Cum stau lucrurile în jurul nostru aşa ne stau şi gândurile în minte. Există multe lucruri care pot împiedica productivitatea şi eficienţa muncii, unul dintre cele mai importante fiind lipsa ordinii şi a curățeniei. Când ne gândim la un spaţiu de lucru, avem deja imaginea unor birouri inundate de calculatoare și lucrări de predat, de post-it-uri cu fel de fel de urgenţe, de liste, dosare, mape şi nu numai. V-aţi săturat să nu găsiţi nimic printre zecile de hârtii care vă împânzesc biroul? Cum să mai răspundeţi şi la telefon când firul cu greu mai poate depăşi vraful de dosare şi în drumul receptorului spre ureche se mai întâmplă să vărsaţi şi cafeaua? Unii dintre noi manipulează mai bine volumul de muncă pe care o au de făcut, alţii dimpotrivă nu pot ţine pasul.
Beneficiile unui spațiu de lucru curat sunt nelimitate. Nu există nicio îndoială că, atunci când clienţii, vizitatorii şi chiar colegii păşesc într-un birou murdar, lasă impresia de neprofesionalism. Ce să mai vorbim de experiențele pe care cu toţii le-am trăit când a trebuit să umblăm după un dosar lipsă sau o listă cu informații vitale uitate pe cine ştie unde şi am consumat timp preţios căutându-le, timp pe care l-am fi putut folosi într-un mod mult mai productiv. Deși poate pentru unii nu este atât de evident, păstrarea unui birou curat în permanenţă vă va menține mai fericiți pentru că:
1. Reduce stresul
Păstrarea biroului curat şi organizat vă permite să reduceţi nivelul de stres la minim. Un birou aranjat vă ajută să păstrați lucrurile în mod sistematic şi să fiţi mai chibzuiţi, fiind un aspect demn de luat în seamă pentru optimizarea şi/sau menținerea bunăstării voastre.
2. Presupune economie de timp
Dacă aţi lucra într-un birou murdar, vă daţi seama că ar exista o grijă constantă pentru curăţenie, în loc să vă concentraţi pe munca propriu zisă. Acest lucru vă face să pierdeți timp prețios și energie. Munca într-un birou curat este exact opusul. Păstrarea unui birou curat în orice moment, va crește capacitatea de concentrare asupra treburilor cu adevărat importante, ceea ce va conduce la productivitate și la salvarea timpului pentru a efectua sarcini care chiar contează.
3. Îmbunătățește sănătatea fizică
Birourile răvăşite pot deveni mari surse de bacterii. Gândiţi-vă numai cât timp petreceţi la locul de muncă, mai exact cea mai mare parte a zilei. Munca într-un mediu insalubru, în mod regulat, este combinația “perfectă” să dezvoltaţi multe boli și, în consecinţă, să utilizaţi zilele libere (când aţi putea pleca în vacanţă de exemplu), pe post de concediu medical. Au fost efectuate mai multe studii cu privire la mediul în care lucrează oamenii în urma cărora s-a demonstrat că acesta este un adevărat focar de infecţie, existând peste 500 de bacterii.
Citește și Cum să eliminăm bacteriile și microbii din locuință
Păstrarea cu regularitate a curățeniei va reduce bacteriile de pe diferite suprafețe și crește calitatea aerului din interior, ceea ce duce la un mediu sănătos. O altă componentă importantă a curățeniei în birou este să vă asiguraţi că şi colegii voştri sunt conștienți de acest lucru. Dacă vreţi să fiţi cu un pas înainte, puteţi să aveţi întotdeauna la îndemână o sticluţă cu dezinfectant pe care să-l folosiţi după ce veniţi în contact cu dosare, mape, mânerele uşilor, coşuri de gunoi, care sunt pline de germeni.
4. Vă ajută să faceţi o bună impresie
Credeţi sa nu aparenţele contează, iar aspectul spațiului vostru de lucru afectează modul în care sunteţi perceput. Drept urmare puteţi fi considerat de încredere, conştiincios, serios şi corect sau nu.
5. Îmbunătățește sănătatea mintală
Desfăşurarea muncii într-un mediu curat poate reduce stresul și vă ajută să aveţi mintea limpede pentru sarcinile reale. Vă poate ajuta chiar să vă simţiţi mai fericiţi, mai relaxaţi, mai concentraţi și mai mulțumiţi de munca pe care o depuneţi.
Dezordinea fizică poate duce la dezordinea mintală și, invers. Un spațiu ordonat vă poate ajuta să vă relaxaţi, să vă concentraţi mai bine și să fiţi mai productivi. Aruncaţi o privire asupra spaţiului de lucru. Este curat și organizat sau arată ca după o furtună? Unii ar putea spune că ei aşa, în dezordinea lor, ştiu foarte bine unde se află fiecare lucru. Dar chiar vă plac mormanele acelea de hârtii? Aceasta nu înseamnă ca sunteţi organizat. Un birou curat (care poate însemna în esență, gol) mărește capacitatea oricui de a se concentra, reduce stresul, și vă face să păreţi stăpâni pe sine și de încredere în faţa colegilor.
Sfaturi
Ideal ar fi ca până la terminarea timpului de lucru să vă păstraţi 5 – 10 minute pentru a face ordine. Capacitatea de muncă, creativitatea și sănătatea ar putea avea de suferit de pe urma unui birou neîngrijit și neigienic. Dacă dimineaţa, atunci când intraţi în birou, găsiţi dezordine şi debandadă vă mai vine să vă apucaţi de treabă? Nu vă face acest lucru să vă simţiţi deja stresat?
