Plafoanele nu sunt chiar principalele detalii cărora le acordați atenție atunci când intrați într-o casă, dar ele au un impact major în menținerea sentimentului de libertate și spațiu. Nu mai este un secret pentru nimeni că acestea sunt elemente arhitecturale de bază în încercarea de a crea acel sentiment deosebit de bun-venit. Tavanul este unul dintre cele mai puternice elemente ale arhitecturii interioare care stabilește și consolidează întregul design al încăperilor. Așadar, câteva trucuri pentru ca tavanul să pară mai înalt pot fi foarte utile.
O cameră cu tavane joase poate da impresia de spațiu limitat, asemenea unei colivii. Dacă ar fi să vorbim despre efectele psihologice, se spune că tavanele joase transmit adesea o stare de spirit scăzută, ”soldată” cu un pesimism accentuat. Dar aceasta este o altă poveste!Ceea ce știm cu siguranță este că ”micimea” plafoanelor a fost întotdeauna o provocare pentru designerii de interior. Dar nu și pentru dvs., întrucât noi vă sărim în ajutor! Așadar, dacă vă veți confrunta vreodată cu această problemă, iată câteva sfaturi utile:
1. Încercați iluminarea orientată în sus
Aceasta este una dintre cele mai bune soluții dacă doriți să faceți tavanul să pară mai mare. Nu vă fie teamă să vă folosiți de pereți! Corpurile de perete cu becurile orientate înspre tavan vor crea o atmosferă caldă, confortabilă, astfel încât să vă puteți bucura la maxim de locuința dvs.
2. Fiți atenți la tipul de mobilier ales
De obicei, atunci când alegem mobilierul, avem tendința de a lua decizii pe baza aspectului, fără a lua în considerare funcționalitatea. Mobila cu profil redus este perfect proiectată pentru casele cu tavane joase, întrucât mărește spațiul dintre tavan și podea, ceea ce face camera să arate mai spațioasă și mai răcoroasă.
3. Adăugați pereți de sticlă sau ferestre din tavan până în podea
La fel ca și oglinzile, sticla are proprietatea de a reflecta lucrurile din jur. Tocmai de aceea, un perete de sticlă și o fereastră de mari dimensiuni vor intensifica sentimentul de spațiu și vor oferi, în același timp, mai multă lumină naturală. O casă mai luminoasă va fi întotdeauna mai frumoasă, mai ales în ceea ce privește designul interior.
4. Decorați pereții cu dungi verticale
Poate nu vă dați în vânt după decorarea pereților în dungi, dar uneori poate fi necesară. Puteți alege să utilizați tapetul, sau, dacă sunteți suficient de curajoși (și talentați), pur și simplu, le puteți picta de unul singur.
Citește mai multe despre Ghidul perdeleleor și draperiilor
5. Măriți dimensiunea ușilor până spre tavan
Punem pariu că nu v-ați gândit niciodată la asta!În general vorbind, ușile de interior au aproape aceeași dimensiune.O ușă înaltă până la tavan poate părea ciudat la început. Cu toate acestea, trebuie să admitem că aceasta este o idee strălucită pentru a crea iluzia unui spațiu generos.
6. Folosiți vopsea lucioasă
Vopseaua lucioasă este foarte rar folosită pe pereți și tavane, fiind mai degrabă un element definitoriu pentru diferite piese de mobilier, în special măsuțe de cafea. Un dezavantaj major ar fi faptul că acest tip de vopsea trebuie aplicat pe o suprafață perfect netedă, întrucât, altfel, va evidenția toate imperfecțiunile.
7. Agățați tablourile un pic mai aproape de tavan
Pentru un rezultat absolut remarcabil, folosiți imagini sau picturi înrămate vertical. Zidurile vor arăta mai înalte, astfel încât distanța dintre tavan și podea va părea, și ea, mai mare.
8. Vopsiți plafonul în culori mai deschise decât pereții
Plafoanele mai deschise creează un efect impunător și formează iluzia unui spațiu mare și luminos. O podea de culoare închisă va contribui, de asemenea, la desăvârșirea acestui truc! Încercați să coordonați tavanul cu restul elementelor de decor. Una dintre cele mai comune opțiuni este de a folosi vopsea albă pentru tavane. În plus, dacă alegeți un finisaj lucios lumina va fi reflectată în tavan și vă părea mai mare decât este de fapt. Această strategie ajută și la a face o cameră să pară mai mare. Dimpotrivă, unii specialiști sunt de părere că un finisaj mat este cea mai bună metodă de a face un plafon să se piardă în decor, ascunzându-i astfel defectele și imperfecțiunile. O altă opțiune ar fi să vopsiți toată camera în alb, întrucât este o modalitate foarte bună de a schimba percepția limitelor tavanului și de a adăuga instant, măcar psihologic, câțiva centrimetri în plus.
