Despre amenajarea camerei copilului sau a copiilor s-a tot vorbit și s-au scris o serie de articole, chiar foarte multe aș putea spune, dar destul de rar întâlnești idei de amenajare pentru gemeni sau tripleți.
Este foarte adevărat faptul că, baza de la care se pleacă în principiu e cam aceeași: alegerea culorii sau a culorilor pentru pereți, a mobilierului, perdeaua și draperia, covorul sau mocheta și o serie de alte obiecte, care pe lângă formă estetică trebuie să acopere și o serie de funcționalități.
Amenajarea camerei copilului este o adevărată provocare (una foarte serioasă, vă spun din experiență) căreia trebuie să-i facă față aproape orice părinte la un moment dat.
Dacă cei care au un singur copil sau doi de vârste diferite consideră că este aproape imposibil să-și mulțumească pe deplin odraslele în anumite situații, să vedem cum ar trebui să se descurce într-o astfel de postură părinții de gemeni, tripleți sau chiar cvadrupleți, mai ales atunci când copiii nu sunt toți de același sex. Și, cum societatea actuală se confruntă cu tot mai multe cupluri care din cauza problemelor de infertilitate recurg la fertilizarea în vitro, numărul celor care devin părinți de gemeni sau tripleți a crescut considerabil. Recordul ultimilor ani la noi în țară a fost înregistrat în 2007, când, din numărul total de nașteri, 6.964, 58 au fost multiple: 46 gemeni și 12 tripleți sau cvadrupleți. Potrivit unui studiu realizat de cei de la Institutul de Statistica din Marea Britanie, numărul femeilor care aduc pe lume gemeni sau tripleți s-a dublat în ultimul deceniu.
Trebuie spus de la bun început că variantele pe care le voi prezenta în acest articol sunt generale, însă, după cum se știe, orice amenajare are particularitățile ei, în funcție de spațiu, de nevoi, de buget și nu în ultimul rând de tipologia și stilul de viață al familiei. O familie în care ambii părinți sunt activi, care se bazează pe respect, fidelitate, încredere și în care cei doi au capacitatea reciprocă de a se susține unul pe celălalt, va fi intodeauna capabilă să găsească soluțiile ideale și rezolvările cele mai bune, atât pentru problemele cotidiene cât și în ceea ce privește creșterea și educarea copiilor lor.
A fi părinte este poate cea mai complexă meserie din lume și provocările zilnice sunt uneori examene cu un grad ridicat de dificultate. Tocmai de aceea, dialogul și punerea de acord între cei doi soți este imperios necesar, mai ales atunci când casa este un fel de minicreşă, minigrădiniţă sau minişcoală.
Să revenim la subiectul articolului și să trecem în revistă câteva sugestii pentru amenajarea camerelor pentru gemeni sau tripleți.
Camera pentru gemeni și tripleți nou-născuți
În cazul camerelor pentru gemeni sau tripleți, puteți opta pentru aranjarea pătuțurilor unul lângă altul, dar cu spațiu de trecere, astfel încât mămica să-și poată luă bebelușii cât mai ușor, puteți alege varianta în linie (cap la cap) sau pe o parte și pe alta a camerei, dacă spațiul acesteia vă permite.
În prima perioadă, de la 0 la 1 an, camera copilului trebuie să fie cât mai aerisită, fără mobilier inutil sau jucării în exces (mai ales plușuri), pentru a se asigura o igienizare zilnică și cât mai facilă. Camera nou-născutului se aerisește de două, trei ori pe zi și va beneficia de cât mai multă lumina naturală.
Trebuie să aveți în vedere că, în afară de pătuțuri, în cameră va mai există măsuță de schimbat, canapeaua, fotoliul sau un scaun confortabil pentru momentul alăptării, un dulăpior pentru hăinuțe și o măsuță sau etajeră pentru scutece și alte cosmetice necesare bebelușilor. Ar fi de preferat ca pardoseala să nu fie acoperită cu mochetă sau covor. Parchetul melaminat sau, mai nou, pardoselile epoxidice (care sunt și antistatice) sunt cele mai potrivite pentru o astfel de camera. Dacă totuși optați pentru covor sau mochetă, alegeți din magazinele de specialitate modele din material sintetic, care sunt ușor de curățat și de întreținut, rezistente la mucegai și non-alergenice.
La capitolul perdele și draperii, vă recomand să optați pentru materiale fine, ușoare, de opacitate medie. Nu instalați draperii prin care nu poate intra lumina soarelui. Indiferent de anotimp, camera micuților trebuie să beneficieze de cât mai multă lumină. Melatonina, denumită și hormonul somnului, începe să fie eliberată de organism în jurul vârstei de 5 luni. De aici înainte puteți interveni cu niște rulouri textile sau jaluzele.
