei zone, folosiţi roşul intens pe suprafeţe mici pentru a crea o stare de vitalitate şi dinamism sau pentru a da un strop de culoare unui interior aparent banal.
Sfat: Pentru că roşul este asociat cu dorinţă şi pasiune, este culoarea perfectă pentru sufragerie şi dormitoare pentru adulţi, dar este o alegere greşită pentru dormitorul copilului.
2. Portocaliu
Destul de subutilizat, portocaliul este probabil una dintre cele mai neînţelese culori din gama de vopseluri. De fapt, această culoare caldă, prietenoasă şi tânără este excelentă pentru copii, deoarece se spune că încurajează încrederea, extravetirea şi independenţa. Natura socială a acestei culori face, de asemenea, ca cei mici să se simtă în largul alături de prieteni şi familie, inspirând comunicarea şi cooperarea. Cald, reconfortant şi confortabil, portocaliul este culoarea ce inspiră bucurie, entuziasm, dorinţa de creştere, curaj şi optimism. Este o culoare ce înveseleşte şi încălzeşte, având o acţiune eliberatoare.
Sfat: Prea mult portocaliu, mai ales dacă este o nuanţă puternică, poate fi suprasolicitant, mai ales când soarele este puternic. Pentru a pune în evidenţă căldura şi lumina unui perete oranj, folosiţi obiecte decorative din sticlă în culori reci.
Citeşte şi Argumente pentru un decor portocaliu al dormitorului
3. Galben
Cei mai mulţi dintre noi asociem galbenul cu sentimentul de fericire, veselie şi exuberanţă. De altfel, şi studiile asociază această culoare luminoasă şi veselă cu motivaţia. Nuanţele de galben mai fine şi mai delicate pot ajuta la concentrare, în timp ce cele mai luminoase pot spori memoria. Aveţi grijă totuşi, să nu folosiţi prea mult galben strălucitor! În doze mari poate crea sentimente de agitaţie şi chiar de furie! Studiile arată că, atunci când ochiul vede galben, creierul eliberează mai multă serotonină – hormonul fericirii. Poate să stimuleze partea creativă a copilului fiind culoarea care capătă diferite calităţi, în funcţie de momentul zilei.
Sfat: Pentru că există opinii conform cărora copiii pot deveni mai irascibili în camere vopsite în galben, folosiţi-l în combinaţie cu o culoare neutră, cum ar fi griul, pentru a-i mai diminua intensitatea. Sau, pentru contrast, combinaţi-l cu puţin verde sau albastru.
4. Verde
Această culoare calmă, naturală are un efect relaxant asupra copiilor. Oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, că verdele poate îmbunătăţi viteza de citire şi capacitatea de înţelegere a celor mici. Aşadar, nu păstraţi la minimum această culoare de reducere a anxietăţii!
Verdele înseamnă întinerire şi renaştere, fiind o culoare liniştitoare, cu care nu veţi da greş în amenajările interioare. Într-o cameră verde copilul se va simţi energizat şi se va trezi mult mai repede dimineaţa. Verdele este recomandat de către psihologi pentru calmarea bebeluşilor şi copiilor care sunt extrem de nervoşi, sau care plâng foarte mult. Trebuie evitată, folosirea nuanţelor închise, dar dacă sunt totuşi folosite, acestea trebuie să fie în asociere cu alte culori, de preferat cele calde sau neutre. Este o culoare cu efect neutru asupra psihicului uman, va inspira o atmosferă de linişte şi pace, bună atât pentru somn cât şi pentru activităţi intelectuale.
Sfat: Creaţi o combinaţie armonioasă de culori între albastru deschis, verde şi alb.
Citeşte şi Psihologia culorii: spune-mi ce culoare preferi ca să-ţi spun cine eşti
5. Albastru
Având efectul opus al culorii roşii, albastrul scade atât senzaţiile de anxietate şi agresivitate, cât şi tensiunea arterială şi frecvenţele cardiace. Copiii care suferă de accese de furie sau alte probleme comportamentale pot aprecia efectele liniştitoare ale unei camere albastre. Albastru, culoarea cerului şi a mării, emană o lumină revigorantă şi relaxantă. Este o culoare foarte potrivită, de exemplu, pentru camera unui bebeluş. Psihologii recomandă pentru camera copilului, cel puţin un locuşor albastru, pentru că favorizează relaxarea şi îl ajută să treacă peste eventualele insomnii şi chiar să se liniştească atunci când nu se mai poate opri din plâns.
Copiii aflaţi într-o cameră albastră este posibil să se joace singuri, în linişte şi să fie mulţumiţi doar cu atât. Dacă sunt mai mulţi copii într-o cameră albastră, este posibil ca aceştia să se înţeleagă foarte bine. Într-un dormitor, culoarea albastră poate fi odihnitoare şi îl poate ajuta pe copil să doarmă mai bine. Se pare că şi adulţii sunt mai productivi când lucrează în camere în nuanţe albastre. O cameră albastră l-ar putea ajuta pe copilul dvs. şi atunci când studiază sau cântă la un instrument.
Sfat: Unele nuanţe specifice, cum ar fi gri-albăstrui, pot crea mai degrabă o ambianţă tristă.