Citește și Idei mari pentru apartamente mici
9. Atârnați perdelele cât mai aproape de tavan
Când ne uităm la perdele, ochii noștri echivalează automat mărimea și poziția lor cu fereastra în sine. Perdelele lungi, fără întreruperi, vor accentua întotdeauna înălțimea. Chiar dacă ferestrele sunt mici, perdelele din tavan până la podea vor dezvălui caracteristici magnifice ale camerei, de care nu erați conștienți. În acest fel va exista un aspect continuu și fluid. Ferestrele extind vizual aspectul oricărui spațiu, așa că vă puteți folosi de încă un truc – acela de a renunța la perdele sau draperii, lucru care va crește sentimentul de spațialitate. Pentru intimitate, puteți aplica, totuși, niște jaluzele translucide.
10. Pictați o diagonală pe perete
Un alt sfat grozav de a crea iluzia unui tavan înalt este să pictați o diagonală pe unul dintre pereți. Aceasta va deschide spațiul, și va schimba perspectiva. Imaginați-vă un perete vopsit pe jumătate gri și jumătate alb, cu cele două culori întrepătrunse la diagonala salvatoare. Pentru cele mai bune rezultate porniți de la centrul peretelui și terminați la colțul din stânga sus al camerei (sau colțul din dreapta sus, în funcție de ce perete vă decideți să utilizați).
11. Evitați să folosiți corpuri de iluminat suspendate
Lustrele suspendate sunt special concepute pentru tavane înalte, în principal, deoarece fac plafonul să arate mai aproape de podea. Dacă aveți tavane joase, vă sfătuim să utilizați corpuri de iluminat montate la nivelul plafonului, chiar dacă acestea nu pot avea un design la fel de atrăgător. Pentru un efect uluitor, folosiți lustre cu brațe, care se ramifică. Evitați, pe cât posibil, caracteristicile proeminente pe tavanele joase. Cel mai bine ar fi să nu aveți nici ventilatoare de tavan. Spoturile sunt, în schimb, o opțiune foarte bună!
12. Evitați dezordinea
Dezordinea vizuală va reduce înălțimea plafoanelor. Descotorosiți-vă de orice detaliu în plus și piese de mobilier de prisos. Un design interior simplu va permite o vizualizare extinsă, așa că fiți gata să utilizați fiecare spațiu de stocare pe care îl aveți!
13. Folosiți un covor îndrăzneț
În cazul în care oamenii nu pot fi impresionați de tavan, atrageți-le atenția asupra unui covor spectaculos. De fapt, nici măcar nu trebuie să folosiți un covor, ci doar încercați să păstrați interesul la nivelul podelei, folosind diferite tipuri de modele de pardoseli.
Citește mai multe despre covoarele etnice
14. Rafturile înalte vor păcăli ochiul
Nu contează ce vă decideți să păstrați pe ele – cărți, obiecte decorative, poze cu cei dragi – atâta timp cât le utilizați, peretele va părea mai înalt, și tot așa și tavanul.
15. Accesoriile înalte sunt mai mult decât binevenite
Lumânări, flori, ramuri, orice alte accesorii înalte pe care le aveți în casă vor fi utile în acest caz. Amintiți-vă de contraste și utilizați tot ce se poate utiliza pentru a le crea. De exemplu, puteți decora masa cu ajutorul unui vas mic rotund, cu ramuri subțiri înalte. Renumitele oglinzi, mai mari și mai înalte, vor face, de asemenea, un plafon scăzut să pară mai mare. Trucul este de a utiliza fie oglinzi de dimensiunea unui perete întreg, fie de a monta oglinda ridicată pe perete, chiar sub tavan. Pentru un efect maxim, agățați-o aplecând-o ușor spre interiorul camerei.
16. Descoperiți scheletul arhitectural al tavanului
Mai ales dacă sunteți un admirator al stilului industrial, sau în cazul în care țevile și tubulaturile expuse vă fac inima să tresalte, un plafon „brut” nu numai că va spori senzația de spațiu, dar vă va da oferi, fizic, mai mult loc.
17. Eliminați detaliile arhitecturale decorative
Proporția este cheia aici. Grinzile aparente, nișele, decorațiunile din ipsos, sau chiar tapițeriile, nu fac altceva decât să adâncească scurtimea tavanelor. Așa că, jos cu ele!
2 comentarii
That is really interesting, You are an overly professional blogger.
I’ve joined your feed and stay up for searching for
extra of your wonderful post. Additionally, I have shared your
website in my social networks
Stilul tau este cu adevarat unic in comparatie cu alti oameni de la care am citit lucruri. Va multumim ca ati postat cand aveti ocazia, cred ca voi marca doar aceasta pagina.