Din punct de vedere cromatic este recomandat să utilizați combinații de culori calde, pastelate, cu accente ușoare, fără exces de nuanțe puternice. Păstrați o proporție a tonurilor de culoare, astfel încât pereții să aibă culori mai deschise decât pardoseala, ei fiind cei care fac trecerea spre tavan, suprafața ce conferă cea mai mare luminozitate a încăperii.
Camera pentru gemeni și tripleți preșcolari și școlari
În general, trecerea către camera de preșcolar sau școlar se face treptat, în mod gradual, în funcție de evoluția fiecărui copil. Păpușile și mașinuțele, cuburile sau toate cutiile de depozitare pentru jucării, încep să facă loc ușor, ușor, unor noi activități. Apar cutiile cu puzzle, lego, măsuța de desenat, cărțile și revistele educative cu jocuri și povești. Este momentul în care copilul dezvoltă foarte multe abilități, își dezvoltă imaginația și începe să aibă eroi preferați.
Acum puteți să optați pentru amenajarea sau reamenajarea în funcție de preferințele copilului.
Ce faceți când sunt doi sau trei? Cum îi împăcați pe toți? Cea mai simplă variantă este alegerea unui design unic pentru ambele sau ambii, ori pentru toate trei sau toți trei. Și în cazul camerelor mixte putem păstra aceeași variantă de design unic, intervenind cu diferențe doar în anumite zone. De exemplu: așternuturi de pat colorate diferit, măsuțele pentru lucru sau birourile pot avea și ele culori diferite, peretele sau pereții în zona paturilor pot fi ornați mixt cu tablouri, tapet sau desene pe perete și exemplele pot continua.
Atenție! Modul de amenajare a camerei, nu implică și un comportament și o educație identică din partea părinților. Există tendința ca unii să creadă că, dacă au gemeni sau tripleți, trebuiesc tratați la fel în tot ceea ce fac. Este eronată această percepție asupra unor astfel de frați. Fiecare dintre copii are preferințele lui, personalitate diferită și funcționează după un sistem propriu.
Cameră pentru gemeni și tripleți adolescenți
Adolescența este o perioadă foarte frumoasă, dar și dificilă pentru ambele părți. Copiii se simț deja independeti, doresc cât mai multă libertate, au deja propria scară de valori și pun foarte mare accent pe imaginea fizică (mai ales fetele). Părinții sunt deseori puși în dificultate, dar tratarea oricăror probleme cu calm, diplomație și mai ales încredere în adolescent, îl va determina pe acesta să păstreze o legătură sănătoasă cu familia.
Gemenii sau tripleții au și ei aceleași „apucături”, doar că în cazul lor totul se înmulțește cu 2 sau cu 3 pentru părinți. Ideea de a le construi acestora un mediu privat, un univers „intangibil” de intimitate prin amenajarea unei camere a lor este mai mult decât binevenită. Este foarte important ca în amenajarea camerei să-i angrenați și pe ei, să se implice, să vina cu idei și, de ce nu, chiar să-și confecționeze singuri diverse obiecte ornamentale sau să-și zugrăvească un perete în culoarea preferată. Cu siguranță rezultatul final va fi unul apreciat de ambele părți: copii-părinți.
Alegerea și poziționarea paturilor la această vârstă va fi făcută în funcție de înțelegerea dintre copii și de dorințele lor: pat dublu, twin, aliniate la perete când spațiul permite, suprapuse cel mai adesea în cazul tripleților.
Când există copii de sexe diferite, este recomandat să li se ofere camere separate, mobiliate, utilate și amenajate în funcție de preferințe; fetele vor alege cu siguranță un spațiu mai mare pentru garderobă și zona de machiaj, iar băieții vor fi tentați să aibă camere cât mai aerisite, să se miște ușor, cu mobilier minimal, dar cu un sistem audio performant :)).
Chiar dacă fiecare părinte știe cât poate fi de greu să-ți educi copilul/copiii în spiritul ordinii și curățeniei, lucrurile se schimbă mult. Timpul tinerilor este tot mai mult petrecut cu prietenii, cu ieșirile în oraș, iar implicarea gospodărească în familie este tot mai redusă. De aceea, sistemele de depozitare, dulapurile, rafturile devin o necesitate pentru o cameră aranjată, fără dezordine.
Este calculatorul un bun necesar, de nelipsit din camera adolescenților? Ei bine, necesar este dar de nelipsit nu se poate zice. Şcoala s-a adaptat şi ea evoluției tehnologice şi multe teme şi proiecte pe care le au de făcut copiii noștri sunt legate de calculator. Nu înseamnă însă că prezenţa lui este obligatorie în dormitorul acestora. Personal, optez fără nicio ezitare, pentru amplasarea lui în camera de zi. Oricum, noile telefoane, tabletele şi toate device-urile oferă o multitudine de posibilități de relaționare on-line. Din acest motiv, părinții trebuie fie foarte vigilenți şi să nu trateze superficial variantele de Parenting Control Software. Dar despre acest subiect voi vorbi pe larg într-un articol viitor.
1 comentariu
[…] Cum amenajăm camera pentru gemeni sau tripleți […]