De ce să vă începeţi astfel ziua, când aţi putea pătrunde într-o atmosferă elegantă, organizată, curată şi aerisită. Şi în afară de asta, cum doriţi să păreţi în faţa colegilor şi a şefului, productivi, organizaţi şi îngrijiţi sau exact opusul? Dacă nu faceţi curat astăzi, nici mâine, nici poimâine punând întotdeauna acest lucru pe seama lipsei de timp veţi constata că în curând nu aţi făcut altceva decât să adăugaţi şi mai multă mizerie la cea deja existentă. Este important să trataţi în acelaşi mod şi fişirele vechi de pe desktop sau inboxul de e-mail, precum şi tastatura calculatorului (mare purtătoare de microbi).
Citește și 10 obiceiuri care duc la o locuință dezordonată
Încercaţi să nu luaţi masa de prânz în biroul în care vă desfăşuraţi activitatea sau, dacă nu aveţi o alternativă, protejaţi suprafaţa biroului cu un şerveţel. Nu faceţi firimituri şi fiţi atenţi să nu vărsaţi băuturi (ceai, cafea). Un birou curat va diminua foarte mult riscul de alergii, gripă şi alte boli.
Credeți sau nu, conform unor cercetări, există momente, ca de exemplu demararea unui proiect de anvergură, când un birou dezordonat poate susţine gândirea creativă și poate ajuta oamenii să vină cu idei noi. Aşadar, dacă aveți nevoie de idei neconvenționale, puteţi începe proiectul într-un mediu puţin mai dezordonat, dar întotdeauna terminaţi-l într-unul impecabil.
Un alt element cheie de care e bine să ţineţi cont este legat de sursa de lumină – biroul trebuie amplasat astfel încât lumina să vină din faţă sau din partea stângă, lumina naturală fiind de preferat, bineînţeles.
Citește și
Eliberaţi biroul de tot ce aveţi pe el, ca să îl puteţi şterge de praf în mod eficient, observând astfel mult mai clar ce obiecte folosiţi cu adevărat pentru a le reaşeza la locul lor. Nu vă mai codiţi să aruncaţi ce nu aveţi nevoie ori este deteriorat. Uneori este aproape incredibil câte lucruri fără rost putem păstra în diverse recipiente, mape ori tăvi de corespondenţă. Acestea ne aglomerează spaţiul inutil, strâng praf şi ne dau un sentiment general de harababură.
Păstraţi pe birou numai ce vă este de un real folos. Cu siguranţă nu scrieţi cu 10 pixuri deodată şi nu aveţi nevoie de un întreg top de hârtie ori de alte instrumente pe care le folosiţi mai rar şi care pot sta şi în sertare – precum capsator, perforator, cana de ceai. Cel mai indicat ar fi să aveţi o agendă sau un caiet în care să notaţi rapid numere de telefon, adrese de e-mail sau orice altceva. În felul acesta nu veţi mai avea atâtea hârtii împrăştiate şi veţi găsi ulterior şi informaţiile mult mai uşor. Hârtiile importante aşezaţi-le în tăvi după priorităţi.
Citește și Feng-Shui pentru birou
Ca să scăpaţi de problema „caracatiţei” de cabluri de care vă tot împiedicaţi ar fi bine să achiziţionaţi prelungitoare cu împămăntare şi cu buton de pornire – oprire astfel încât să puteţi închide totul înainte de plecare făcând şi economie de energie în acelaşi timp. Alt sfat foarte practic este de a lega cablurile cu lamele de plastic speciale restrângându-le locul pe care acestea îl ocupă.
Nu aruncaţi hârtiile la un loc cu gunoiul menajer. Şi aici nu ne referim la ambalajele alimentelor, ci la colile care devin nefolositoare şi care trebuie îndreptate spre tocătoare speciale de hârtie sau măcar spre spaţii speciale de colectare care ar trebui să existe în orice firmă.
Cu siguranţă că o vază cu flori proaspete sau amenajarea unui colţ verde vă va înveseli, având în vedere că este dovedit faptul că privirea şi îngrijirea plantelor într-un moment de pauză poate relaxa şi reda pofta de a relua activitatea.
Păstraţi pe birou un lucru pe care îl iubiţi, poate fi o poză de familie sau orice altceva vă oferă un moment de melancolie.
Citește și Terariul sau grădina în miniatură de pe birou
Împărţiţi obiectele pe categorii. Dacă vreţi acte şi contracte, mergeţi la sertarul cu acte şi contracte, dacă vreţi o carte, mergeţi la colţul cu cărţi, şi tot aşa. Creaţi o “lege” care să guverneze biroul, adică un angajament personal pe care să-l luaţi faţă de voi înşivă. De exemplu: “În acest birou, nu voi avea nimic din ce mă poate face nefericit”. Data viitoare când vedeţi teancuri de hârtii pe birou, veţi şti că locul lor nu este acolo şi le veţi elimina mai uşor.
Şi nu uitaţi niciodată că biroul este parte din voi, din munca voastră, din viaţa voastră, aşa că onoraţi-l cu toată atenţia şi grija amintindu-vă mereu de înţeleapta zicală „Omul sfinţeşte locul !”.
1 comentariu
[…] este să angajezi o firmă de curățenie care să vină să aranjeze spațiul cel puțin o dată pe săptămână sau chiar mai des dacă ai […]