6. Violet
Adesea asociat cu regalitatea, luxul, dar şi cu înţelepciunea şi spiritualitatea, movul este culoarea celor ambiţioşi şi siguri pe sine. Este de asemenea culoarea pasiunii, a creativităţii, înţelepciunii şi a spiritualităţii. Această culoare profundă şi emotivă este minunată pentru inspirarea sensibilităţii şi a compasiunii copiilor. Dar, dacă cel mic este deosebit de sensibil, ar fi bine să limitaţi această culoare la doar câteva accente. Este o culoare plină de farmec şi misteriosă, perfectă dacă doriţi să creaţi o amenajare interioară mai sofisticată. Nuanţele pastelate, cum ar fi lila şi lavandă, sunt calmante şi senine, în timp ce nuanţele mai închise pot fi dure şi agresive. Violetul este o culoare complicată, dar este preferată de adolescenţi, poate şi datorită faptului că este dovedită capacitatea acestei culori de a stimula creativitatea.
Sfat: Folosiţi violet roşiatic pentru scheme cromatice mai calde sau spre albastru, pentru cele mai reci.
Citeşte şi Influenţa culorilor asupra stării sufleteşti
7. Roz
Deşi este de obicei asociată cu spaţii tipice pentru fetiţe, rozul are proprietăţi calmante care se pot aplica ambelor sexe. Orice copil poate deveni un pic agitat de la prea mult roz, dar, încercaţi, totuşi, să împerecheaţi opere de artă roz, accesorii şi textile cu un fundal neutru. Deşi este o culoare derivată din roşu, rozul are efecte contrare. Este una dintre cele mai relaxante culori şi este foarte populară în camerele de fetiţe. Este o culoare veselă şi jucăuşă, care caracterizează poate cel mai bine bucuria din camera unui copilaş. Folosirea culorii roz în camera copilului, în diverse nuanţe şi mai ales în combinaţie cu alb, calmează spiritele agitate şi ajută la menţinerea luminozităţii în cameră.
Sfat. Un astfel de decor bogat în toate nuanţele de roz poate fi indicat doar pentru o perioadă scurtă de timp, până când mai creşte “prinţesa”.
8. Alb
Angelic şi pur, albul este asociat cu inocenţa şi promovează o atmosferă calmă şi răcoroasă. Reflectă 80% din lumină şi face o cameră să pară mult mai mare decât este. Poate servi drept bază pentru utilizarea accesoriilor colorate.
Sfat: Folosiţi întotdeauna albul pur pentru tavan, ca o pauză binemeritată pentru ochi.
Citeşte şi Tot ce trebuie să ştiţi înainte de a vopsi pereţii în alb
9. Gri
Chiar dacă griul este perceput ca o culoare sumbră, inspiră la contemplare având un efect calmant şi relaxant. Totuşi, pentru că în mare parte promovează singurătatea, este de preferat să fie utilizat în combinaţie cu tonuri calde şi culori luminoase.
Sfat: În designul interior galbenul este culoarea de accent perfectă pentru a înveseli o amenajare interioară eminamente în nuanţe de gri.
10. Bej
Bejul sau cremul, la fel ca şi restul culorilor de pământ, sunt potrivite în genere copiilor hiperactivi. Un pic de bej poate încălzi o paletă în nuanţe de albastru, fără a le suprasolicita. Adăugaţi un pic de căldură unei amenajări albe prin folosirea unor culori pământii subtile!
Citeşte şi Culori neutre, dar care? Bej sau gri
Culori care nu se recomandă în camera copiilor
Nu sunt recomandate mai ales nuanţele tari ale culorilor din cauza stării de nelinişte pe care o pot determina, cauzând lipsa de atenţie a copilului în activităţile sale şi agitaţie nejustificată.
Elementele negre se folosesc foarte rar în designul de interior al camerelor pentru copii, fiind o culoare puternică care dă senzaţia de obscuritate şi trebuie folosită cu moderaţie în amenajările interioare. Poate genera depresie şi diminuarea energiei copiilor.
Evitaţi, pe cât posibil, monocromia
O încăpere vopsită în întregime în aceeaşi culoare, inclusiv plafonul, dă impresia de monotonie şi claustrofobie. În general, copiii/tinerii se plictisesc repede, de aceea nu este recomandat să li se accentueze această stare prin abordarea unei cromatici neadecvate mediului în care cresc. Un efect pozitiv se obţine prin vopsirea în culori diferite a unor pereţi sau prin vopsirea uşilor, a grinzilor şi a tocului uşilor şi ferestrelor în nuanţe complementare.
Orice culoare aţi alege, nu uitaţi că fiecare nuanţă, ton, subton, tentă şi aşa mai departe are influenţa sa demonstrată asupra psihicului copilului. Poate ajuta la creşterea concentrării, favorizând sau nu imaginaţia şi creativitatea şi ajutând sau nu la dezvoltarea anumitor emoţii şi sentimente.
4 comentarii
[…] Cum afectează culoarea camerei copiilor comportamentul acestora […]
[…] Culoarea, în amenajarea camerei unui copil, este foarte importantă, așa cum au descoperit psihologii și terapeuții. Am citi și noi Suzy Chiazzari – Cartea completă a culorilor, iar dacă vrei să afli totul despre culori și impactul lor, o poți găsi pe Amazon. Sfatul asupra căruia se pun de acord experții și vă încurajăm să îl respectați este să nu îi lăsați pe copii să aleagă culoarea finală. Ca să evitați certurile între frați, dar mai ales pentru că e greu pentru noi adulții să facem distincție între culori. Ce poți face este să le respecți preferința generală (vreau albatru), dar tu să alegi alături de deginerul de interior nuanța. […]
Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be
okay. I’m definitely enjoying your blog and look forward to
new posts.
Combinația de alb și albastru este clasică, creează o dispoziție și extinde vizual spațiul. În afară de asta este o combinație care calmează, îmbunătățește somnul celor mici și îi ajută să se concentreze mai bine la lecții.